۶ نکته در طراحی پلان کف
21
شهریور

۶ نکته در طراحی پلان کف

۶ نکته در طراحی پلان کف – پلان کف چیست؟

پلان کف به طرحی گفته می شود که در مقیاس کوچک و از نمای بالا از یک اتاق یا ساختمان کشیده شده است. پلان کف ممکن است یک ساختمان کامل، یک طبقه از یک ساختمان یا فقط یک اتاق را نشان دهد. همچنین ممکن است اندازه ها، اثاثیه، وسایل منزل و هرچیز دیگری را که برای طراحی پلان ضروری است، در پلان ببینید. با کمک پلان کف می توانیم نمای کلی اثاثیه، سیم کشی ها و خیلی چیزهای دیگر را ببینیم. علاوه‌ بر این، پلان ابزاری ارزشمند برای بنگاه داران مسکن و شرکت های لیزینگ است و به آنها در فروش یا اجاره ساختمان ها کمک می کند.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

۶ نکته در طراحی پلان کف

اهمیت طراحی پلان کف

پلان کف برای طراحی و ساخت خانه بسیار ضروری است. یک پلان کف خوب با ایجاد فضای مناسب میان قسمت های مختلف باعث می شود که از خانه خود لذت بیشتری ببرید و حتی باعث بالارفتن قیمت خانه می شود.

 

ویژگی های مهم یک پلان خوب

انعطاف پذیری و تغییر کاربری: طراحی خود را به گونه ای انجام بدهید که در آینده، خودتان یا خریدار احتمالی خانه، بتوانید به راحتی اتاق کار را به اتاق کودک تغییر دهید.

طراحی ایده‌آل اتاق ها: دقت کنید که اتاق خواب دور از فضاهای جمعی قرار بگیرد. سرویس بهداشتی نباید روبروی فضاهای جمعی منزل مانند غذاخوری یا پذیرایی باشد. اغلب افراد ترجیح می‌دهند آشپزخانه رو به غذاخوری یا پذیرایی باز شود تا کسی که مشغول آشپزی است بتواند با مهمان‌ها در ارتباط باشد یا بازی بچه ها را زیرنظر بگیرد.

توجه به اندازه: هنگام طراحی اتاق یا راهرو، تعداد افرادی که به طور همزمان در آن فضا حضور خواهند داشت را درنظر بگیرید. از خودتان بپرسید آیا فضای کافی برای حرکت آنها وجود دارد؟ آیا فضای کافی برای اثاثیه مورد نظر ما وجود دارد؟

انطباق با اولویت ها و سبک زندگی: اگر فضاهای جمعی برایتان مهم است، دقت کنید که بین آشپزخانه و محیط بیرون و همچنین پذیرایی فضای راحت و کافی وجود داشته باشد. اگر خانه، محل کار شماست، دقت کنید که اتاق کار روشنایی مناسبی داشته باشد و در صورت امکان در جای دنجی قرار بگیرد. حتماً می‌دانید که رفتن از طبقه اول به طبقه سوم برای بردن لباس ها از اتاق خواب مستر به رخت شوی‌خانه کار راحتی نیست.

 

چگونه پلان رسم کنیم؟

ساخت پلان کف شامل چندین مرحله است:

