روانشناسی رنگ و معماری
13
تیر

روانشناسی رنگ و معماری

روانشناسی رنگ و معماری

تاثیر رنگ ‌های مختلف بر روی روان و روحیات انسان ‌ها ثابت، موضوعی ثابت شده است. این امر در دکوراسیون داخلی خانه نیز صدق می ‌کند. نحوه رنگ آمیزی دیوارها، انتخاب رنگ مبلمان، پرده ها و یا حتی نوع نقش و نگار فرش ‌ها، همه در کنار یکدیگر میتواند محیطی آرام‌ بخش ایجاد کرده یا برعکس حس اضطراب و سنگینی را منتقل کند. در ادامه قصد داریم اصول اولیه و یا نکاتی که در زمینه رنگ‌ها لازم است بدانید را مطرح کنیم.

اتاقی مملو از مبلمان جدید ممکن است در بودجه شما در حال حاضر نباشد، اما با این وجود می توانید تغییرات بزرگ و عالی در خانه خود ایجاد کنید. رنگ نقاشی ساده ترین و کم هزینه ترین راه برای به روزرسانی خانه شما است. روش های گوناگونی برای ایجاد یک به روزرسانی رنگارنگ وجود دارد.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

روانشناسی رنگ و معماری

چرخه رنگ در معماری

چرخه رنگ دسته بندی رنگ ‌ها را مشخص می‌کند. یک دایره رنگ ابتدایی که در آن رنگ ‌ها قرمز، زرد و آبی وجود دارد. دانستن چگونگی استفاده از چرخه رنگ به شما کمک می‌کند که از ابتدای کار، بتوانید ترکیب رنگ ‌ها مورد نظر را کنار هم چیده و از حدس و گمان دوری کنید. در این حالت شما به راحتی می‌توانید با انتخاب یک یا دو رنگ به عنوان رنگ غالب، رنگ باقی وسایل مانند مبل راحتی یا میز تلویزیون را نیز مشخص کرده ودر نتیجه در هنگام خرید سردرگم نخواهید شد.

 

گروه‌ های اصلی رنگ در معماری

در هر چرخه رنگ دوازده رنگ یا اصطلاحا فام وجود دارد.

  • رنگ‌های اصلی: که در دایره ابندایی رنگ مشخص شده اند. شامل رنگ‌های قرمز، آبی و زرد. این ۳ رنگ به تنهایی در طبیعت وجود دارند و از ترکیب رنگ‌های دیگر به دست نمی ‌آیند.
  • رنگ ‌های فرعی: در دایره دوم چرخه رنگ قرار می‌گیرند و شامل رنگ‌های بنفش، نارنجی و سبز است. این رنگ‌ها از ترکیب رنگ‌های اصلی با یکدیگر ایجاد می ‌شوند.
  • رنگ‌های دسته سوم: این رنگ‌ ها از ترکیب رنگ ‌های اصلی، با رنگ ‌های فرعی درست می ‌شوند. برای ترکیب رنگ در دکوراسیون خانه زمانی که رنگ مورد نظرتان را انتخاب کردید، می‌توانید از ترکیب آن با رنگ‌های خنثی (مشکی، سفید، خاکستری) تن‌های مختلفی از رنگ را بدست آورید. مثلا با اضافه کردن رنگ سفید، رنگ اصلی را کمرنگ تر و روشن‌تر می‌کنید و یا بالعکس با اضافه کردن رنگ مشکی، رنگ اصلی را به سمت تیره‌تر شدن خواهید برد.

 

دمای رنگ

همانطور که حتما تا بحال شنیده ‌اید، رنگ ‌ها به دو دسته گرم و سرد تقسیم می‌شوند. قرمز، زرد و نارنجی با نام رنگهای گرم، و آبی، بنفش و تعدای از سبزها به عنوان رنگ ‌های سرد شناخته می‌ شوند.

رنگ ‌های گرم به محیط مورد نظر شما، انرژی، سرزندگی و حرکت می ‌دهند در حالیکه رنگ‌های سرد در محیط ‌هایی که به آرامش و سکون نیاز دارند، استفاده می ‌شوند. لازم است بدانید استفاده از رنگ گرم باعث کوچکتر دیده شدن فضا شده، در نتیجه محیط خودمانی و صمیمی ‌تر به نظر می ‌رسد و طبعا رنگ ‌های سرد فضا را بزرگتر جلوه می ‌دهند.

