اسکلت فلزی
10
آذر

اسکلت فلزی

اسکلت فلزی

ساخت و ساز به دو شکل ساخت با اسکلت فلزی و اسکلت بتنی صورت می‌‎گیرد. استفاده از اسکلت فلزی در مناطق گرم و خشک رواج بیشتری دارد و در مناطق سرد و مرطوب بیش‌تر از اسکلت بتنی استفاده می‌شود. اسکلت فلزی از تیرو ستون و فولاد تشکیل شده‌است، فولاد با توجه به داشتن ویژگی‌هایی از قبیل مقاومت بالا، قابلیت جوش‌پذیری و خم‌پذیری آن از مهم ترین مصالح به کاررفته در این نوع اسکلت هستند.

 

اسکلت فلزی

مراحل اجرای اسکلت فلزی

مقاومت زمین قبل از اجرای اسکلت باید بررسی شود سپس پی‌سازی آن محاسبه شده و عملیات خاکبرداری انجام می‌شود. در مرحله‌ی بعدی محل‌های پی‌گذاری را مشخص می‌کنیم (محدوده ی پی گذاری باید تراز بشود.)

مراحل بعدی شامل ریختن بتن مگر، آرماتوربندی، قالب‌بندی (فلزی، چوبی و …) و بتن‌ریزی انجام می‌شود.

عملیات لانه زنبوری برای افزایش مقاومت تیرها انجام می‌شود به این ترتیب که ابتدا برش صورت گرفته سپس دوباره قطعات را جوش داده، تیر و صفحه ستون به هم متصل می‌شوند و نبشی‌ها نیز در جای خود قرار می‌گرند تا تیرها به آن‌ها جوش داده شوند.

نصب بادبند: بادبند عنصری کششی بوده و مانع از کج شدن ساختمان تحت تاثیر نیروهای جانبی می‌گردد. نصب بادبند بر مقاومت ساختمان می‌افزاید.

انواع بادبند شامل:

ضربدری، قطری، ۷و۸، واگرا، همگرا، زانویی، کمانش ناپذیر.

گروت‌ریزی: گروت از آب، سیمان، ماسه تشکیل شده و در عملیات ساختمانی برای پر کردن فضاهای خالی استفاده می‌شود. گروت‌ریزی بعد از نصب اسکلت فلزی و به منظور تراز بیس پیلت انجام می‌شود.

انواع اتصال در اسکلت فلزی شامل موارد زیر است:

  • اتصال تیر به ستون (اتصالات گیردار، اتصالات مفصلی).
  • اتصال پای ستون یا ستون به صفحه ستون.
  • اتصال دو تیر آهن توسط بست.
  • اتصال بادبندها به ستون‌ها.

 

راه پله

در این سازه از پله‌های فلزی استفاده می‌شود. در اجرای راه‌پله باید ظرافت زیادی به خرج داد، از آهن الات با کیفت استفاده کرد، در محل‌های اتصال با جوش باید از ورق استفاده کرد.

از مهم‌ترین مزیت‌های اسکلت‌های فلزی سرعت بالای آن‌ها در اجرا است که بستگی به عواملی مانند مساحت زمین و حجم پروژه و تعداد نیروی کار دارد و نیز اجرای این اسکلت آسان است. در ساختمان‌های مرتفع نیز زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به دلیل بالا بودن میزان مقاومت این نوع اسکلت کاربرد فراوانی در ساخت ساختمان‌های بزرگ دارد، این نوع اسکلت دارای ساختاری منظم بوده هم‌چنین به دلیل قابلیت شکل‌پذیری این اسکلت، پرتی کمتری در ظاهر آن به چشم می‌خورد.

اسکلت فلزی در برابر ضربه و عوامل محیطی و بیرونی مقاوم است و در مقایسه با اسکلت بتنی در برابر آتش و انفجار مقاومت بیشتری دارد و وزن کمتری در مقایسه با اسکلت بتنی دارد و بار کمتری بر ساختمان وارد می‌کند.

استفاده از اسکلت فلزی این امکان را فراهم می‌کند که در هر مرحله‌ای می‌توان عیب را برطرف کرده و نیازی به تخریب نیست.

در مقایسه با بتن، فولاد در برابر فشار و کشش مقاومت بیشتری دارد و کمتر دچار تغییر می‌شود، از مهم‌ترین عوامل انتخاب، در هر بخشی از ساخت و ساز هزینه است.

هزینه مصالح مورد استفاده در اجرای اسکلت بتنی کمتر از اسکلت فلزی خواهد بود اما از جهتی اسکلت فلزی به نیروی انسانی کمتری برای اجرا نیاز خواهد داشت و هم‌چنین زمان زیاد مورد نیاز برای اجرای اسکلت بتنی سبب می‌شود بر هزینه‌های آن بی‌افزاید.

از معایب این نوع اسکلت می‌توان به آسیب در برابر شرایط محیطی و جوی اشاره کرد که در طولانی مدت دچار پوسیدگی می‌شود.

همان‌طور که میدانیم برای اتصال در این نوع سازه از جوش و پرچ استفاده می‌کنیم که در صورت ماهر نبودن جوشکار و… اسکلت فلزی ضعیف‌تر خواهد بود.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۳ میانگین: ۵]