بافتهای فرسوده شهری کشور
بافتهای فرسوده شهری کشور
تشکیل بافتهای جدید در نزدیکی شهرها سبب شده تا با جابهجا شدن ساکنان شهرها به این بافتهای جدید شهری، بافتهای فرسوده شهری کشور کارکردهای اجتماعی و اقتصادی خود را از دست بدهند و به سمت فرسودگی پیشبروند و این بافت های فرسوده درای مسائل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
بافتهای فرسوده شهری کشور
بافتهای فرسوده دارای ریشههایی ارزشمند در زمینه فرهنگی و معماریاند اما به دلیل وجود شرایطی مانند دسترسی نامناسب به خدمات، آسیب پذیری دربرابر سیل، زلزله و آتش سوزی دارای مشکلاتی زیرساختیاند.
مصالح به کار رفته در سازههای موجود در این بافت از آجر، خشت، چوب و آهن است و ساختمانها یک یا دو طبقهاند و ساختار نامنظم داشته و عمدهی دسترسیها پیاده بوده و بیشتر معابر نیز بن بستاند.
سازهها با مصالحی با دوام کم ساخته میشوند و فاقد سیستم سازهای بوده و دربرابر سوانحی مانند سیل و زلزله و… مقاومت مطلوبی نخواهند داشت.
از لحاظ زیبایی نیز مطابق سلیقه ی امروزی نیست، این بافت دسترسی مناسب نداشته و فقدان خدمات آموزشی و فرهنگی داشته و همچنین کمبود مراکزی مانند کتابخانه، فضاهای سبز، مراکز بهداشتی و مهدکودک را دارد.
آلودگیهای ناشی از سیستمهای فاضلاب در بافتهای فرسوده، بسیار آزاردهنده است.
به صورت کلی بلوکهایی که دارای سه شرط:
- ناپایداری.
- نفوذ ناپذیری.
- ریزدانگی.
بشوند، جزو بافتهای فرسوده هستند.
ناپایداری: نیمی از بناهای موجود ناپایدار است و استحکام مناسبی ندارند.
نفوذناپذیری: حداقل نیمی از معابر عرض کمتر از ۶ متر دارند ودارای دسترسیهای نامناسبیاند.
ریزدانگی: حداقل نیمی از ساختمانها مساحتی کمتر از ۲۰۰مترمربع دارند که منجر به فشردگی بافتها میشود.
بافتهای فرسوده شامل موارد زیر است:
- بافتهای دارای میراث فرهنگی.
- بافتهای فاقد میراث فرهنگی(بافت های شهری).
- بافتهای حاشیهای.
بافتهای دارای میراث فرهنگی
شامل تمامی راهها، بناها، تجهیزات، تاسیسات موجود در بافت است که دارای ازرش فرهنگی، معماری بوده (متعلق به یکی از سه دورهی باستانی، تاریخی، معاصر) و به ثبت آثار ملی رسیده، احیا و حفظ هویت این بافت بسیار حائز اهمیت است.
بافتهای فاقد میراثفرهنگی (بافتهای شهری): این گونهها بافتهای فرسوده دارای مالکین رسمی هستند و دچار کمبودها و ضعفهایی در زمینههایی زیرساختی و خدماتیاند.
بافتهای حاشیهای: این بافتها در حاشیه شهرها ساخته شده و فاقد ایمنی و امنیت و زیرساختهای مناسبی است و محل سکونت افراد مهاجر و تهی دست شهرهاست.
انواع مداخله در بافتهای فرسوده
بهسازی
در این روش از مداخله هدف حفظ آثار با ارزشی بوده که نشاندهندهی هویت بافت است، و نگهداری و حفاظت با استفاده از امکانات بالقوه صورت میگیرد و تمامی فعالیتها طبق ضوابط و مقررات میراث فرهنگی انجام میشود و چهار اقدام تعمیرات، حمایت، حفاظت و استحکام بخشی صورت میگیرد.
نوسازی
در این روش از مداخله تغییراتی نیز صورت میگیرد و ساختارهای جدیدی را جایگزین میکنیم. هدف از نوسازی برگرداندن حیات شهری و ارتقایآن است. با نوسازی در بافت های فرسوده به صورت چشمگیری از جا به جایی جمعیت جلوگیری میکنیم.
بازسازی
علت انجام بازسازی قدیمی بودن و فرسوده بودن بناست که قبل از شروع بازسازی باید روی مصالح به کاررفته و قسمتهایی تخریب شده و از دست رفته مطالعهای دقیق انجام گیرد. در این روش تخریب و دوباره سازی خواهیم داشت و هیچ توجهی بر گذشته نمیکنیم.
ابعاد فرسودگی شهری
فرسودگی کالبدی
علت ایجاد این نوع از فرسودگی نگهداری نا مناسب بنا بوده که منجر به کاهش کیفت بناها خواهد شد.
فرسودگی کاربردی
علت آن کاهش چشمگیر کارکرد در مناطق شهری است.
فرسودگی اقتصادی
این نوع از فرسودگی زمانی رخ میدهد که ساکنان در خارج از بافت سکونت خود سرمایه گذاری میکنند.
تنها مراجع قانونی که میتوانند در امور مربوط به بافتهای فرسوده مداخله کنند شامل:
- سازمان میراث فرهنگی و گردشگری.
- شرکت عمران و بهسازی.
- شهرداری.
میشود.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه