طراحی تزئینات معماری
طراحی تزئینات معماری
معماری ایران دارای هنرها و فنون مختلف بوده است که آن را در آثار قدیمی میتوان مشاهده کرد.
به دلیل معماران برجسته تزئینات خاصی انجام میگرفته و هنرهایی که بر روی بناها قرار داشته است بسیار زیبا و منحصر به فرد بوده است. این بناها را با متریالهای که در آن زمان وجود داشته که میتوان در این آثار مشاهده کرد.
طراحی تزئینات معماری
کاشیکاری
در زمانهای گذشته معمولا از کاشیها استفاده میکردند و استفاده از آن در زمان هخامنشیان و ساسانیان بسیار رواج داشته و در دوران اسلامی به اوج رسیده.
در میان هنر و فنون کاشیکاری هنری متفاوت بوده است که گوناگونی آن باعث شده زیبایی منحصر به فردی بر روی بنا به وجود بیاید.
این هنر در قالب پنج گروه کاشیکاری وجود دارد. کاشی معرق کاشیکاری به حساب میآید که در معماری ایران از دوره سلجوقی استفاده میشده در این کاشیکاری قطعات ریز کاشی را در اشکال و رنگهای مختلف برش میدادند و در کنار یکدیگر قرار میدادند.
این نوع کاشیکاری در ابتدا در کنار قطعات گچبری استفاده میشده و اوج این هنر متعلق به دوره ایلخانی و صفوی است. اگر بخواهیم بناهایی را که با این هنر تزیینات شدن نام ببریم میتوانیم بناهایی مانند مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، مسجد جمعه اصفهان و مسجد مدرسه چهارباغ را نام ببریم.
کاشیهای هفت رنگ
در این کاشیها خشتها در کنار یکدیگر چیده میشوند و رنگی را به عنوان پیش زمینه طرح قرار میدهند بر روی آن نقاشی میکند.
زمانی که رنگ آمیزی شدن در کوره قرار میگیرند و بر روی آنها لعاب میدهند و در نهایت رنگهایی ظاهر میشوند و کاشی مورد نظر را روی آن قرار میدهند این روش بیشتر در دوره تیموری رواج داشته است و نمونههای مختلفی از آن را بر روی بناهای قدیمی و اصیل ایرانی میتوان مشاهده کرد.
هنر گچبری
از گذشته این هنر به صورت کندهکاری و برجستهکاری بر روی طراحی داخلی ساختمان و طراحی داخلی منزل وجود داشته است که هنگامی که گچکار کار خود را انجام میداده نقاشی در کنار آن صورت میگرفته.
اولین نمونه آن در دوره اشکانی وجود داشته که دیوارهای بناهای ساسانی هم دارای گچبریهای عظیمی بوده است مزیت این هنر در مرحله اول طراحی آن هستند.
به عنوان نمونه از این هنر در داخل بنای گنبد علویان استفاده شده که گچبریهای برجسته آن واقعا حیرت انگیز است.
مروزه هم هنر گچبری در دکوراسیون داخلی منازل استفاده میشود و نمونههای مدرن و جدید آن را میتوان توسط استادکارانای که در این حرفه فعالیت میکنند مشاهده کرد.
آجرکاری
در معماری تزیینات ساختمان اهمیت بسیاری داشته است و تا به امروز هم این موضوع اهمیت خود را حفظ کرده است.
جر به عنوان یک متریال مرغوب وجود داشته که از صدر اسلام برای تزئین بنا از آن استفاده میکردند و بر روی سطوح مختلف آن را به کار میبردند.
همه هنرهایی که گفته شد در تزئینات معماری از قدیم تا به امروز رواج داشتهاند که در نمونههای امروز متدهای جدیدتری برای ارائه آنها وجود دارد که باعث میشود ساختمان زیباتر به نظر برسد.
در تزئینات ساختمان معمولا از المانهای استفاده میشود که در واقع اصالت ایرانی بودن و در نهایت زیبایی منحصر به فردی را ایجاد کنند.
برای همین معمولا هنرهایی مانند آجرکاری، گچبری، معرق و منبتکاری از هنرهای هستند که نمونههای به روز آنها را طراحان توانستند در تزئینات ساختمان به کار گیرند.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته برای ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه