کاربردها و مصارف پشم سنگ در معماری
07
اسفند

کاربردها و مصارف پشم سنگ در معماری

پشم سنگ در معماری چه کاربردی دارد؟

متریال پشم سنگ در معماری ذاتا یک عایق صوتی و حرارتی می‌باشد که از ذوب سنگ بازالت به دست می‌آید و انواع مختلف و همچنین کاربردهای متفاوتی نیز دارد. از ویژگی‌های مهم عایق پشم سنگ در معماری، مقاومت در برابر آتش می‌باشد. عایق حرارتی پشم سنگ به مثابه‌ی نوعی حفاظ در برابر آتش شناخته می‌شود چون شعله‌ور نمی‌شود. می‌توان حدس زد که همین ویژگی باعث شده که پشم سنگ در معماری حسابی پرطرفدار و پرمصرف باشد!

 

برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد پشم سنگ در معماری، این نوشته‌ها را بخوانید!

 

 

تولید پشم سنگ در معماری

جهت تولید پشم سنگ ابتدا قطعه‌های سنگ بازآلت به همراه ماده سوختنی داخل کوره مخروطی شکل ریخته می‌شود، با استفاده از مقداری چوب و یا گاز طبیعی کک‌ها مشتعل می‌شوند و با دمیدن مقدار زیادی هوا به صورت مداوم کک مشتعل می‌شود و همچنین حرارتی که تولید می‌کند آرام آرام سنگ بازآلت را در دمای بالای ۲۰۰۰°c ذوب می‌کند.

کاربردها و مصارف پشم سنگ در معماری | شرکت معماری دکوطرح

سنگ مذاب از زیرکوره خارج می‌گردد و به سمت دستگاه سانتیفیوژ هدایت می‌شود و با استفاده از نیروی گریز از مرکز تبدیل به الیاف می‌گردد. این الیاف به سمت نوار نقاله هدایت شده و توسط دستگاهی شبیه پاندول روی صفحه‌ای چیده می‌شود و به دستگاه پخت که اصطلاحا کیورینگ گفته می‌شود فرستاده می‌شود.

کاربردها و مصارف پشم سنگ در معماری | شرکت معماری دکوطرح

در دستگاه پخت الیاف به هم چسبیده می‌شوند و گاها مقداری رزین به آن اضافه می‌گردد و طبق سفارش مشتری ضخامت و چگالی مورد نظر را پیدا می‌کند. پس از این عملیات محصول تولید شده، آرایش شده و به قطعات مورد نظر برش می‌خوردند و در نهایت توسط دستگاه بسته بندی، بسته بندی شده و برای ارسال برای مصرف کننده آماده می‌گردد.

 

کاربرد پشم سنگ

در یک کلام هرکجا که نیاز باشد حرارت یا صوت کنترل شوند و یا از انتقال آن‌ها جلوگیری شود از این عایق می‌توان استفاده نمود. ولی بسته به محیط و نوع دستگاه یا محیطی که می‌خواهیم عایق کنیم از انواع مختلف پشم سنگ استفاده می‌کنیم.

 

عایق تخته‌ای پشم سنگ چیست؟

همانگونه که از نام آن پیداست به صورت تخته‌ای تولید شده و با ابعاد استاندارد ۶۰×۱۲۰ سانتی متری ارائه می‌گردد. بیشتر به عنوان عایق ساختمان جهت دیوارها و سقف و کف استفاده می‌شود و عایق بسیار مناسبی جهت جلوگیری از هدر رفت انرژی و همچنین بسیار بسیار قوی جهت جلوگیری از انتقال صدا می‌باشد. به گونه‌ای که استفاده از عایق پشم سنگ تخته‌ای با ضخامت و چگالی متناسب می‌تواند نزدیک به %۹۹ دما و صدای محیط را عایق کند.

 

عایق پشم سنگ لحافی چیست؟

به صورت رول‌های ۱۰×۱.۲ متری تولید می‌شود و معمولا همراه با کاور یا روکش کاغذ آلومینیوم مسلح به کاغذ کرافت ساپورت می‌گردد. بیشتر به عنوان عایق جهت سقف سوله‌ها و لوله‌های تاسیسات استفاده می‌گردد.

کاربردها و مصارف پشم سنگ در معماری | شرکت معماری دکوطرح

این عایق به لحاظ قیمیتی مقرون به صرفه بوده و جهت دمای ۵- الی ۱۵۰ درجه سانتیگراد عالی عمل می‌کند و درمقایسه با پشم شیشه عملکرد بسیار بسیار بالاتر و قوی تری از خود نشان می‌دهد. همچنین طول عمر بسیار مناسبی دارد و برای دمای محیط بسیار عالی می‌باشد.

 

پیشنهاد نویسنده: عایق پشم شیشه چیست؟

 

عایق پشم سنگ پتوئی چیست؟

معمولا به صورت رول‌های ۵×۲/۱ متری تولید می‌گردد و به صورت پیش فرض دارای یک طرف تور سیمی می‌باشد. الیاف پشم سنگ با استفاده از نخ نسوز به تور سیمی دوخته شده و شکل رول به آن‌ها می‌دهد. این عایق جزعایق‌های با تفاوت حرارتی بسیار بالا و ضریب انتقال حرارت پایین می‌باشد و نسبت به عایق لحافی دارای چگالی بالاتری می‌باشد.

کاربردها و مصارف پشم سنگ در معماری | شرکت معماری دکوطرح

بیشتر در کوره‌های صنعتی و عایق نمودن تانکرهای حمل قیر و خطوط لوله نفت و مخازن انبار آن مورد استفاده قرار می‌گیرد و در کل جزء دسته عایق‌های گرم و مقاوم می‌باشد.

 

عایق پشم سنگ لوله‌ای

همانگونه که از نامش پیداست به لحاظ ظاهر شبیه لوله می‌باشد و قالب لوله‌ای شکل دارد و از وسط باز شده و لوله مورد نظر را بغل می‌کند و با استفاده از بسته‌های فلزی یا پلاستیکی ساپورت می‌گردد.

 

 مزایای پشم سنگ در معماری

از ویژگی‌های مهم عایق پشم سنگ در معماری، مقاومت در برابر آتش می‌باشد. عایق حرارتی پشم سنگ به مثابه نوعی حفاظ در برابر آتش شناخته می‌شود چون آتش‌گیر نمی‌باشد و شعله‌ور نمی‌شود. هنگام بروز حریق سازه‌های فلزی (جذب حرارت زیاد و داغ شدن)، مقاومت مکانیکی خود را از دست داده و کل سازه فرو می‌ریزد؛ بنابراین از عایق پشم سنگ برای عایق کاری سازه‌های فلزی استفاده می‌گردد (ستون‌ها و تیرهای ساختمان را با پشم سنگ با روش‌های مناسب عایق کاری می‌کنند) و حتی تا ده ساعت در صورت تداوم حریق برای سازه هیچ مشکلی به وجود نمی‌آید.

 

مضرات و موارد منفی پشم سنگ در معماری

بررسی اثرات پشم سنگ بر سلامتی انسان نیاز به آزمایش‌های بلندمدت دارد ولی براساس برخی از گزارش‌ها این عایق می‌تواند در مواردی موجب خارش پوست، سوزش چشم و حساسیت گردد. همچنین در یک گزارش اگر چه اثرات منفی پشم سنگ بر سلامتی انسان را کمتر از پشم شیشه گزارش کرده ولی این ماده را بدون عوارض جانبی گزارش ننموده‌ است.

 پشم سنگبه نظر می‌رسد برای حفظ سلامتی در هنگام استفاده از پشم سنگ و نصب آن حتماً باید از ماسک، عینک و دستکش استفاده کرد. چرا که در هنگام نصب این ماده احتمال ریزش ذرات پشم سنگ و ورود آن به سیستم تنفسی، چشم و ایجاد حساسیت در پوست وجود دارد. از جمله موارد منفی دیگر پشم سنگ می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ریزش پشم سنگ بعد از گذشت زمان
  • افت کیفی عایق با گذشت زمان
  • ایجاد خارش حتی پس از نصب
  • نیاز به شاسی کشی برای نصب و هزینه بالا نصب

 

جایگزین‌های پشم معدنی در ساخت و ساز

به دلیل تجزیه ناپذیری پشم معدنی و خطرات مرتبط با سلامتی، مواد جایگزین برای این پشم طبیعی شامل عایق‌های کنف، کتان، پشم، چوب و چوب پنبه هستند. عدم بروز مشکلاتی که پشم سنگ دارد نسبت به موارد عایق نام برده شده سبب شده تا امروزه استفاده از پشم سنگ در صنایع محدود تر شود. معایب آن‌ها در مقایسه با پشم معدنی، مقاومت بسیار کمتر در برابر قالب، قابلیت احتراق بیشتر و رسانایی حرارتی کمی بالاتر است.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]