  • انتخاب مکان: محدوده مورد نظر خود را مشخص کنید. اگر می خواهید پلان یک ساختمان موجود را رسم کنید، ببینید چه قسمتی از آن را می خواهید رسم کنید (یک اتاق، یک طبقه یا کل ساختمان). اگر ساختمان هنوز ساخته نشده است، با توجه به اندازه و شکل مکانی که در آن قصد ساخت دارید، طرح های مختلفی را در نظر بگیرید.
  • اندازه‌گیری: اگر ساختمان وجود دارد، دیوار‌ها، درها و اثاثیه وابسته به پلان را اندازه‌گیری کنید تا بتوانید پلان کف خود را با دقت رسم کنید. اگر قصد شما طراحی پلان برای یک ناحیه کاملاً جدید است، دقت کنید که کلیت پلان با فضای ساخت همخوانی داشته باشد. بهتر است ساختمان های ساخته شده در فضای مشابه را بررسی کنید تا بتوانید پلان خود را با کمک آنها تقریب بزنید.
  • رسم دیوارها: دیوار تک تک اتاق های ساختمان را رسم کنید و دقت کنید که در رسم دیوارها مقیاس رعایت شود.
  • اضافه کردن مشخصات معماری: با اضافه کردن بخش هایی مانند در و پنجره که جای آنها در ساختمان ثابت است و همچنین یخچال، خشک‌کن و سایر وسایلی که باید در جای خاص قرار بگیرند، مشخصات معماری را به پلان خود اضافه کنید.
  • اضافه کردن اثاثیه: در صورت نیاز، اثاثیه را به پلان خود اضافه کنید.

 

