نازککاری
نازککاری چیست؟!
آخرین پوشش بر روی قسمت ساختار زیرین بنا که در مقابل چشم بیننده قرار می گیرد نازککاری نامیده میشود. نازککاری درواقع آخرین مصالحی هست که کف و دیوار ها و سقف را پوشش میدهد، برای انتخاب مصالح نازک کاری موارد مختلفی تاثیرگذار هستند.
نازککاری
مواردی مانند کاربری فضا ابعاد فضا شرایط اقلیمی فرهنگ و آداب استفاده کننده از فضا تعداد افرادی که درواحد زمان از فضا استفاده میکنند؛ اصول و مسائل زیبایی شناسی مسائل اقتصادی و مدت زمانی که تعمیر و نگهداری در فضا انجام میگردد موثر هستند.
البته پایدار بودن یک ساختمان ریشه در استحکام اسکلت آن دارد؛ اما انتخاب درست مصالح نازک کاری باعث بالا رفتن طول زمان بهرهبرداری از بنا نیز میگردد. پس بیدلیل نیست که بناهایی که تردد بیشتری در آنها است از مصالح مقاومتری چون سنگ و کاشی و مصالح این چنینی استفاده میگردد؛ همین موضوع موجب شده بناهای بسیاری از گذشته برای ما به یادگار بماند.
امروزه با پیشرفت صنعت و علوم از نظر ویژگیهای کاربردی فیزیکی مکانیکی و نیز شکل و زیبایی ظاهری نازک کاریها بسیار متنوع هستند؛ این طیف گسترده و متنوعی را در انتخاب مصالح نازک کاری به معماران داخلی میدهد.
نکات عمده در مورد انتخاب مصالح نازک کاری
مهمترین نکات مورد توجه برای یک طراح در مورد انتخاب مصالح موارد زیر است:
-
کاربری
تناسب بین انتخاب مصالح نازککاری با نوع کاربران فضا از نکات بسیار مهم است، به عنوان مثال کفپوش برای بیمارستان و کارگاه تراشکاری و مهد کودک کاملا متفاوت است.
پس با توجه به نوع کاربری و تعداد افرادی که تردد میکنند مصالح آن انتخاب میشود. به علاوه در مواردی مثل بیمارستان بهداشت فضا و استفاده از مواد ضد عفونی کننده و آکوسیتک بودن و عدم ایجاد صدای زیاد مطرح است.
مثلا برخورد برانکارد با دیوارهای کناری در بیمارستان و نیز حرکت چرخها روی کف این موضوع را حائز اهمیت میکند؛ که کف و دیوارهها از پوششی استفاده شود که آسایش بیماران را فراهم نماید. -
بهرهبرداری
فضاهای با کاربران یکسان ولی با بهرهبرداری متفاوت دارای مصالح متفاوتی است. فضاهایی که از نظر تعداد افراد و نیز فرهنگ بومی آن افراد با فضاهای دیگر متفاوت است متریال دیگری را طلب میکند.
جمعیت بیشتر خواهان متریالی مقاومتر است. یا حتی میتوان این طور مثال زد که یک فضای آموزشی برای معلولین با یک فضای آموزشی برای افراد سالم مصالح متفاوتی را نیازمند است. -
اقتصاد
در مورد مسائل اقتصادی سه فاکتور مورد اهمیت و ارزیابیست. هزینه اولیه (هزینه حمل و نصب مصالح) هزینه ثانویه (هزینه ناشی از نگهداری) عمر مفید (حداکثر زمان قابل استفاده بودن مصالح).
بنابراین برای اینکه اقتصادیترین متریال را برای نازککاری در نظر بگیریم نمیتوانیم تنها هزینه اولیه را مورد توجه قرار دهیم. بلکه میبایست هر سه فاکتور را در نظر گرفت که بعد ها هزینه تعمیرات مصالح باعث دردسر برای کاربران فضا نشود. -
سرعت اجرا
کفسازی و پوشش دهی سقف و دیوارهها جز مراحل اخر نازک کاری است به علاوه زمان گیر نیز هستند. بنابراین باید مصالحی را برای اجرای نازککاری این بخشها در نظر گرفت که زمان تحویل پروژه را به تعویق نیندازد، به عنوان مثال رنگکاری جز آن دسته از فعالیتهاییست که روند اجرا را به نوعی مختل میکند چون رنگ تازه گرد و غبار فضای اطراف را جذب میکند.
پس برای حل این مشکل استفاده از قطعات پیش ساخته و یا مصالحی که بلافاصله بعد از ساخت قابل استفاده هستند؛ یا مصالحی که با سرعت بالاتری خشک میشوند بسیار کمک کننده است. -
نگهداری
معمولا پوششهای زیر سقف به این دلیل که دست به آنها نمیرسد اغلب نیازی به شستشو ندارند؛ ولی بر عکس دیوارههای فضا در اغلب موارد به دلیل نیاز به بزرگتر نشان دادن فضا رنگ روشن دارند به علاوه بسیار در معرض برخورد دست و جذب آلودگی هستند؛ پس این موارد به خوبی نشان دهنده نیاز آنها به شستشو است.
به علاوه دیوارهها باید از مصالح و شیوه ساختی بهرهمند شوند که در مقابل برخورد اشیا و مبلمان و نیز در مکانهایی مثل درگاهها ضربهگیر است.
کفسازی نیز نیاز به انتخاب متریالی قابل شستشو دارد که باید توجه داشت مصالحی که راحتتر شسته میشوند لغزندگی بیشتری هم دارند.
جمع بندی ( نازککاری )
نازککاری همان پوشش نهایی است که بر روی ساختمان اجرا میشود و روکشی است که در برابر چشمان هر بینندهای قرار میگیرد. نازککاری آخرین مسالهای است که بر روی کفها و دیوارها و سبک پوشانده میشود.
پس از سفتکاری ساختمان نازک کاری انجام میشود و شامل پوششی است که باید به طور زیبا و با دقت انجام شود در کل به عملیاتی که مانند کاشیکاری نقاشی دیوارها و سقف ساختمان و … انجام میشود نازککاری گفته میشود.
تفاوت سفت کاری و نازک کاری
در نازک کاری تمامی عملیات اجرایی به جز سفت کاری هست که شامل اندودکاری، عایقکاری، سنگکاری، نقاشی، برقکاری، نصب در و پنجره است اما در سفتکاری عملیات پیکنی، ریختن بتن فونداسیون، کرسی چینی، بادبند، دیوار برشی، دیوار چینی است که این عملیات مربوط به احداث بنای ساختمان است و نازککاری مربوط به تزیینات ساختمان است.
نازککاری شامل مواردی از جمله
دیوارسازی ساختمان، شمشهگیری دیوارها، گچ و خاک دیوارها، سفیدکاری دیوارها، کشتهکشی دیوارها، سنگ قرنیز دور دیوارها، کفسازی نهایی، آببندی سرویسها، فرش کف ساختمان، کاشیکاری دیوارهای ساختمان، عملیات سقف و انواع سقف ساختمان، نمای ساختمان عایقکاری ثانویه، مراحل تمیزکاری.
نمای ساختمان شامل اهمیت بسیار بالای نماها و دیگر تفاوت دارند و از متریالهای مختلف ساخته شده است. نمای ساختمان باید با سطح زیر اتصال کافی داشته تا در هنگام زلزله باعث فروریختن مساله نشود.
همچنین باید قابلیت این را داشته که در هر شرایط اقلیمی اجرا شوند. مثلاً در برابر بارندگیهای زیاد مقاومت داشته و یا هنگامی که آفتاب شدید میتابد حالت خود را از دست ندهند.
نکته مهمی که در طراحی نما باید به آن دقت کنید به کار نبردن قطعات سنگین است زیرا ممکن است سنگینی است که بیش از حد باعث سقوط مصالح شود و اثرات جبران ناپذیری را به وجود بیاورد.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۱۱ دیدگاه