پارتیشن در طراحی داخلی
23
بهمن

پارتیشن در طراحی داخلی

مزایای پارتیشن در طراحی داخلی چیست؟

پارتیشن به معنی قسمت‌بندی و جداسازی است. با استفاده از پارتیشن می‌توان از فضای اتاق استفاده بهینه کرد. مثلا فضاهای بزرگ را برای استفاده‌های متفاوت به چند قسمت تقسیم‌بندی کرد. قبلا پارتیشن در ادارات و مکان‌های تجاری بیشتر رواج داشت، اما در سال‌های اخیر استفاده از انواع پارتیشن در خانه‌ها رو به افزایش است.

با توجه به اینکه امروزه یکی از شایع‌ترین و پرکاربردترین سبک‌های معماری، طراحی پلان باز و یکپارچه است، پارتیشن‌ها با جداسازی فضاها، به عنوان یک عنصر کاربردی و دکوراتیو، رواج بیشتری پیدا کرده است. با استفاده از پارتیشن‌، بدون استفاده از دیوارهای بتنی و آجری که هزینه بالا، محدودیت چیدمان و عدم انعطاف‌پذیری دارند، می‌توان دو یا چند قسمت جداگانه را در یک فضای بزرگ ایجاد کرد.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه‌‌‌‌‌ می‌‌شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

ویژگی‌های پارتیشن در طراحی داخلی

پارتیشن در طراحی داخلی باید بتواند حریم خصوصی را به خوبی ایجاد کند. یعنی صدا و تصویر، بسته به کاربری و نیاز، نباید منتقل شود. نصب آن به طور ساده و اقتصادی انجام شود و با نوع سازه تناسب داشته باشد. پارتیشن باید دارای سطح مقطعی نازک باشد، تا از حداکثر سطح کف بتوان استفاده کرد.

طراحی پارتیشن شیشه ای

از مواد عایق، سبک، همگن، بادوام و مناسب با محل مورد استفاده، ساخته شده باشد. مقاومت کافی در برابر آتش، گرما، رطوبت، موریانه، قارچ و غیره داشته باشد. استقامت کافی برای تحمل بار تاسیسات بهداشتی، الکتریکی و سایر اتصالات را داشته باشد. پارتیشن باید به گونه‌ای طراحی و نصب شود، که توزیع نور و صدا به هم نریزد. خصوصا فضاهایی که قرار است از هم نور بگیرند و یا حتی با یک وسیله گرمایشی و سرمایشی خنک و گرم شوند.

 

انواع پارتیشن در طراحی داخلی

به صورت کلی، پارتیشن‌ها به دو دسته ثابت و متحرک دسته‌بندی می‌شوند. که نوع ثابت آن بر روی زمین پیچ و مهره و نصب می‌شود. ارتفاع بعضی از این پارتیشن‌ها بلند است و به سقف متصل می‌شود. پارتیشن متحرک یا شناور قابل جابه‌جایی است و می‌توان محل قرارگیری آن را متناسب با دکوراسیون تغییر داد. می‌توان به فراخور نیاز، هر کدام از پارتیشن‌ها را مورد استفاده قرار داد. عده‌ای به دلیل کاربردی بودن و انعطاف پذیر بودن پارتیشن‌ها و پاروان‌های متحرک، بیشتر ترجیح می‌دهند تا از پارتیشن‌های متحرک استفاده کنند. اما پارتیشن‎ها را می‌توان بر اساس نوع متریال و چگونگی عملکرد نیز تفکیک کرد.