طراحی پلان کف و نکات مهم آن

  • بهره برداری مطلوب از مکان: هنگامی که به ارتباط میان مکان و طراحی پلان کف اشاره می کنیم، منظور ما محل قرارگیری خانه شما در ملک مورد نظر است و اینکه برای استفاده بهینه از عناصر طبیعی چه طرحی را برای خانه تان در نظر دارید. هنگام طراحی پلان کف، بهتر است موقعیت ساختمان را در ملک مورد نظر بررسی کنید؛ ببینید ملک در کجا قرار می گیرد و جهت آن به کدام سو است؟ در برخی موارد ممکن است دوست داشته باشید ساختمان را در موقعیتی قرار بدهید که بهترین دید را نسبت به مناظر اطراف داشته باشد و در موارد دیگر شاید بخواهید همسایه ها و عابران، خارج از دید شما قرار بگیرند و ساختمان حس تنهایی را در شما القا کند. علاوه بر مکان و موقعیت ساختمان، باید مکان و موقعیت تک تک اتاق ها را هم در نظر بگیرید. فکر کنید ببینید بیشتر وقت خود را در کدام قسمت خانه می گذرانید و بعد وقت خود را صرف طراحی موقعیت این مکان ها کنید تا بتوانید در طراحی آنها از ویژگی های طبیعی حداکثر بهره را ببرید.
  • توجه به عبور و مرور و آسایش در پلان: در هنگام طراحی یک پلان کف معمول، اغلب می بینیم که زیبایی به آسایش ترجیح داده می شود، در حالی که باید عبور و مرور راحت را در اولویت قرار دهیم و زیبایی را بر همان اساس طراحی کنیم. عبور و مرور راحت یعنی اینکه افراد و حیوانات خانگی بتوانند به راحتی در میان ساختارها حرکت کنند و همچنین جابجا کردن وسایل نیز به راحتی صورت بپذیرد. کنترل عبور و مرور یعنی توجه به موقعیت صحیح فضاها نسبت به یکدیگر، محل قرارگیری لوازم و وسایل و سایر کارهایی که در زمینه طراحی می‌توانیم انجام دهیم تا عبور و مرورها در خانه بهتر انجام شود.
  • گرمایش و سرمایش را در نظر بگیرید: شاید فکر کنید گرمایش و سرمایش موضوعی است که باید در بحثی دیگر به آن پرداخته شود، اما اگر بدانید که طراحی پلان کف تا چه حد روی بازده ساختمان اثر دارد، تعجب خواهید کرد. هنگام طراحی پلان کف، از محل وسایل سرمایشی و گرمایشی داخل ساختمان گرفته تا ارتفاع و ابعاد اتاق ها ، باید بازده را در نظر داشته باشیم. بخش های بزرگ و وسیع مثل فضای اصلی خانه برای گرم و سرد شدن کامل به انرژی بیشتری نیاز دارند ولی دمای اتاق های کوچک مثل خواب شخصی با هزینه کمتری قابل تنظیم است. بنابراین اگر هدف شما مدیریت هزینه‌های انرژی است، اندازه اتاق ها را در نظر بگیرید. موقعیت منبع گرمایش یا سرمایش و همچنین جریان هوای ساختمان نیز در این زمینه مؤثر هستند. برای مثال شومینه باید در بزرگترین فضا قرار بگیرد، یعنی جایی که می خواهید بیشتر وقت خود را در آنجا بگذرانید. به این ترتیب میزان بازدهی به حداکثر مقدار ممکن می‌رسد. از سوی دیگر هزینه گرمایش و سرمایش قرنیزی بیشتر است، اما دسترسی و کارکردن با آنها در قسمت های مختلف ساختمان آسان است.
  • در نظر گرفتن کودکان در طراحی پلان: اگر بچه کوچک دارید یا در انتظار تولد فرزند خود هستید، ایمنی کودکان را در تمامی مراحل طراحی پلان در اولویت قرار بدهید. در اینجا به همان ایده طراحی با اولویت راحتی بجای زیبایی می رسیم. ممکن است در پلان کف دیگر یا خانه شخص دیگر خصوصیات بسیار جالبی را ببینید که برای موقعیت شما چندان سودمند نیستند. برخی قسمت های خانه مانند راه پله، زیرشیروانی، بالکن و برخی وسایل برای خردسالان بسیار خطرناک هستند. در هنگام طراحی پلان خود این خطرات احتمالی را در نظر بگیرید و نسبت به آنها آگاه باشید. برای حل این مشکل می توانید تغییراتی را در پلان ایجاد کنید به گونه ای که برای کودکان ایمنی بیشتری داشته باشد یا اینکه بخش های خطرناک را به کلی حذف کنید. ایمنی عزیزان شما همیشه از ظاهر خانه مهمتر است؛ پس در نظر داشته باشید که برای حال و آینده خودتان و خانواده ‌تان چه چیزهایی آرامش بیشتری به همراه دارد؟
  • برقراری ارتباط بین فضاها: نکته مهم دیگری که هنگام طراحی پلان کف باید به آن توجه کنید ارتباط میان فضاهایی است که بیشتر وقت ما در آنها می‌گذرد، خصوصاً فضاهایی مثل هال، غذاخوری، آشپزخانه و اتاقک داخل حیاط. ببینید خانواده بیشتر وقت خود را در کجا می‌گذراند یا بیشتر در چه قسمتی از مهمان ها پذیرایی می‌کنید و این فضاها را طوری طراحی کنید که ارتباط میان آنها به راحتی برقرار شود. این کار باعث به وجود آمدن محیطی باز و صمیمی و کاهش انزوا می شود و راحتی عبور و مرور را افزایش می دهد. مطمئنا دوست دارید زمانی که کودکان یا نوه هایتان در حال خانه، مشغول داد و بیداد هستند و شما در آشپزخانه هستید، امکان کنترل آنها از همانجا برایتان امکان پذیر باشد؛ پس همه این نکات را در نظر بگیرید.
  • اثاثیه را فراموش نکنید: شاید بگویید توجه به اثاثیه امری طبیعی است اما باور کنید اغلب افراد در طراحی پلان کف توجه کاملی روی نحوه چیده شدن اثاثیه ندارند. اگر قصد دارید در خانه جدید خود از همان اثاثیه قبلی استفاده کنید، باید همه آنها را اندازه گیری کرده این و اندازه ها را ثبت کنید. به این ترتیب می توانید اثاثیه را به طور مستقیم در پلان قرار دهید و مطمئن خواهید شد که وسایلتان با طرح جدید هماهنگ هستند و برای جابجایی آنها مشکلی نخواهید داشت. اگر قصد خرید اثاثیه نو دارید، باید در هنگام طراحی، اندازه های احتمالی را با دقت برآورد کنید. فکر کنید که در هر فضا به چه وسایلی نیاز خواهید داشت، اندازه وسایل چقدر خواهد بود و عبور و مرور در اطراف این وسایل به چه صورت است.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۰ میانگین: ۰]