معمارى کلاسیک
معمارى کلاسیک
معمارى کلاسیک گونهاى از معمارى است که از عناصرى برگرفته از معمارى دوران کلاسیک روم و یونان تشکیل شده به طور کلى میتوان گفت سبکهاى معمارى زیادى از معمارى کلاسیک الهام گرفتهاند که این مساًله باعث شکل گیرى و باز زنده سازىهایى مانتد معمارى نئوکلاسیک از اواسط قرن نوزده و طرحهای یونانى در قرن بیستم شد.
معمارى کلاسیک
اکثر سبکهاى معمارى که پس از رنسانس در اروپا به وجود آمدند جزء معمارى کلاسیک محسوب مىشوند.
یکى از نمونههاى بارز به کار رفته معمارى کلاسیک در ایران را میتوان کاربرد نماى رومى در نماى شهرى منازل مسکونى و ادارات قدیمى کشور را نام برد. گرایش موسوم به کلاسیک یا اصطلاحاً ( رومى ) امروزه در معمارى اغلب شهرهاى ایران مرسوم شده است.
بررسیهاى دقیق و مطالعات نشان داده است که چنین امرى اتفاق نیفتاده است و آنچه به چشم دیده مىشود برداشت اصیلى نیست. معمارى نئوکلاسیک قبل از این هم الهام بخش ساختمانهاى متعددى بوده است با این حال امروزه خصوصیات آن تغییر یافته است. معماران نئوکلاسیک مانند معماران پست مدرنبه گذشته توجه میکنند که در آن معمارى پست مدرن در پىهویت انسان است و تاریخ هر کشور از نظر آنها عنوان بخشى از هویت آن کشور است. به همین جهت تاریخ فرهنگى و کالبدى و همچنین دستور زبان معمارى هر کشور را در معمارى خود آن کشور نمایش مىدهند.
آنچه که به هویت یک کشور مربوط است در ساختمانهاى آن به روز در مىآید و بر اساس شرایط زمانى و مکانى به صورت امروزى و جدید شده ظاهر مىگردد.
ولى معماران نئوکلاسیک معتقدند که نظم هاى کلاسیک الهاماتى آسمانى و مقدس هستند پس تغییر دادن آنها صحیح نیست و هر تغییرى درآنها تبدیل شدن کمال به نقصان مىشود که آنها دلیل جاودانگى معمارى کلاسیک را همین مىدانند.
معماران نئو کلاسیک، سبک مدرن را نیز سبک قابل قبولى نمىدانند لذا معماران نئوکلاسیک، گذشته و خصوصاً معمارى کلاسیک را منبع الهام خود مىدانند و معمارى کلاسیک یا سنتى را همانگونه که از نظر کالبدى بوده را براى رفع احتیاجات امروزه طراحى میکنند ولى باید این را توجه داشت که در داخل این فرمهاى تاریخى کلیه وسائل رفاهى امروزى تدارک دیده شده است که اگر بخواهیم به طور خلاصه این سبک را تعریف کنیم مىتوان گفت:
ساختمانهاى نئوکلاسیک پوستهاى کلاسیک بر روى امکانات مدرن است. معماران این سبک، معمارى کلاسیک را یک معمارى لایزال مىدانند.
اصول این معمارى همانند نظم، هماهنگى، تقارن، تناسبات و کمال که در زمان یونان باستان براى خانه خدایان طراحى شده بود اصولى جاودانه است بدین دلیل که در یونان باستان خدایان را انسانگون در حد نهایت زیبایى، کمال و جاودانگى مىدانستند لذا خانههاى انها نیز مىبایست داراى همین خصوصیات بود، از این جهت معمارى کلاسیک نیز مىبایست یک معمارى بدون نقص و ایراد شود.
در غرب همواره سبکها و مکتبهاى مختلف فکرى و هنرى ظهور کرد و پس از چندى به حاشیه رانده شد ولى معمارى کلاسیک حضورى شاخص و پیوسته را در کلیه دورانها داشته است.
معمارى کلاسیک داراى دورههاى مختلفى است که عبارتند از:
- دوران و شیوه هندسى.
- دوره کلاسیک.
- دوره هلیسم.
