کروم بندی چیست؟
17
شهریور

کروم بندی چیست؟

کروم بندی چیست؟

ساخت و ساز ساختمان یکی از پرجزئیات ترین پروژه ها است که در خروجی نهایی از مهندس ناظر تا کارگر ساده تاثیرگذار هستند. به طور مثال اگر شیب بندی سطوح به سمت لوله های آب و فاضلاب ها به درستی صورت نگیرد، آب در یک گوشه جمع می شود و ممکن است به سطح زیرین نشت و به مرور زمان نشست کند! به همین دلیل پروژه ساخت و ساز حساسیت بالایی دارد و کوچک ترین خطایی می تواند خسارت های زیادی را تحمیل کند. برای اینکه شیب بندی با دقت بالایی انجام شود، ضروری است که از کروم بندی استفاده شود. کروم بندی چیست؟ چگونه اجرا می شود؟

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

کروم بندی چیست؟

معرفی انواع کروم بندی دیوار

کروم بندی به یک علامت ۱۰ سانتی متری مربع که سطح آن سیمان، ملات یا اندودکاری شده است، گفته می شود. کروم بندی ایجاد یک تراز در سطوح افقی و قائم است که برای اجرای هرنوع اندودی مثل سیمان، گچ، و ملات استفاده می شود. انواع کروم بندی وجود دارد و به صورت افقی برای سطوح، قائم برای نمای دیوار و به صورت شیبدار برای شیب بندی کف و بام ها استفاده می شود.

کروم بندی در واقع شاخصی برای به دست آوردن میزان مصالح برای اندود کاری یک سطح مشخص است. به همین دلیل از کروم بندی برای شیب بندی در هر بخش از ساختمان به صورت عمودی و نقطه ای نیز استفاده می شود. به طور مثال برای اگر یک سطح دیوار عمودی را بخواهیم با گچ پوشش بدهیم باید توجه ویژه ای به شیب، کروم بندی و زیبایی خروجی کار داشته باشیم. چراکه چنانچه پستی و بلندی در دیوار وجود داشته باشد تاثیر بسیار زیادی در نما و زیبایی خواهد داشت. به همین دلیل ابتدا باید کروم بندی دیوار را شروع کنیم. برای این کار شاقول یا شمشه را به همراه تراز باید روی دیوار قرار دهیم تا درصورتی که اعوجاج یا ناشاقولی در دیوار وجود دارد آن را مشاهده و برطرف کنیم.

 

کروم بندی دیوار با گچ

در ادامه باید مقداری گچ را به صورت نقطه ای با ضخامت حداقلی روی قسمت بیرونی دیوار قرار دهیم. حالا باید شمشه را با تراز به صورت عمودی روی کروم های نقطه ای که ایجاد کرده ایم قرار دهیم و پشت شمشه را با گچ پر کنیم. همانطور که در تصویر باالا نیز مشاهده می کنید، دو نقطه ای که ایجاد می شود در نهایت کروم های نقطه ای خواهند بود. در مرحله بعد برای اینکه کروم عمودی به درستی ایجاد شود فاصله بین دو بخش دیوار را باید با گچ به صورت عمودی پر کنیم. با همین فرمول با فاصله ۱ تا ۲ متری روی دیوار، سایر بخش ها کروم بندی را تکرار می کنیم تا کل سطوح به صورت کامل و دقیق تراز و کروم بندی شود. توجه داشته باشید باید فاصله و فضای بین کروم ها را با گچ پر کنیم تا دیوار به صورت یکدست و کامل گچ کاری شود.

امروزه شیوه ساخت و سازها و مصالح ساختمانی در بخش های مختلف بسیاری تغییر پیدا کرده است. به طور مثال بلوک سبک به دلیل قیمت به صرفه و مقاومت بالا جایگزین مصالح سنگین ساختمانی شده است. همچنین برای شیب بندی ساختمان نیز از کروم بندی برای هدایت آب به فاضلاب استفاده می شود.

 

اجرای کروم بندی دیوار با سیمان

برای اینکه کروم بندی روی دیوار به درستی انجام شود باید بالاترین و پایین ترین قسمت خروجی آب را مشخص کنیم. در مرحله بعد باید اختلاف تراز و فاصله طولی بالاترین و پایین ترین نقطه خروجی آب را محاسبه کرد. برای درک بهتر مراحل کروم بندی بالاترین نقطه را x و پایین ترین نقطه را y می نامیم. در شروع کروم بندی باید مشخص کنیم که بالاترین نقطه x چقدر باید بالاتر از پایین ترین نقطه y قرار بگیرد تا شیب بندی برای خروجی آب استاندارد و دقیق باشد؟ برای اینکه کروم بندی شیب دقیق اجرا شود باید کلیه استانداردها را رعایت کرد. به همین دلیل در پشت بام شیب ۱.۵% و آبریز ها را ۱% در نظر می گیریم و باتوجه به فاصله طولی x را بالاتر از y قرار می دهیم. به طور مثال اگر در پشت بام فاصله بین x و y 5 متر باشد باید ۵ متر را در ۱.۵% ضرب کنیم و در نهایت ۷.۵ سانتی متر نقطه x را بالاتر از y قرار بدهیم. در ادامه با استفاده از ریسمان کار نقطه x و y را به هم وصل کنیم تا بتوانیم خروجی کار را قبل از اجرا مشاهده کنیم.

در مرحله بعد باید شمشه را در کنار ریسمان قرار بدهیم و با ملات، سیمان، ماسه و آجر از بالاترین نقطه یعنی x تا پایین ترین نقطه y را پر می کنیم. امروزه برای هر بخش از مراحل ساخت و ساز دستگاه های بسیار تخصصی و ویژه ای ساخته شده که سرعت کار را بالا می برد و به کمترین نیروی انسانی نیز نیاز است. به طور مثال با استفاده از دستگاه فوم بتن تکفاز کارفرما می توان در اجرای فوم بتن با کیفیت بالا همراه با حداقل نیروی انسانی پروژه ساختمانی را پیش برد.

 

کاربرد و مزایای کروم بندی دیوار

کروم بندی در بخش های مختلف مراحل ساخت و ساز به منظور ایجاد سطحی تراز همراه با شیب بندی دقیق است. یکی از چالش هایی که در ساختمان سازی وجود دارد مصرف بی رویه مصالح است. به همین دلیل با استفاده از کروم بندی می توان از مصرف مصالح اضافی مانند بتن، سیمان و گچ جلوگیری کرد. همچنین چنانچه دیوار با پستی و بلندی هایی همراه باشد با استفاده از کروم بندی دیوار می توان تمامی اعوجاج و نواقص را شناسایی و برطرف کرد. برای کاهش هزینه های ساخت و ساز علاوه بر کروم بندی پیشنهاد می کنیم که از مصالح جدیدی همچون فوم بتن استفاده کنید. مواد اصلی تشکیل دهنده بتن سبک شامل آب، مایع کفرای فوم بتن و سیمان است. فوم بتن ساز بسیار مقرون به صرفه است و دوام و مقاومت بالایی در برابر حرارت، فشار و سرما دارد.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]