 

انواع پارتیشن در طراحی داخلی بر اساس جنس و متریال

  • پارتیشن چوبی: برای خانه‌هایی با مبلمان چوبی، گزینه مناسبی است. این پارتیشن‌ها علاوه بر مستحکم بودن، گرمای خاصی در فضا ایجاد می‌کنند و از نظر بصری هماهنگی بیشتری با مبلمان منزل برقرار می‌کنند. پارتیشن‌های چوبی را باید در مکان‌هایی دور از رطوبت نصب کرد تا طول عمر بیشتری داشته باشند. اتاق‌های پذیرایی، خواب‌، غذاخوری و نشیمن، فضاهای مناسبی برای نصب این پارتشین‌ها است.
  • پارتیشن MDF: در ساخت این نوع پارتیشن از چوب MDF استفاده می‌شود. این پارتیشن‌ها نوعی عایق صوتی محسوب می‌شوند که از انتقال سر و صدا جلوگیری می‌کنند و علاوه بر آن به دلیل اینکه چگالی چوب ام‌دی‌اف در سراسر سطح آن یکسان می‌باشد، از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار هستند. قیمت ام‌دی‌اف در مقایسه با چوب بسیار پایین‌تر است، همچنین پارتیشن MDF در برابر پوسیدگی، سایش و قارچ از مقاومت بالایی برخوردار می‌باشد.
  • پارتیشن فلزی: پارتیشن‌های فلزی از فلزهایی چون آهن، برنج، فولاد و آلومینیوم ساخته می‌شوند. فلز به راحتی خم نمی‌شود ولی از استحکام و مقاومت بالایی در برابر فشار و ضربه برخوردار است، همچنین در درجه حرارت‌های بالا انعطاف‌پذیری خوبی دارد و می‌توان طرح‌های هندسی و پیچ و خم‌های مختلف و متنوعی در پارتیشن‌های فلزی ایجاد کرد. این نوع پارتیشن برای نصب و اتصال اشیای سنگین مناسب است.
  • پارتیشن PVC: پی‌وی‌سی یا ونیل نوعی پلاستیک سخت است که توسط روان‌کننده‌ها انعطاف‌پذیر می‌شود. از مزایای PVC‌‌‌‌‌ می‌ توان به مواردی چون سبک بودن، قیمت مناسب، مقاومت در برابر رطوبت، نگهداری و نظافت آسان، رنگ‌ها و طرح‌های متنوع و عایق بودن آن اشاره کرد.
  • پارتیشن شیشه‌ای: این نوع پارتیشن‌ قابلیت عبور نور و تامین روشنایی محیط را دارد. با استفاده از این نوع پارتیشن‌ می‌توان در هزینه مصرف برق صرفه‌جویی کرد. این پارتیشن‌ها دارای تنوع رنگ و جنس ‌می‌باشند و در انواع شیشه ساده، مات، رنگی و سکوریت و دوجداره طراحی می‌شوند. پارتیشن‌های شیشه‌ای را می‌توان به راحتی با یک دستمال مرطوب و شیشه شور تمیز کرد. اگر پارتیشن شیشه‌ای از نوع شیشه مرغوب و یا دوجداره باشد، به عنوان نوعی عایق صوتی عمل می‌کند و از انتقال سر و صدا به محیط اطراف جلوگیری می‌کند. سرعت اجرا و نصب این پارتیشن بسیار بالا بوده و مقرون به صرفه است.
  • پارتیشن سفالی: ضخامت این نوع پارتیشن بین ۶ تا ۱۵ سانتی‌متر است و بلوک‌های مورد استفاده برای ساخت پارتیشن سفالی، ممکن است توخالی یا توپر باشند. معمولاً بر روی این بلوک‌ها یک لایه نازک‌کاری اجرا می‌شود. بلوک‌های توخالی معمولاً برای ساخت پارتیشن‌های سبک استفاده می‌شوند که از ویژگی‌های آن می‌توان به عایق حرارتی و صوتی بودن و همچنین مقاومت در برابر آتش اشاره کرد.
  • پارتیشن آجری: پارتیشن آجری، رایج‌ترین و اقتصادی‌ترین نوع پارتیشن است. در اکثر مواقع روی این دیوار با یک لایه خاک و گچ، پوشیده شده و رنگ می‌شود. در صورت ساخت درست، پارتیشن آجری مستحکم و مقاوم در برابر آتش است. برای مقاومت بیشتر در برابر آتش می‌توان از ملات و آجر نسوز استفاده کرد.
  • پارتیشن‌ کنافی: این نوع پارتیشن که با نام درای وال نیز شناخته می‌شود، از کناف ساخته می‌شود. کناف یک نوع صفحه گچی همراه با یک سری مصالح دیگر می‌باشد که به عنوان یک دیوار پیش‌ساخته به وسیله پیچ بر سر جای خود مستحکم می‌شود. درزهای میان این صفحات به وسیله نوار و بتونه‌ مخصوص درزگیری می‌شود، به نحوی که در انتهای کار، سطحی یکپارچه و بدون درز حاصل می‌شود که قابلیت رنگ آمیزی و کاشی‌کاری یا هر نوع پوشش دیگری را خواهد داشت. فضای خالی داخل این نوع پارتیشن، امکان استفاده از انواع عایق‌های حرارتی و صوتی را فراهم کرده و همچنین امکان عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را به راحتی میسر می‌سازد. از ویژگی‌های این نوع پارتیشن یا دیوارهای جداکننده می‌توان به مقاومت در برابر لرزه، سرعت بالا و سهولت در اجرا، قابلیت ترمیم و تعویض و انعطاف بالا در معماری اشاره کرد.
  • پارتیشن پارچه‌ای: پرده‌‌‌‌‌‌های نخی یا پلاستیکی، ساده ترین، آسان‌ترین و به صرفه‌ترین وسیله برای تقسیم کردن فضا هستند و به راحتی نصب و شسته می‌شوند. ویژگی خوب این جداکننده‌ها این است که با بسته شدن آن‌ها حریم خصوصی به وجود می‌آید و با باز کردن آن‌ها فضای اتاق مجددا بزرگ و باز جلوه می‌کند.
  • پارتیشن گیاهی: دیواره‌‌های گیاهی یا طبیعی یکی از بهترین نوع پارتیشن‌ها هستند، زیرا علاوه بر زیبائی، هوا را تمیز نگاه داشته و از آلودگی صوتی می‌کاهند. دیوارهای پوشیده از گل و گیاه برای دوست‌داران طبیعت ایده‌آل هستند و به فضا انرژی و تازگی می‌بخشند، اما نگهداری آن‌ها مشکل است. استفاده از گیاهان آپارتمانی به عنوان پارتیشن یک راه‌حل خلاقانه برای تقسیم فضا است. برگ‌ها از طناب‌ها بالا می‌روند تا یک جنگل سرپوشیده ایجاد کنند که فضا را به خوبی جدا می‌کند. همچنین می‌توان از چوب خشک و شاخه‌های درختان نیز برای ایجاد پارتیشن‌های دکوراتیو استفاده کرد. یکی دیگر از انواع پارتیشن، باغچه عمودی است. این نوع پارتیشن نیز به خوبی می‌تواند نقش تقسیم‌کننده قسمت‌های مختلف اتاق را ایفا کند.
  • پارتیشن سنگی: این پارتیشن لوکس و گران است و از انواع سنگ‌های زینتی ساخته می‌شود. این نوع پارتیشن‌ها اغلب برای خانه‌هایی با فضای بزرگ و دکوراسیون لوکس و لاکچری مناسب هستند و باید در انتخاب و به کارگیری آن‌ها دقت کرد تا فضا را دلگیر و خفه نکنند.

 

پیشنهاد نویسنده: طراحی پارتیشن شیشه‌ای

 

انواع پارتیشن در طراحی داخلی بر اساس عملکرد

  • پارتیشن چرخشی نواری: پارتیشن‌های چرخشی، دیواره‌های نواری یا میله‌ای نسبتا سبک هستند که بر روی محور خود چرخیده و باعث ایجاد سایه روشن می‌شوند.
  • پارتیشن ریلی: پارتیشن‌های ریلی می‌توانند فضاهای چندمنظوره ایجاد کنند. نصب و اجرای آن‌ها تقریبا شبیه به نصب درهای کشویی است و می‌توان آن‌ها را در هر قسمت از خانه و بر روی یک ریل نصب کرد، تا هر زمان که نیاز بود آن‌ها را جمع و فضا را بزرگ کرد.
  • پارتیشن کرکره‌ای: پارتیشن‌های معلق یا شناور، عموما از متریال‌های سبک شاخته شده و اغلب قابل جابه‌جا شدن، جمع شدن یا باز شدن هستند. به دلیل اتصال این پارتیشن‌ها به سقف خانه، به راحتی می‌توان زمین و زیر پارتیشن‌ را بدون هیچ مشکلی تمیز کرد.
  • پارتیشن آکاردئونی یا تاشو: پارتیشن‌های تاشونده آکاردئونی با لولا به‌ هم متصل شده و حرکت دادن‌شان آسان است، در سبک‌ها و طرح‌های گوناگون طراحی شده و به سادگی نصب و جمع می‌شوند. از جنس‌‌های مختلفی ساخته می‌‌شوند؛ از نمونه‌‌های آن‌ها می‌توان به پارتیشن‌‌های آلومینیومی، چرمی و چوب بامبو اشاره کرد.
  • پارتیشن‌ لولایی: سیستم پارتیشن لولایی یکی از محبوب‌‌ترین سیستم‌‌های پارتیشن متحرک است که با تولید پنل‌‌های پارتیشن متحرک به صورت درب‌های مجزا و نصب لولا بین آن‌ها، توانایی جابجایی پیدا می‌کند.
  • پارتیشن‌های چرخ‌دار: این نوع پارتیشن‌‌ها با نصب چرخ در زیر پارتیشن قابلیت جابجایی پیدا می‌کنند. این پارتیشن‌ها را می‌توان به صورت کامل جابجا کرد و در مواقع لزوم آن را نصب کرد.
  • پارتیشن شبکه‌ای یا پانچ شده: پارتیشن‌های شبکه‌ای دید را تا حد زیادی محدود می‌کنند، اما منجر به از بین رفتن کامل ارتباط بصری نمی‌شوند. این پارتیشن‌ها در طرح‌های مختلف عرضه می‌شوند که میزان فضای خالی بین آن‌ها در ارتباط بصری دو فضای تفکیک شده تاثیر مستقیم داشته و در عین حال فضا را تاریک نمی‌کنند.
  • پارتیشن نیم دیوار: پارتیشن‌های نیم دیوار اغلب برای تقسیم فضای آشپزخانه و هال استفاده می‌شوند، اما با توجه به دکوراسیون منزل‌ ممکن است در اتاق‌های دیگر نیز کاربرد داشته باشند. این پارتیشن‌ها علاوه بر جدا کردن و تقسیم فضا، اجازه می‌دهند تا نور و هوای بیشتری بین فضاها جریان داشته باشد.
  • پارتیشن‌ مدرن: این پارتیشن‌ها از هر جنسی و با هر نوع ایده و خلاقیتی ساخته می‌شوند. مثل انواع آویزها که در ورودی راهروها دیده می‌شود و یا در آشپزخانه‌های اوپن نصب می‌شوند. نصب قطعات هنری به صورت تکه‌ای نیز می‌تواند نوع خلاقانه‌ای از پارتیشن‌بندی مدرن منزل باشد که بیشتر جنبه‌ی دکوراتیو و تزئینی دارد تا کاربردی. این نوع پارتیشن بیشتر برای خانه‌های با دکوراسیون داخلی مدرن و مینیمال کاربرد دارد.

 

 

برای مشاوره‌‌ی رایگان‌‌‌‌‌ می‌ توانید با شماره‌‌‌‌‌‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]