معماری شرقی
15
آذر

معماری شرقی

معماری شرقی

چگونه خانه را به سبک شرقی طراحی کنیم؟

به علت ترکیب سبک زندگی مردم سراسر دنیا و یکی شدن فرهنگ های جوامع مختلف، طراحی های آینده ساختمان به تدریج به سمت سوی ادغام سبک معماری چینی (آسیای شرفی) و غربی خواهد رفت. با الهام گرفتن از تعادل فرهنگی بین این دو سبک متفاوت، یک اثر هنری جدید با ترکیب سبک شرقی و غربی خلق شده است. این طراحی محدود به بازسازی تکنیک های مرسوم معماری شرقی و غربی نمی شود. بلکه فرم ها، بافت ها، الگوها و خطوط در فضاهای مختلف با طراحی های ساده تری اجرا می شوند. در این طراحی یک توازن هماهنگ بین اجزا مختلف برای گنجاندن ترکیب این دو سبک ایجاد شده است در حالی که به طور ضمنی بیانگر مفهوم هنری فضای زندگی امید بخش باشد.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

معماری شرقی

خانه با ترکیب سبک شرقی غربی

با استفاده از یک پلان باز، ویژگی های های مختلف همانند یکپارچه سازی، اتصالات و مناطق همپوشانی ایجاد کنید در حالی که حریم تمام فضاهای خصوصی رعایت شده است. برای افزایش ارتباط بصری ویژه و درک حضور در یک فضای منحصر به فرد با سبک معماری متفاوت از خطوط مستقیم و منحنی استفاده نمایید. استفاده از عناصر مختلف طراحی مانند گرید ها، ریسمان ها و ستون ها، تنوع تغییرات زمانی در نور و سایه را ایجاد می کند که نتیجه آن ایجاد خلق یک محیط پویا در یک فضای استاتیک است. درهای ورودی ساختمان را از نوع چرخشی انتخاب کنید تا ورودی قابل تغییر و منعطف ایجاد شود. این طراحی اجازه می دهد تا نور از طریق کرکره های عمودی وارد اتاق شود که در هنگام تغییر زاویه تابش نور خورشید میتوانید زاویه درب را تغییر دهید و ایجاد سایه کنید.

 

سبک معماری روم شرقی

سبک معماری روم شرقی و یا بیزانس، نوعی سبک معماری می باشد که در سال های ۳۳۰ تا ۱۴۵۳ میلادی در محدوده امپراطوری روم شرقی رواج داشته است. در واقع بناهای دوره بیزانس به سبب وجود ملیت های متفاوتی که تابع این امپراطوری بودند و همچنین طولانی بودن دوران حکومت بیزانس، دارای تنوع و تعداد بالایی هستند و نسبت به امکانات آن محل دارای مصالحی گوناگون می باشند. به عنوان نمونه در قسمت شمال غربی کشور ایتالیا، مصالح این بناها از آجر، در شهرهای ساحلی بناها بر روی زمین‌ های صخره ‌ای قرار داشته و همچنین در کشورهایی چون سوریه، فلسطین و ترکیه، مصالح بناها از سنگ می باشند. در این سبک از معماری، از بارزترین و اصلی ترین ویژگی ها، استفاده از گنبدهای بزرگ و مرتفع، پنجره ‌های بلند و همچنین موزاییک هایی برای دکور می باشند. سبک معماری روم شرقی و یا بیزانسی که در دوران امپراطور یوستی ‌نیانوس به سبک غالب بخش شرقی امپراطوری روم تبدیل شد، تا قرن ها پس از آن یعنی تا زمان سقوط کُنستانتینوپول (قسطنطنیه) در رواج داشت. امروزه نیز گاهی این سبک به منظور ساخت برخی از کلیساها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

سبک معماری بیزانس و بناهای مذهبی

در واقع می توان گفت که اغلب طراحی های معماری به سبک بیزانس، بناهای مذهبی  کلیساها می باشند. در سال ۳۱۳ میلادی، امپراطور روم در طی فرمان میلان خود را مسیحی معرفی نمود و سبب رسمیت بخشیدن به این دین شد. از این رو با این کار دیگر مسیحیان مورد آزار و اذیت قرار نمی ‌گرفتند و قادر بودند تا بدون هیچ گونه تهدیدی و با آرامش به عبادت بپردازند. در واقع با این تغییرات، دین مسیح رونق بیشتری پیدا کرد و از این رو نیاز به مکان هایی برای عبادت، در میان مردم افزایش یافت. پس از آن نخستین کلیسای ترکیه، ایا ایرینی (Hagia Irene) در شهر استانبول به دستور امپراطور کنستانتین در قرن ۴ میلادی به سبک معماری روم شرقی طراحی، ساخته و تأسیس شد. در دوران امپراطوری یوستی‌ نیانوس، بسیاری از کلیساهای اولیه‌ ی این دوران، یعنی گسترش مسیحست را خراب کردند و سپس آن ها را از نوعع و با سبکی جدید ساختند. به عنوان نمونه، کلیسای سن مارکو و یا همان کلیسای سنت مارک در شهر ونیز، از جمله کلیساهایی می باشد دارای سبک های مختلف معماری همچون سبک معماری روم شرقی و گوتیک می باشد.

کلیساهای بیزانس تا قبل از دوران بیزانس پسین، دارای ۳ دسته بودند:

کلیساهایی با پلان محوری و یا پلان باسیلیکایی

پلان باسیلیکایی و یا پلان محوری دارای شباهت بسیاری به باسیلیکای رومی می باشد. در واقع باسیلیکا نوعی تالار طویل همراه با سقف های چوبی می باشد که قسمت ورودی بنای آن در یکی از ضلع های بلند آن قرار گرفته و در انتهای آن نیز دو شاه‌ نشین به صورت کاملا قرینه ساخته شده اند. همچنین محور طولی که بخش ورودی را به بخش محراب کلیسا وصل می کند، با یک و یا دو ردیف دالان سر پوشیده فرعی فرا گرفته شده است. اما تفاوت اصلی پلان محوری با باسیلیکا، وجود نوعی محور عرضی ثانوی می باشد که به صورت عمود بر محور طولی قرار دارد.

 

کلیساهایی با پلان مرکزی

پلان مرکزی از جمله پلان‌ های بارز بیزانس است که به نوعی تاکید بر نقطه مرکزی دارد. محراب این کلیساها به عنوان قطب نما و با شکوه و زیبایی، رو به فضایی مرکزی داشته و مومنان در مقابل آن می ایستند. از جمله این کلیساها می توان به کلیسای سان ویتاله در راونا، کلیسای سن گویگوری، کلیسای سانتا سر جیوس و کلیسای باکوس در شهر استانبول اشاره نمود.

 

کلیساهایی با ترکیب پلان محوری و پلان مرکزی

بناهای مذهبی که در این دسته از کلیساها قرار دارند، اصولا نخستین ویژگی ‌های خود را از دست داده‌ اند. از جمله کلیساهای معروف این سبک کلیسای ایا صوفیه در شهر استانبول ترکیه می ‌باشد.

 

گوشه ای از تاریخ معماری شرق

تاریخ معماری به زمانی بر می‌گردد که آدمی برای زندگی مجبور به ساخت سرپناه برای خویش بود. معماری از دوره‌های پیش از تاریخ اساسی‌ترین نیازهای بشری را همچون ساخت سرپناه و خانه برآورده کرده است. در عین حال معماری به دلیل قابلیت خلق طرح‌هایی در ابعاد بزرگ و با شکوه امکان یافته تا به عنوان واسط خود بزرگنمایی و نمایشی در خدمت افراد٬گروها یا کل جامعه قرار بگیرد. به علاوه معماری بر خلاف ساخت ابزار مانند یک تبر سنگی یا یک جام سفالی تقریباً همیشه با کمک و تلاش جمعی صورت می‌گیرد و نه همت فردی٬در واقع نوعی فعالیت هدفمند و خلاق گروهی از افراد است که در درون یک محیط تاریخی خاص عمل می‌کنند. به همین علت معماری در طی زمان به هیچ وجه صرفاً یک مقوله مختص تاریخ هنر نبوده‌است. بلکه همیشه به عنوان عاملی مهم٬تاریخ اجتماعی نژادانسانی را نیز تحت تأثیر خود قرار داده‌ است.

 

معماری آسیایی شرقی-چینی

معماری چین نیز همانند سایر هنرهای آن از گستردگی و تنوع فراوان برخوردار است، هر چند آثار معماری آنان گاه به علت استفاده از مصالح کم دوام از بین رفته‌اند، ولیکن آنچه از این آثار باقیمانده، گویای این حقیقت است که آثار چین در حد معماری‌های مصر و بین‌النهرین و ایران باستان است. به‌طور کلی معماری چین شامل معابد (کنفوسیوسی، لائوتسه، بودایی) پاگودا، قصر، دیوار بزرگ چین، خانه و دیرها، آرامگاه‌ها و معابد صخره‌ای (غارها) است. معماری چین یگانه سیستم معماری در جهان است که ترکیب بندی چوبی عمده ان می‌باشد که تجلی بخش عمیق اصول اخلاقی چینی‌ها و دیدگاه‌های زیبائی، ارزش و طبیعت است. معماری های مشهور شرقی عبارت اند از:

  • معماری هندوستان
  • معماری ژاپنی
  • معماری کره‌ای
  • معماری آفریقا
  • معماری ایرانی
  • معماری اسلامی

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]