سقف کرومیت و ویژگیهای آن
سقف کرومیت و ویژگیهای آن
سقف کرومیت مثل سقف تیرچه بلوک معمولی بوده، با این تفاوت که تیرچههای مورد استفاده در آن متفاوت هستند. به دلیل ویژگیها و مزایای استفاده از سقف کرومیت، این سقف به عنوان یک نمونهی ایده آل برای غالب فرایندهای ساختمانی شناخته میشود.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
سقف کرومیت و ویژگیهای آن
سقف کرومیت چیست؟
به نوعی از سقف تیرچه بلوک که از تیرچههای فلزی با جان ساز جهت ساخت آن استفاده میشود، سقف کرومیت میگویند. این سقف در سازههای فولادی اجرا شده و به عنوان سقفی جدید با استحکام و یکپارچگی بالا شناخته میشود. همچنین به دلیل مزایای فراوان خود در مقایسه با سایر سقفها، در سازههای گوناگون به کار گرفته میشود.
امکان بتن ریزی همزمان چند سقف با استفاده از تیرچههای کرومیت وجود دارد و این موضوع از نظر اقتصادی بسیار به صرفه است. این تیرچهها حالت ایستاده داشته و به شمع بندی زیر سقف نیازی نخواهند داشت.
به طور کلی طراحی تیرچههای کرومیت به گونهای است که امکان تحمل وزن بتن و قالبها را به تنهایی داشته و از این رو پس از بتن ریزی، تیرچههای فولادی با بتن ترکیب شده و بارهای وارد آمده به سقف را تحمل میکند. در حقیقت تیرچههای کرومیت توانایی تحمل تمام بارهای زنده و مرده را در خود دارند.
سقف کرومیت از چه اجزایی تشکیل میشود؟
سقف کرومیت دارای ۵ جز تیرچههای فولادی با جان باز، بتن رویه، میلگرد حرارتی، کلاف عرضی و بلوک پر کننده است.
تیرچه فولادی با جان باز
تیرچه فولادی با جان باز نوعی از سازههای از پیش ساخته است که اجرای آنها به شکل خرپاهای ویژه دو سر ساخته است. بارگزاری این تیرچهها در دو مرحله زمان اجرای بتن و قبل از گیرش آن و پس از گرفتن بتن بوده و بال تحتانی، اعضای قطری و بال فوقانی، تیرچههای فولادی را تشکیل میدهد. بال تحتانی که از تسمه ساخته شده است، به عنوان عضو کششی خرپا عمل میکند. اعضای قطری میلگرد بوده و به شکل مورب اجرا میشود. بال فوقانی نیز از تسمه، ناودانی و یا نبشی ساخته شده و در داخل بتن پوشش قرار میگیرد.
بتن رویه
بتن رویه بخشی از تیر مرکب بوده و پس از نصب تیرچهها و بلوکها اجرا میگردد. بتن رویه بارهای وارده بر سقف را با کمک تیرچه فولادی جان باز تحمل میکند.
میلگرد حرارتی
جهت مقابله و جلوگیری از تنشهای ناشی از افت و تغییرات دمایی از میلگردهای حرارتی استفاده میشود. این میلگردهای حرارتی در جهت عمود بر تیرچهها و در قسمت بالایی سقف نصب میشوند.
کلاف عرضی
وجود کلاف عرضی در سقف کرومیت الزامی است. حداقل عرض کلافها ۱۰ سانتی متر، حداقل دو میلگرد به قطر ۱۲ میلی متر است. در دهانههای کمتر از ۵.۵ متر، اجرای حداقل یک کلاف عرضی ضروری است. در دهانههای بزرگتر، فاصله کلافها نباید ۲.۵ متر از فاصله دو کلاف عرضی بیشتر شود.
بلوک پرکننده
نقش پرکننده در سقفهای کرومیت بر عهده بلوکهای پرکننده است. این بلوکها تاثیری در استحکام و مقاومت نداشته و از سیمان، سفال یا پلی استایرن ساخته شدهاند.
مزایای استفاده از سقف کرومیت
- سرعت اجرای بالا و سهولت کار.
- تغییر شکل به جهت دستیابی به مقاومت نهایی.
- کاهش تنش بتن.
- کاهش وزن سقف.
- عدم نیاز به شمع بندی.
- یکپارچگی اسکلت و سقف.
- نظارت بر اجرای پروژه.
- اجرای چند سقف به طور همزمان.
- اجرای سقف با دهانه و باربری ویژه.
اجرای سقف تیرچه کرومیت
اجرای این نوع سقف دارای ۵ مرحله است که عبارتآند از: نصب تیرچه، بلوک گذاری، نصب کلاف عرضی، نصب میلگرد حرارتی و بتن ریزی است که در این بخش به آن خواهیم پرداخت.
- نصب تیرچه کرومیت یا فلزی: در این مرحله بعد از بررسی کردن تیرچهها، تیرچههای کرومیت با فاصلهی تقریبی ۷۰ سانتی متر از همدیگر درون دهانهی تیرها نصب میشوند.
- بلوک گذاری: در این نوع سقف نیز، بلوک نقش پرکنندگی را دارد و انتخاب نوع بلوک میتواند بر روی وزن سقف تاثیر بگذارد، به عنوان مثال استفاده از بلوک پلی استایرن موجب کاهش وزن سقف میشود.
- نصب کلاف عرضی: در ابتدا با توجه به ابعاد دهانهها محل اجرای کلاف عرضی مشخص میشود، سپس کلافها با استفاده از تختهی قالب و جوش به تیرچهها وصبل میشوند (همانطور که در بخش قبل گفته شد حداقل عرض این کلافها باید ۱۰ سانتی متر باشد).
- اجرای میلگردهای حرارتی: از این میلگردها به منظور جلوگیری از تنش استفاده میشود، میلگردهای حرارتی باید به صورت عمود بر تیرچهها جوش شده یا آرماتوربندی شود (فاصلهی بین دو میلگرد حداقل باید ۳۰ سانتی متر باشد).
- بتن ریزی: آخرین مرحله از اجرای سقف تیرچه کرومیت، بتن ریزی است، این کار باعث میشود که با نفوذ بتن به داخل تیرچهها، مقاومت برشی آن افزایش یابد.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۱ دیدگاه