اصول چیدمان فروشگاهی
اصول چیدمان فروشگاهی
یکی از مهمترین مواردی که در اولین مراحل و گامهای راه اندازی یک فروشگاه باید مورد توجه قرار گیرد، توجه به اصول چیدمان و طراحی داخلی یک فروشگاه است. ظاهر یک فروشگاه به ویژه نحوه قرارگیری تجهیزات فروشگاهی و همچنین کالاها تأثیر بسزایی در جلب نظر مشتری و ایجاد حس آرامش یا عدم آرامش در وی دارد که منجر به افزایش یا کاهش مدت زمان ماندگاری وی در فروشگاه خواهد بود.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
- طراحی فروشگاه لباس و کفش ورزشی
- طراحی فروشگاه لوازم سرویس بهداشتی
- ۸ نکته در مورد نحوه طراحی فروشگاه خود
اصول چیدمان فروشگاهی
چیدمان به طور کلی به معنای هماهنگ سازی طراحی شده برای جلوه دادن رنگها، اثاثیه و سایر اشیا در یک اتاق یا محل کسب و کار به صورت هنرمندانه و اثر بخش در راستای هدف سودآوری نهایی است. از دیدگاه صنعت، چیدمان شامل اصول و قواعدی برای تسهیل مدیریت کردن ماشینها، ادارات، ایستگاههای کاری، محوطههای انبار راهروها و محوطههای عمومی در یک مکان موجود یا پیشنهاد شده است.
یکی از مهمترین اهدافی که در چیدمان یک فروشگاه به دنبال آن هستیم، استفاده درست و بهینه از فضای فروشگاه است. در نظر گرفتن محدودیتهای فضایی یک فروشگاه و استفاده درست از آنها، نیازمند بهره گرفتن از تجربیات متخصصان و طراحان داخلی است که به صورت ویژه در زمینه طراحی فروشگاهی فعالیت دارند.
اهمیت چیدمان فروشگاه
چیدمان نادرست یک فروشگاه و استفاده نادرست از تجهیزات فروشگاهی میتواند منجر به ایجاد فضایی شود که مشتریان قادر به ماند بیش از چند دقیقه در آن را نداشته باشند. به عنوان مثال استفاده از قفسههای بسیار بلند در فروشگاههایی که سقف کوتاهی دارند میتواند منجر به ایجاد فضایی بسته با دید محدود برای مشتری شود. استفاده از رنگ بندی و نورپردازی مناسب از دیگر نکاتی است که در ایجاد فضایی مناسب که افزایش فروش و تحقق اهداف مالی فروشگاه را در پی دارد بسیار اثرگذار است.
اصول چیدمان فروشگاهی
پس از طراحی اولیه و هنگام خرید تجهیزات فروشگاهی مواردی همچون قیمت تجهیزات، تناسب تجهیز با کالاهایی که قرار است بر روی آن چیدمان شود، نحوه مونتاژ و دمونتاژ مجموعه، تخمینی از تعداد مشتریانی که به طور متوسط روزانه از فروشگاه بازدید دارند، طیف سنی و سلیقه ای مخاطبین فروشگاه و… از جمله نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی موارد زیر را برای چیدمان اصولی یک فروشگاه میتوان نام برد:
- سهولت تردد مشتری در فروشگاه.
- سهولت دسترسی مشتری به تمامی امکانات و اجناس فروشگاه.
- امکان مشاهده نزدیک کالا.
- امکان لمس برخی از کالاها.
- امکان تست برخی از کالاها.
- قیمتهای مشابه و کیفیتهای متفاوت.
- امکان مقایسهای کالاهای مشابه.
- وجود تابلوهای راهنما در سطح فروشگاه.
- اختصاص دادن فضای کافی به راهروها.
- وجود ویترین کالا و رعایت اصول آنها.
- وجود افرادی جهت مشاوره و راهنمایی.
- توجه به رنگ و نور در تمام فروشگاه.
- توجه به موسیقی در فضای درونی فروشگاه.
