ادراک محیط در ارتباط با انسان
ادراک محیط در ارتباط با انسان
جهانی را تصویر میکنیم. ارتباط انسان، ادراک بخشی از فرآیند زندگی است که به وسیلهی آن هرکدام از ما از دیدگاه نظری خاصی برای خود با محیط اطراف او و نحوهی ادراک او از محیط تابعی است از مجموعه حواس چندگانهاش.
ادراک محیط در ارتباط با انسان
حواس انسان به ندرت به طور جداگانه و منفک از یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد زیرا اغلب در ارتباط با یکدیگرند و این موضوع در دریافت تصویر کاملی از محیط اطراف اهمیت فراوان دارد. با این حال تأثیر دید ادراک و واکنش نسبت به زیبایی از سایر حواس مهمتر میشود، به عبارتی ادراک در نزد کسی که میتواند تمامی حواسش را به کار گیرد؛ در وهله نخست بصری است ولی موقعیتهایی هم وجود دارند که در آنها گوش دادن، بوییدن و لمس کردن اهمیت بیشتری نسبت به نگریستن دارند.
در بینایی از انرژی نورانی استفاده میشود، شکل، بافت، رنگ، تراکم نور و حرکت و همچنین جنبههایی از ابعاد فضایی مانند فاصله و عمق توسط حس بینایی تشخیص داده میشوند. حس بینایی علاوه بر آنکه برای به تصویر کشیدن محیط اطراف به کار میرود از راههای عمده تفکر و استفاده از “چشم ذهن” برای تصویر کشیدن ایدههای خلاق نیز است. بینایی مهمترین حس از حواس پنچگانه در معماری است اما تنهاترین حس مهم نیست. در معماری قوه شنوایی نیز بیش ازآنچه تصور میشود دارای اهمیت است.
ارتباط محیط با انسانها
از راه شنوایی میتوان جهت و فاصله طولی را تشخیص داد، صوت بر روی رفتار بسیار تأثیرگذار است. درک فضا از طریق حس لامسه و گیرندههای بیواسطه (پوست، ماهیچه) نیز صورت میپذیرد. در فرآیند ادراک و شناخت، تجارب قبلی هر ادراک کننده عاملی مهمی در گزینش، تعبیر و تفسیر اطلاعات محسوب میشود، در واقع ادراک نمیتواند با تفکیک ادراک کننده و ادراک شونده تبین شود. رابطه انسان و محیط رابطه ای پویاست و ادراک باتجربه و استعدادهاست که هدایت میشود.
استعدادهای ذهنی ما – ظرفیت ما برای فراگیری و به یاد سپردن – حواس انسان را به ابزارهای حسی تبدیل کردهاند که به تجارب شخصی ما، فرهنگ ما و عصر ما مرتبطاند. عملی که دستگاههای حسی بهطور طبیعی انجام میدهند “احساس” گفته میشود.
زمانی که این گویند که با تجارب گذشته و حالش در ارتباط ۸ احساس در ذهن تفسیر میگردد و بهصورت آگاهی میآید، این عمل را ادراک یا فهم هستند. هیچ فضایی ماهیتی ندارد مگر آنکه توسط انسان درک شود؛ سادهترین فضاها هم گاه میتوانند پرمعناترین و شگفتترین فضاها بشود؛ اگر روح این فضاها با ادراک انسانی و روابط میان انسانهایی درهم آمیخته شوند که از آنها استفاده مینمایند.
تأثیر متقابل محیط بر رفتار انسان
ادراک انسان از محیط، بر رفتار او در فضای معماری تأثیر میگذارد. مؤثرترین نقش تصویر روشن از محیط در ذهن شخص آن است که وی را قادر میسازد برای تعقیب مقاصد خود در محیط حرکت کند. جهت رسیدن به رفتار مناسب و مطلوب در محیط توجه به مفاهیم فضای شخصی قلمرو، خلوت و ازدحام بسیار دارد. خلوت میتواند به صورت تنهایی(دور بودن از دیگران)، گمنامی(گمشدن درون جمعیت) یا توداری (جدا شدن از جمع) اتفاق بیفتد. در هرحال خلوت تا حدودی مطلوب است. بیشتر از آن به ازدحام و کمتر از آن به انزوا میرسد.
نتیجهگیری
امروزه طب مکمل(سنتی) در جهان از جایگاه ویژهای برخوردار شده است. با گسترش روزافزون این روشهای پزشکی و روی آوری هرچه بیشتر مردم و پزشکان به آنها، شاهد هستیم که هر روزه درصد بیشتری از بیماران از قابلیتهای طب مکمل بهرهمند میشوند. علوم پزشکی نوین نه تنها در تعارض و تناقض با علوم پزشکی قدیم و سنتی نبوده و نیست؛ بلکه با اندکی مطالعه و تأمل در تاریخ پزشکی و تکامل آن، روشن میشود که زیر ساخت و سرشاخه اکثر اصول پزشکی امروز، برگرفته از نظریههای پزشکی قدیم بوده است. پس یکی از گستردهترین زمینههای تحقیق در علوم سنتی که طی قرون متمادی توجه داشمندان مسلمان و حتی غیر مسلمان را به خود جلب کرده و هنوز زنده و پویاست طب سنتی است.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۷ دیدگاه