تاریخچه آلاچیق
20
مهر

تاریخچه آلاچیق

تاریخچه آلاچیق

آلاچیق یک بنایی‌ست که قابلیت جا به جایی دارد و بیشتر در میان مردمان کوچ نشین و دامدار رایج است که در ایران هم آلاچیق بین مردم ایل سون در آذربایجان و در خراسان بین ترکمن‌ها که در ترکمن صحرا زندگی می‌کنند که شمال غربی خراسان و شمال شرقی مازندران قرار دارند و آلاچیق بین این مردمان اسم‌های متفاوتی دارد برای مثال بین مردمان ترکمن صحرا اوی شناخته شده است و در آذربایجان نام دیگری دارد کلمه اوی به معنای آلاچیق در زبان ترکمنی است.

 

تاریخچه آلاچیق

آلاچیق‌ها به سبک مدرن و سنتی

آلاچیق‌های سنتی قوم ترکمن به دلیل ساختار ویژه‌ای که دارد این قوم را از خطرات و حوادث طبیعی و گرما و سرمای محیط در امان نگه می‌دارد و اینگونه خانه سنتی به دلیل آسانی در نصب و جا به جایی و مهاجرت‌ها منزلی امن محسوب می‌شود که به راحتی قابل جمع کردن و حمل کردن است. امروزه به دلیل رشد جمعیت و شهر نشینی گرایش به  زندگی در آلاچیق‌ها کم رنگ شده و در کمتر جایی می‌توانیم چنین خانه‌های سنتی را مشاهده کنیم.

زندگی مدرن و شهری باعث شده که این افراد خانه‌های جدید را به زندگی در آلاچیق ترجیح بدهند و تنها گروهی از مرزنشینان و دامدارن در حال کوچ‌های قشلایی و ییلاقی هستند. سرپرست سازمان میراث فرهنگی گنبد کابوس در این مورد گفته است که در حال حاضر کسی در ترکمن صحرا در آلاچیق زندگی نمی‌کند در بیشتر روستا آلاچیق‌ها فروخته شده و فقط  بعضی از مردم از آن‌ها استفاده می‌کنند و این مسئله بخاطر این است که در دشت گرگان فقط یک کارگاه برای ساختن آلاچیق در روستای امچلی شهرستان ترکمن وجود دارد که به دلیل در خواست ترکمن‌های کوچ روی که اکثرا مرز نشین هستند و در منطقه‌های داشلی برون به سر می‌برند آلاچیق می‌سازند.

ترکمن صحرا جایی است که ترکمن‌های بزرگ در این صحرا زندگی می‌کنند و سال‌های سال است که اساس زندگی شان دامپروری و کشاورزی و اسب داری و قالی بافی بوده است که این کارها بر دوش زنان این ایل‌ها بوده است. در گذشته هر یک از خانواده‌های ترکمن یک آلاچیق جدا داشتند که با فاصله کمی از آلاچیق دیگران برپا می‌شدند که بیشتر این افراد با یکدیگر فامیل نیز بودند و به زبان ترکمنی به خویشاوند او به می‌گویند. از نظر ترکمن‌ها آلاچیق مظهر سلامتی و تندرستی و سخاوت است که به آن با زبان ترکمنی آغاج اوی یا خانه چوبی می‌گویند و ترکمن‌های گلستان علاقه چندانی به زندگی در خانه‌های خشتی نداشتند. وظایف برپایی آلاچیق بر عهده زنان است و زیبا کردن این آلاچیق‌ها با استفاده از صنایع دستی که توسط زنان درست شده‌اند تزئین می‌گردد.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این نوشته برای ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]