- هماهنگی و هارمونی بین اجناس و چیدمان فروشگاه.
- اصول چیدمان فروشگاهی.
چیدمان کالا در قفسههای فروشگاه
پس از مراحل اولیه طراحی فروشگاه و خرید تجهیزات فروشگاهی، اقدام به چیدمان کالا بر روی قفسهها خواهد شد. چیدمان کالا بر روی این تجهیزات نیز باید بر طبق اصول و استانداردهای خاص آن صورت پذیرد. به عنوان مثال چیدمان کالا بر روی طبقات بالایی قفسهها طوری که منجر به عدم دسترسی مشتریان شود قطعا نامطلوب خواهد بود. در این زمینه نکات زیر را میتوان برشمرد:
- چیدمان کالا در طبقات فوقانی قفسه: این طبقات از آنجا که کمتر در دید مشتریان هستند بهتر است کالاهایی با برندهای خرد که فروش کمتری در میان رقبا دارند چیده شود. در عین حال از آنجا که این طبقه از قفسهها نقش مهمی در فضای فروشگاه و زیبایی ظاهری آن دارند، بهتر است از محصولات با بسته بندیهای مناسب و شکیل در این طبقات چیدمان شود.
- چیدمان کالا در دو طبقه میانی: طبقات میانی قفسههای فروشگاهی از آنجا که بهترین نقطه دید برای اکثریت جامعه مشتریان را دارند، نقاط استراتژیکی برای ارائه کالاها هستند از این رو صاحبان برند برای در اختیار داشتن این طبقات ممکن است الزام به پرداخت هزینه به فروشگاه داران شوند. از این رو غالبا کالاهایی با قیمتهای نسبتا بالاتر از برندهای مشابه در این طبقات قرار میگیرند. به روز بودن موجودی این طبقات در ایجاد ظاهری مناسب برای فروشگاه نیز اهمیت دارد.
- چیدمان طبقات هم سطح با چشم کودکان: کودکان و نوجوانان از جمله گروه مخاطبینی هستند که میتوانند به صورت ویژه مورد هدف قرار گرفته و جهت چیدمان کالا در قفسههای فروشگاهی و طراحی فروشگاه از ویژگیهای این گروه از مخاطبین استفاده شود. به عنوان مثال چیدمان کالاهایی همچون اسباب بازی یا خوراکیهای ویژه این گروه میتواند در افزایش فروش این کالا بسیار موثر واقع شود.
- چیدمان کالا در شلف و سرلاینها: شلف و سرلاینهای فروشگاهی به دلیل دارا بودن نقطه دید بسیار مناسب و ارائه نمایش و دسترسی بسیار خوب از کالا برای مشتریان دارای اهمیت بسیار زیادی برای صاحبین برندها هستند و فروشگاه داران معمولا کالاهایی را که قصد افزایش فروش آنها را دارند در این قفسهها چیدمان مینمایند.
- چیدمان طبقات نزدیک به کف فروشگاه: فروشگاهها عموما کالاهای عمده فروشی را در این قفسهها میگذارند تا با عمده فروشهای بازار (که کالاها را به طور عمده یا تعداد بالا و با قیمت پایین به مشتری میفروشند و مشتریان شان هم صاحبان مشاغل خرد یا افراد فرصت طلب هستند) رقابت کنند. این طبقات مناسبترین محل برای عرضه و فروش کالاهای عمده فروشی هستند. همچنین برای این منظور میتواند سبدهای خاصی برای چیدمان این کالاها در نظر گرفت. نکته مهم قبل از اقدام به راه اندازی و تجهیز یک فروشگاه، استفاده از تجربیات مشاوران این حوزه است. شرکتها و افراد ارائه دهنده این خدمات دارای تخصص، تحصیلات اکادمیک و تجربه کافی در حوزه طراحی و اجرا تجهیزات فروشگاهی هستند که بهره گیری از این تجربیات میتواند به صرفه جویی در هزینه و زمان صاحبان کسب و کار شود.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۲ دیدگاه