 

طیف رنگی

توجه داشته باشید که رنگ ها دارای طیف های مختلفی هستند که هر یک دارای معانی متفاوتی می باشند. طیف های رنگی هر کدام به نوبه خود پیغام خاصی را به مغز افراد منتقل می نمایند. مثلا رنگ های سبز تیره و سبز روشن هر دو سبز هستند اما تاثیرات متفاوتی دارند و اگر از هر کدام از آن ها در ترکیب رنگ مبل استفاده شود قطعا انرژی و حالت متفاوتی در فضا ایجاد می کند. به طور کلی رنگ ها دارای سه جنبه رنگ مایه (Hue)، جان مایه رنگی (Saturation)، روشنایی رنگ یا درخشندگی (Lightness) هستند.

 

چه رنگی برای کجا مناسب است؟

اما اکنون سوالی که مطرح می شود این است که چگونه می توان بهترین رنگ را برای دکوراسیون داخلی انتخاب نمود؟

رنگ فضا کاملا وابسته به خواسته و انتظاری است که شما از آن فضا دارید. نقشه های رنگی که در محیط های تجاری و اداری مورد استفاده قرار می گیرد کاملا متفاوت با واحدهای مسکونی می باشد. معمولا در منازل و واحدهای مسکونی از سبک های مختلف دکوراسیون داخلی استفاده می شود که می تواند تا حدودی دامنه رنگ های انتخابی را مشخص نماید. مثلا در طراحی منازل مدرن بیشتر رنگ های سفید، روشن و سرد کاربرد دارند.

این در حالی است که درطراحی منازل سنتی از رنگ های گرمی مانند قهوه ای و قرمز استفاده می کنند. بنابراین در انتخاب رنگ مناسب هر فضایی باید حتما به دکوراسیون داخلی و طراحی آن توجه نمود. تا رنگ ها بتوانند زیبایی و تاثیرات خود را به بهترین شکل ممکن نشان دهند.

همچنین توصیه می شود که در کنار رنگ اصلی از مکمل آن نیز استفاده شود تا زیبایی محیط دو چندان گردد. در طراحی دکوراسیون داخلی به این نکته خیلی توجه می شود. به عنوان مثال مکمل رنگ کرم در دکوراسیون رنگ هایی مانند سفید، آبی، طوسی، صورتی، طلایی، قرمز و … می باشد.

 

رنگ های سال

هر ساله روند رنگ ها توسط صنعت رنگ اعلام می شود. این گزارش های جذاب روند رنگ با عکس های فریبنده و ایده های دکوراسیون پر شده است. درصورتی که صاحب خانه نباشید، کاربرد همه رنگهای جدید هر ساله عملی نیست. آنچه شما می توانید انجام دهید این است که رنگ یا سبکی را که دوست دارید پیدا کنید و آن را درون خانه خود بگنجانید.

 

از فنگ شویی در ترکیب رنگ استفاده کنید

برای بدست آوردن مزایای تعادل رنگ فنگ شویی، نیازی به تزئین به سبک آسیایی یا مدرن نیست. هر خانه ای، با هر سبک دکوراسیونی، می تواند با یک پالت رنگ متعادل، آرامش بیشتری داشته باشد. یک پالت رنگ متعادل شامل یک رنگ پایه، یک رنگ با تناژی متوسط و چند ترکیب روشن تر است. تزئینات فنگ شویی همچنین شما را ترغیب می کند که از شلوغی رنگ و تزئینات زیاد دست بردارید. پیشنهاد می شود درباره فنگ شویی در خانه بخوانید.

 

طرح های رنگی تک رنگ معماری

ایجاد یک طرح رنگی تک رنگ برای ایجاد یک اتاق آرامش بخش بسیار آسان تر از آن است که به نظر می رسد. بیشتر طرح های رنگی تک رنگ بر اساس رنگ های خنثی است، اما شما می توانید از هر رنگی به عنوان پایه خود استفاده کنید که با سایه های روشن و تیره جفت شود.

رنگ نقاشی روی سقف روشی شیک برای جلوه دادن به اتاق شما است. یک اتاق انباری یا یک اتاق بدون جزئیات معماری، با یک سقف رنگارنگ جالب می شود. رنگ خنثی برای سقف ها بهترین عملکرد را دارد، اما می توانیدرنگ دیوار را سایه روشن تر نیزنمایید تا فضای اتاق دلباز شود.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]