معماری گوگی و جایگاه آن در ایران
08
اسفند

معماری گوگی و جایگاه آن در ایران

معماری گوگی چیست؟

معماری گوگی نوعی معماری آینده نگر است که تحت تأثیر فرهنگ اتومبیل، جت‌ها، عصر فضا و عصر اتمی قرار گرفته است. در کالیفرنیای جنوبی با معماری Streamline Moderne در دهه ۱۹۳۰ سرچشمه گرفت و تقریباً از سال ۱۹۴۵ تا اوایل دهه ۱۹۷۰ در سراسر کشور محبوب بود. معماری با تم گوگی در میان متل ها، قهوه‌خانه‌‌‌ها و پمپ بنزین‌‌‌ها محبوب بود. این سبک بعداً به طور گسترده به عنوان بخشی از سبک مدرن اواسط قرن شناخته شد، عناصری از آن نمایانگر زیبایی شناسی مردمی است.

 

قبل از مطالعه‌ی این مقاله، برای آشنایی بیشتر با معماری گوگی این مقالات را هم بخوانید!

 

 

ویژگی‌‌‌های معماری گوگی

از ویژگی‌های معماری گوگی می‌توان به سقف‌های متحرک، منحنی‌خطی، اشکال هندسی و استفاده جسورانه از شیشه، فولاد و نئون اشاره کرد. گوگی همچنین با طرح‌های نمادین حرکت در عصر فضا، مانند بومرنگ‌ها، بشقاب‌های پرنده، اتم‌های نموداری و سهمی‌ها شناخته می‌شد. این قراردادهای سبکی نشان دهنده شیفتگی جامعه آمریکا به مضامین عصر فضا و تاکید بازاریابی بر طرح‌‌‌های آینده نگر بود. مانند هنر دکوبه سبک ۱۹۱۰-۱۹۳۰، گوگی با گذشت زمان ارزش کمتری پیدا کرد و بسیاری از ساختمان‌های این سبک تخریب شده‌اند. با این حال، برخی از نمونه‌‌‌ها مانند قدیمی‌‌‌‌ترین غرفه مک دونالد حفظ شده است.

 

معماری گوگی از کجا شروع شد؟

رستوران‌های کوچک‌تر حومه شهر اساساً تابلوهای معمارانه‌ای بودند که تجارت را برای وسایل نقلیه در جاده تبلیغ می‌کردند. این امر با استفاده از انتخاب‌‌‌های سبک جسورانه، از جمله ستون‌‌‌های بزرگ با علائم برجسته، حروف نئون پررنگ و آلاچیق‌‌‌های دایره‌ای به دست آمد. هس می‌نویسد که به دلیل افزایش تولید انبوه و سفر در طول دهه ۱۹۳۰، Streamline Moderne به دلیل شبح‌‌‌های پر انرژی که طرح‌‌‌های شیک آن ایجاد می‌کرد، محبوب شد. این ساختمان‌ها دارای لبه‌های گرد، دکل‌های بزرگ و چراغ‌های نئونی بودند که به گفته هس، همگی نماد «نیروهای نامرئی سرعت و انرژی» بودند که نشان‌دهنده هجوم تحرکی است که ماشین‌ها، لوکوموتیوها و زپلین‌ها آورده‌اند.

با رونق روزافزون ایالات متحده در طول دهه ۱۹۵۰، طراحان آمریکایی این ثروت جدید را با طراحی‌‌‌های خوش بینانه جشن گرفتند. توسعه انرژی هسته‌ای و واقعیت پرواز فضایی، تصورات عمومی از آینده را مجذوب خود کرد. معماری Googie از این روند با ترکیب انرژی در طراحی خود با عناصری مانند بومرنگ، مورب ها، انفجارهای اتمی و رنگ‌‌‌های روشن بهره برد. به گفته هس، معماری تجاری تحت تأثیر خواسته‌‌‌های انبوه مخاطبان بود. مردم اسیر کشتی‌‌‌های موشکی و انرژی هسته‌ای شدند بنابراین معماران برای جلب توجه آن‌ها از اینها به عنوان نقوش در کار خود استفاده می‌کردند. از زمان اختراع خودرو، ساختمان‌ها برای جلب توجه رانندگان مورد استفاده قرار می‌گرفتند، اما در طول دهه ۱۹۵۰ این سبک گسترده‌تر شد.

 

شرح مفصل‌‌‌‌تری از افراد موثر بر معماری گوگی

هویت اولین معمار که در این سبک کار کرد اغلب مورد مناقشه است، اگرچه وین مک آلیستر یکی از معماران اولیه و تأثیرگذار بود که در سال ۱۹۴۹ این سبک را با رستوران Bob’s Big Boy خود در بربنک شروع کرد. مک آلیستر شروع به طراحی رستوران‌های مد روز در کالیفرنیای جنوبی کرد که منجر به یک سری از درایوهای مدرن در دهه ۱۹۳۰ شد. اگرچه او آموزش رسمی به عنوان معمار ندیده بود، به دلیل مهارتش، بورسیه تحصیلی در دانشکده معماری دانشگاه پنسیلوانیا به او پیشنهاد شده بود. مک آلیستر با ایجاد سبکی برای هر مشتری یک نام تجاری برای کافی شاپ‌‌‌های زنجیره‌ای ایجاد کرد.

همراه با مک آلیستر، معماران پرکار گوگی شامل جان لاوتنر، داگلاس هانولد، و تیم لوئیس آرمت و الدون دیویس از شرکت آرمت و دیویس بودند که در سال ۱۹۴۷ تأسیس کردند. یکی از اعضای شرکت آرمت و دیویس با پیوستن به این شرکت در سال ۱۹۵۱، او فضاهای داخلی گوگی مانند کافی شاپ جانی در بلوار ویلشر و خیابان فیرفکس، اولین رستوران نورمز و هالیدی بول در بلوار کرنشاو را ایجاد کرد.

علاقه آمریکا به پروازهای فضایی تأثیر قابل توجهی بر سبک منحصر به فرد معماری گوگی داشت. در طول دهه ۱۹۵۰، سفر فضایی برای اولین بار در تاریخ به واقعیت تبدیل شد. در سال ۱۹۵۷ اتحاد جماهیر شوروی اسپوتنیک I را پرتاب کرد، اولین ماهواره ساخت بشر که به مدار زمین رسید. سپس اتحاد جماهیر شوروی وستوک ۱ را با حمل اولین انسان، یوری گاگارین، به مدار زمین در سال ۱۹۶۱ پرتاب کرد. دولت‌‌‌های آیزنهاور و کندی رقابت با شوروی برای تسلط بر فضا را به یک اولویت ملی و فوریت و اهمیت قابل توجه تبدیل کردند.

 

 

برای مشاوره‌‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌‌‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]