اطلاعات بیشتر در ارتباط با معماری کلاسیک
سبک کلاسیک مانند سایر علوم ظاهر گوناگونى به خود دیده است.
یک بنایى که به سبک کلاسیک ساخته شده است مانند یک داستان از یک جهت آورنده یک پیام است و از جهت دیگر در هر قسمت آن یک مسئله عمیق پنهان است. معمارى کلاسیک نشاندهنده اثرات اجتماعى و مذهبى یک ملت بوده و در نهایت زیبایى و کمالاتش به دنیا عرضه شده است.
ویژگى اصلى معمارى کلاسیک تناسب و هماهنگى است که در این دوره ستونسازى وارد حیطه بناسازى شد که در این معمارى بناها طورى ساخته شدهاند که ورودىها داراى ستونهاى بلندى هستند که ستونهاى تزئین شده از خصوصیات اصلى این سبک هستند به طورى که بسیارى این سبک کلاسیک را به ستونها و تزئینات خاصشان مىشناسند، این ستونهاى قامتدار سقفهاى بلند نیز مىخواهند که میتوان از دومین خصوصیات معمارىکلاسیک به سقفهاى بلند آن اشاره کرد.
این سقفهاى بلند بر جلال و شکوه فضاى کلاسیک مىافزاید که این سقفهاى بلند به معماران این امکان را مىدهد که از عناصر شلوغ بهره بگیرند.
به تدریج ستونهاى بلند و سقفهاى بلند باعث شد که از پنجرههاى بلند نیز بهره بگیرند، پنجرههایى که از کف تا سقف نصب شدهاند که این پنجرهها به بخشهاى کوچکترى تقسیم شدهاند، این پنجرهها مىتوانند به صورت صاف و هم به صورت قوسدار شود که این پنجرههاى بلند نشاندهنده جلال و شکوه بناى کلاسیک است، پس به عبارتى میتوان پنجرههاى بلند را از ویژگىهاى سوم معمارى کلاسیک دانست.
نکته مهم و ضرورى در ساختمانهاى کلاسیک، خطوط و فضاهاى منحنى شکل است به این دلیل که وسائل به شکل منحنى و گرد، حس آرامش، راحتى و اصیل بودن را به انسان مىدهد به همین دلیل است که اینگونه وسائل در خانههایى که داراى سبک کلاسیک هستند مورد استفاده قرار مىگیرد.
رنگهایى که در سبک کلاسیک میتوان استفاده کرد داراى محدودیتهایى هستند، رنگهاى گرم و پخته. در واقع در این سبک معمارى از رنگهاى دلخواه نمیتوان استفاده کرد و باید به دنبال رنگ مورد علاقه در رنگهاى پخته گشت، در حالت کلى رنگهایى که در سبک کلاسیک استفاده مىشوند رنگهایى هستند که حتماً با یکى از رنگهاى سیاه، قهوهاى، یا طوسى مخلوط شدهاند.
شیوههاى سبک کلاسیک دوریک، یونیک و کرنتین هستند که برگرفته از اجزاى بدن انسان هستند.
معمارى کلاسیک دوریک
کاملاً رسمى با ساختمانهاى بلندى که از سطح زمین بالاتر هستند، ستونهاى آن از پایین به بالا باریک مىشوند و یا اینکه بدنه ستون از پایین به بالا باریک شده و در قسمت میانى محدب است و داراى سر ستون ساده و بىتزیین است.
معمارى کلاسیک یونیک
ستون باریک و بلند با سر ستون پیچ خورده و حلزونى شکل است، طرح ستون این سبک براى بیننده از هر طرف به یک شکل است، مهمترین عاملى که تفوت دوریک و یونیک را مشخص مىکند تغییر شکل سر ستون است، ستون سنگى در سبک یونیک به جاى اینکه مستقیماً روى سکوى پله دار قرار بگیرد بر روى پایه ستون دایره شکلى که از سنگ یکپارچه تراشیده شده است قرار مىگیرد.
معمارى کلاسیک کرنتین
براى نخستین بار یتونها در داخل معابد استفاده شد. سر ستونها به شکل کاسه زنگرو به بالا بودند که این سنگها را تراش مىدادند و با متریالهاى فلزى متفاوت و بسیار زیبا کنار هم قرار مىدادند.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه