سقف کرومیت چیست؟
سقف کرومیت چیست؟
مصالح بسیار زیادی وجود دارد که برای ساختمان سازی از آنها می توان استفاده کرد. هریک از این مصالح موجود مربوط به ساخت قسمتی از ساختمان می باشد. در صورت نبود هریک از این مصالح، در روند ساخت تاثیر گذاشته و باعث ناقص شدن آن قسمت میشود. تیرچهها یکی از مهم ترین و کاربردی ترین مصالح در ساختمان سازی حساب میشوند که به طور کلی در دو نوع تیرچه فلزی کرومیت و تیرچه بتنی طبقه بندی میشوند.
قبل از خواندن این مقاله توصیه میشود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:
سقف کرومیت چیست؟
تیرچه فلزی چیست؟
تیرچه کرومیت همان تیرچه فلزی میباشد که نوعی تیرچه پیش ساخته محسوب میشود. بال تحتانی در تیرچه کرومیت، از یک تسمه و بال فوقانی تیرچه کرومیت از یک تسمه و دو میلگرد ساخته میشود. دو بال توسط میلگرد خم شده که در نقش جان عمل کرده و به یکدیگر متصل میشوند. در فاصله تیرچهها، از مقاطع زیر استفاده میشود. بلوکهای پیش ساخته بتنی، طاق ضربی، هنگام انجام عملیات اجرایی، این تیرچهها نیازی به شمع ندارند و می تواند بارهای اجرایی مستقیم را تحمل کند و به نوعی خود ایستا باشند. بر همین اساس برای استفاده در سازههایی که طبقات دارای ارتفاع زیادی باشند و عملیات شمع بندی مشکل داشته باشد همچنین هزینههای بسیار زیادی دارد، و گزینهی مناسبی هستند.
اعضای سازنده تیرچه کرومیت
اعضای سازنده تیرچه کرومیت سه جزء اصلی دارد که:
- بال تحتانی: اولین جزء سازنده تیرچه کرومیت بال تحتانی است، که از ورق برش خورده تولید میشود. این قسمت به عنوان عضو کششی خرپا عمل میکند. بارهای اعمالی در سه مرحله بارگذاری سازه را تحمل میکند. در مرحله اول بارگذاری تیرچه کرومیت، بال تحتانی به عنوان عضو کششی باید توان تحمل نیروی کششی حاصل از لنگر خمشی ناشی از وزن خود تیرچه در زمان حمل و نقل را داشته باشد. بال تحتانی تیرچه کرومیت در مرحله ی دوم بارگذاری تیرچه باید قادر به تحمل نیروی کششی که از وزن مرده سقف در فاصله محور تا محور تیرچه های کرومیت است را بتواند تحمل کند. در مرحله ی سوم که مرحله بهره برداری از تیرچه کرومیت است، بال تحتانی می بایست به عنوان عضو کششی تحت لنگر ناشی از بارهای وارده عمل کند.
- اعضای قطری: دومین جزء از اعضای سازنده تیرچه کرومیت اعضای قطری آن است. معمولاً از میلگرد برای آن استفاده میکنند. به عنوان عضو مورب خرپا عمل کرده و به کمک اعضای کششی و فشاری ایستایی لازم را برای تحمل بارهای وارده بر تیرچه کرومیت در سه مرحله بارگذاری تأمین میکند. در مرحله ی اول بارگذاری، عضو قطری تیرچه کرومیت به همراه اعضای کششی زیرین و اعضای بالایی، ایستایی لازم را جهت تحمل وزن خود تیرچه کرومیت در هنگام حمل و نقل تأمین میکند. در مرحله ی دوم بارگذاری تیرچه کرومیت نیز، این عضو ایستایی لازم را جهت تحمل بار مرده ی سقف بین تکیه گاه های موقت تأمین میکند. در مرحله ی سوم بارگذاری تیرچه های کرومیت، عضو قطری قسمتی از نیروی برشی وارده را تحمل میکند. در مراحل اول و دوم بارگذاری تیرچه کرومیت، وزن تیرچه را به هنگام حمل و نقل و همچنین وزن مرده ی سقف را در هنگام بتن ریزی و قبل از مقاومت بتن پوششی تحمل میکند. در مرحله سوم بارگذاری تیرچه، به همراه سایر اعضای تیرچه، بار ناشی از بارهای مرده و زنده را در هنگام استفاده از سازه تحمل خواهد کرد.
مزایای تیرچه کرومیت
از مزایای بسیار مهم هزینه ی کمتر و وزن کمتر سازه که این کمتر شدن هزینه بخاطر سه علت می باشد:
- درست است که هر عدد تیرچه کرومیت گرانتر از تیرچه پاشنه بتنی است اما فاصله ی بین تیرچه های کرومیت ۷۰ سانتی متر می باشد در صورتی که در پاشنه بتنی این فاصله به ۵۰ سانتی متر کاهش پیدا کند و همین امر باعث کمتر شدن تعداد تیرچه ها در هر دهانه از سقف گردیده که حدوده سی درصد هزینه ی تیرچه ها نیز کاهش پیدا میکند.
- به همین دلیل فاصله و کمتر شدن ریل های بتن خود به علت فولاد بیشتر هر متر مکعب بتن در سقف کرومیت با ارتفاع ۵ سانتی متر از روی یونولیت حدود ۱۰ متر مربع را می پوشاند. اما این امر برای سقف تیرچه بتنی هر متر مکعب بتن تقریبا ۷ متر سقف را می پوشاند. که در اینجا هم ۳۰ درصد کاهش مصرف بتن خواهیم داشت.
- در سقف های کرومیت چند سقف بهطور همزمان بتن ریزی میشوند اما در سقف های معمولی در سازه های زیر هزار متر مربع باعث میشود که هزینه ی حمل و کسر پمپ برای بتن ریزی را از بین ببرد که در مجموع این سه عامل در کنار همدیگر محاسبه میشود خواهیم دید که هزینه ی سقف کرومیت کمتر از پاشنه بتنی خواهد بود.
- کپارچگی سقف به پل ها به علت جوش شدن و بنابراین باربری بیشتر سازه را به ارمغان می آورد. نداشتن نیاز به حرارتی در موازی تیرچه های کرومیت مگر در سازه های خاص که باز هم به کمتر شدن هزینه ها کمک فراوانی میکند.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه