ساختمانسازی مدرن در ایران
ساختمانسازی مدرن در ایران
ساختمانها بهعنوان پناهگاه امن بشر برای زندگی و کار ساخته میشوند، اما در طول تاریخ گاهی عوامل طبیعی مثل باد و زلزله ساختمانها را نابود کردهاند و پس از آن ساختمانهای با استحکام بالا ساخته شدهاند. این روزها کاشانههای چند طبقه ساخته میشود که افراد زیادی در آنها سکونت میکنند، زمان ساخت اینگونه ساختمانها نیز اهمیت دارد. ساختمانسازی مدرن امروزه بسیار رایج شده و افراد زیادی با این روش به ساختمانسازی مشغول هستند. در این روش ماشینآلات در کنار افراد متخصص نقش بسیار مهمی ایفا میکنند و انجام بسیاری از کارها بدون ماشینآلات غیرممکن است. جرثقیلها، بالابرها، ماشینهای جوش و دستگاههای دیگر در ساختمانسازی مدرن به کمک انسان میآیند تا بهترین ساختمان ساخته شود.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
ساختمان سازی مدرن در ایران
تعریف ساختمان و اجزای آن
نوعی سازه که از فونداسیون، ستون، دیوار، کف، سقف، خدمات لولهکشی و… تشکیلشده است، ساختمان نام میگیرد. بیمارستانها، دانشگاهها، فروشگاهها، خانهها و کارخانهها از انواع ساختمانها هستند. هزینههای اولیه در کنار میزان پایداری ساختمان و طول عمر آن از مسائل مهم ساختمانسازی محسوب میشود.
انواع ساختمان در صنعت ساختمانسازی
در صنعت ساختمانسازی، ساختمانها به چهار گروه ساختمان با اهمیت خیلی زیاد، ساختمان با اهمیت زیاد، ساختمان با اهمیت متوسط و ساختمان با اهمیت کم تقسیم میشوند. مراکز آتشنشانی، بیمارستانها، مخابرات تأسیسات آبرسانی، رادیو و تلویزیون از ساختمانهای با اهمیت خیلی زیاد هستند. فروشگاههای بزرگ، سینما، مدارس به دلیل اینکه با خراب بودنشان تلفات جانی زیادی میتوانند داشته باشند، در گروه ساختمان با اهمیت زیاد قرار دارند. همچنین مراکز نگهداری اسناد و مدارک ملی و ساختمانهایی از این قبیل به دلیل از دست رفتن ثروت ملی در این گروه طبقهبندی میشود. هتلها، پارکینگهای چند طبقه، ساختمانهای صنعتی، ساختمانهای مسکونی و… از ساختمانهای با اهمیت متوسط میباشند. ساختمانهایی که خسارت نسبتاً کمی از خرابی آنها ناشی میشود در گروه ساختمانهای با اهمیت کم قرار میگیرد.
خلاصه مراحل ساخت ساختمان مدرن
برای اینکه درک بهتر و کاملتری از ساختوساز ساختمان داشته باشید باید از تمام جوانب آن آگاه باشید. در این مرحله به بررسی مراحل ساخت ساختمان جدید میپردازیم.
اولین گام برای ساخت خانه یافتن زمینی مناسب است. خاک زمین باید برای ساخت مناسب باشد بوده و بهگونهای باشد که تمام قوانین ساختمانسازی را بتوان در آن پیاده کرد. برای ساخت یک ساختمان باید نقشه ساختمان توسط یک معمار و مهندس طراحی شود و آن نقشه باید به وسیله مقامات شهری مانند شهرداری تأیید شود تا مشکلاتی در فرآیند ساخت به وجود نیاید. باید پیش از ساخت ساختمان فهرستی از انتظارات طراحی آن تهیه کنید؛ البته این انتظارات باید مطابق با استانداردهای قانونی است. در این مورد بهتر است با افرادی که تجربه کافی در این مورد دارند مشورت نموده و تمام جوانب مثبت و منفی انتظارات شما بررسی شود و پس از تایید آنها اقدام به ساخت نمایید. هزینه تخمینی ساخت یک ساختمان بهتر است قبل از اقدام به ساخت تعیین شود. با این کار در صورت نیاز و کمبود بودجه میتوان از وام نیز استفاده کرد. بسیاری از بانکها برای ساخت ساختمان وام میدهند.
پس از انتخاب معمار و تعیین دقیق نقشه طراحی خانه میتوانید برای ساخت، از ساختمانسازی مدرن نیز استفاده نمایید. با توجه به اینکه مجوز ساخت ساختمان توسط نهادهای محلی صادر میشود، باید با تایید آنها اقدام به ساخت کرد و اغلب مجوز ساخت به مدت دو سال اعتبار دارد. در ساختمانسازی مدرن، پیمانکاران مهمترین نقش را ایفا میکنند. انتخاب پیمانکار خوب میتواند در وقت و هزینه شما صرفهجویی کرده و پروژهای با کیفیت انجام دهید. میزان صداقت پیمانکار و روش کار او در این کار مهم است که با پرسش از سوابق کارش میتوان به این عناوین دستیافت. برای شروع پروژه ساختمانی ابتدا باید محل ساخت پاکسازی شود. پس از پاکسازی محل ساخت، بهمنظور اجرای طرح ساختاری فونداسیون ساختمان، خاکبرداری و کندن پی انجام میشود. فونداسیون وظیفه انتقال وزن کل سازه به زمین را بر عهده دارد.
ساختوساز با فنهای مبتدی
یکی از قدیمیترین روشهای ساختوساز که از هزاران سال پیش مورد استفاده بشر قرار میگرفت و حتی این روزها نیز در برخی از روستاها مورد استفاده قرار میگیرد ساختوساز با فنهای ابتدایی است. در این روش دیوارها و قسمتهای باربر از گل، خشت، چوب، گل و سنگ، گل و گچ، خشت و آجر و… ساخته میشوند و با استفاده از طاق خشتی و یا تیر چوبی و یا الیاف گیاهی پوشش داده میشوند. برای ساختن چنین دیوارهایی حتماً لازم نیست که سازنده ماهر است و فرد میتواند از مصالح سنتی در دسترس خود استفاده کند. این نوع ساختوساز در مقابل حوادث طبیعی مقاومت بسیار کمی داشته و از آن میتوان بهعنوان سرپناه موقت استفاده نمود.
ساختوساز با روشهای سنتی
در این روش از ساختوساز سازنده میتواند ماهر، نیمه ماهر و غیر ماهر باشد و از مصالح ساختمانی ابتدایی استفاده شود. سرعت ساختوساز با استفاده از این روش چیزی حدود ۱۴ تا ۱۸ ساعت برای هر متر مربع است. از این روش ساختوساز در شهرهای بزرگ و کوچک و یا برخی ساختمانهای خاص و روستاها استفاده میشود. مجوزی که برای این نوع ساختوساز داده میشود فقط چهار طبقه به ارتفاع ۱۲ متر هست. ضخامت دیوارهای طبقه زیرین در این روش افزایش داده میشود. همین موضوع یکی از عواملی است که اجازه ساختن ساختمان بیش از ۴ طبقه صادر نمیشود. با ایجاد کردن شناسههای افقی و قائم بتنی میتوان صدمات حاصل از زلزله و عوامل طبیعی دیگر را کاهش داد.
ساختوساز با روشهای صنعتی
این روش از ساختوساز بهصورت کاملاً مکانیکی و با استفاده از قطعههای آمادهشده مثل ستونهای فلزی و بتنی، بلوکها، قطعات گچی و بتنی، تیرچهها، پنلهای پیشساخته و… انجام میشود. در ساختمانسازی صنعتی در فصول مختلف برای بتنریزی سریع ساختمانها از کفراژهای یکپارچه فلزی مانند کفراژهای صفحهتونلی لغزنده و کفراژهای مدوله استفاده میشود. در این روش ساختوساز نیازی نیست از تعداد زیادی کارگر استفاده شود ولی لازم به ذکر است که کیفیت کار کارگران در این روش باید بسیار بالا است. بهطور میانگین سرعت اجرای کار ساختمانسازی صنعتی بین ۹ تا ۱۴ ساعت برای هر متر مربع هست.
ساختمانسازی با روش پیشرفته
در این روش از ساختوساز از افراد متخصص و ماشینآلات و تجهیزات ساختمانی پیشرفته جهت سرعت بخشی استفاده میشود که این روش را با نام ساختمانسازی مدرن یا بهبود یافته نیز میشناسند. مدتزمانی که برای ساخت یک مترمربع با استفاده از این روش پیشبینی میشود، ۲۰ تا ۴۸ ساعت است. با استفاده از اسکلت بتنی یا فلزی میتوان بیش از ۵۰ طبقه ساختمان را طراحی و اجرا نمود. تجهیزاتی که در این نوع روش ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد شامل بالابرهای برقی، دستگاههای تهیه بتن، دستگاههای سیمان پاش و رنگپاش، انواع جرثقیلهای ثابت، متحرک و… هست. از ویژگیهای منفی این نوع ساختوساز میتوان به توقف کار به دلیل مسائل کارگری یا مالی اشاره کرد که گاهی اوقات موجب زیانبار شدن پروژه میشود. اغلب ساختوسازهایی که در کلانشهرها و شهرهای کوچک شکل میگیرند با استفاده از این روش انجام میشود. لازم به ذکر است که در این روش از کارگران، متخصصان و تجهیزات پیشرفته استفاده میشود.
اصول ساختمانسازی مدرن
اخیراً با پیشرفت فناوری ساختمانها و سازهها نیز پیشرفت چشمگیری داشتهاند و این روزها ساخت یک سازه نسبت به قبل آسانتر انجام میشود. همچنین زمان ساختوساز و هزینه آن نیز بسیار کاهشیافته است و در مدتزمان کم ساختمانهای بسیار بزرگی ساخته میشود.
ساختمانسازی با مدلهای پیشساخته
طراحی مدلهای پیشساخته با صفحات تخت نیز از جمله روشهای ساخت است که معمولاً در مدلهای دیوار و کف در بازار وجود داشته و در مکان اصلی ساخته میشوند. این نوع ساختوساز با نام ساخت دیوارهای متقاطع نیز شناخته میشود. از ویژگیهای این نوع ساختوساز میتوان به آسان بودن ساختوساز و سرعت بیشازحد آن و مقرونبهصرفه بودن اشاره کرد.
ساختمانسازی با سیستم قالب تونلی
یکی دیگر از روشهای ساختمانسازی مدرن، سیستم قالب تونلی شکل است که با استفاده از این روش سلولها با الگوهای تکراری ساخته میشوند که با استفاده از دیوارها یا واحدهای یکپارچه از هم متمایز میشوند. در این روش میتوان پایهها را با استفاده از واحدهای بتنی پیشساخته که در کارخانهها تولید میشوند ساخت که از کیفیت و استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند. در روش قالببندی تونلی میتوان حتی در شرایط جوی نامساعد، کار را پیش برد. این روش میزان فعالیت حفاری را به حداقل میرساند که از اینرو مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است.
ساختمانسازی با بتن ترکیبی
ساخت بتن ترکیبی یکی دیگر از روشهای ساختمانسازی مدرن است که با استفاده از این روش میتوان زمان تحویل ساختوساز را افزایش داد. همچنین کیفیت این روش بسیار بالا بوده و هزینه ساخت بسیار کاهش مییابد. روش ساخت بتن ترکیبی، روشی آسان و مناسب برای ساختارهای رقابتی است. در ساخت سازههای مختلف میتوان از مصالح ساختمانی نازک استفاده کرد که این عملیات نیز یکی از روشهای ساختمانسازی مدرن بهحساب میآید، چرا که باعث کاهش مقدار مصرفی ملات شده و در نتیجه عمق سازه را به کمتر از ۳ میلیمتر میرساند. اگر در ساختوسازها از بلوکهای بزرگ استفاده شود کارایی ساختوساز افزایشیافته و علاوه بر آن هزینههای ساختوساز نیز به مقدار قابلتوجهی کاهش مییابد.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه