همه چیز درمورد سقف وافل
22
بهمن

همه چیز درمورد سقف وافل

سقف وافل چیست و چه مزایایی دارد؟

سقف وافل نوعی سازه بتنی است که به‌وسیله بتن مسلح ساخته می‌شود؛ ظاهری پنجره‌ای‌ شکل و مدرن دارد و همان‌طور که از اسمش پیداست، شبیه نان وافل بوده و دلیل نام‌گذاری آن نیز به‌همین‌خاطر است. بیش‌ترین کاربرد آن در سقف‌هایی با ارتفاع بیش از ۱۲ متر است؛ مانند فرودگاه‌ها، سالن‌ها و ایستگاه‌های مترو. می‌توان بدون نیاز به تجهیزات و یا تکنیک‌های خاص، آموزش به اکیپ‌های مختلف آرماتور‌بندی و استفاده از تجهیزات موجود به اجرای سقف وافل پرداخت. همین ویژگی باعث شده بیشتر افراد از تکنیک سقف وافل به دلیل کاربردی‌تر بودن آن و همچنین سهولت در نحوه اجرا، آن را انتخاب نمایند.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه‌‌‌‌‌‌ می‌شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید!

 

 

اجرا و پیاده سازی سقف وافل

اجرای سقف وافل دارای مزایای فنی و اقتصادی می‌باشد که اخیرا باعث استقبال گسترده جامعه مهندسین، سازندگان و در نتیجه گسترش کاربرد این تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی شده است. از دیگر مزایای مهم سقف وافل آسانی اجرا و سازگاری اجرای این سیستم با شرایط فنی و اجرایی کشور در مقایسه با دیگر سیستم‌های مشابه سقف مانند سقف تیرچه بلوک، یوبوت، کوبیاکس، بابلدک، تیردال و پیش تنیده می‌باشد.

سقف وافل اجرای سقف وافل به دو صورت اجرای تخت و اجرای مدولار امکان پذیر می‌باشد که مراحل اجرای این دو روش تا حدودی یکسان است و فقط در استفاده از قالب فلزی و پلای‌وود متفاوت هستند. خوب است بدانید در روش مدولار اکثرا نیازی به فرش کردن سقف به وسیله قالب فلزی و پلای‌وود نیست. از مزایای روش تخت می‌توانیم به سرعت بالا در زمان اجرا، ایمنی کارگران، چیدمان بهتر قالب وافل‌ها و کیفیت بیشتر بتن ریزی اشاره کنیم.

 

زیرسازی سقف وافل

از مهم‌ترین مرحله‌های اجرای سقف وافل زیرسازی می‌باشد. در این مرحله باید مطابق اصول قالب‌بندی، براساس ارتفاع و بارهای وارده، برای تحمل شرایط بارگذاری مختلف و رعایت اصول ایمنی طراحی و اجرا عملی شود. اولین گام برای اجرای سقف وافل اسکافلد گذاری یا شمع بندی است که پس از آن شاسی کشی سقف اجرا می‌شود.

همه چیز درمورد سقف وافل | شرکت معماری دکوطرح

شمع بندی در پروژه‌هایی که سقف ارتفاع ۳ الی ۳.۵ متر دارد مورد استفاده قرار می‌گیرد و در پروژه با ارتفاع سقف بیشتر از اسکفولد یا جک بلند استفاده می‌نمایند. امکان چینش صحیح قالب وافل یک طرفه یا دو طرفه، تنظیم تراز سقف، اعمال خیز منفی و تامین ایمنی از مواردی هستند که در این مرحله باید به صورت کاملا صحیحی اجرا شوند.

همه چیز درمورد سقف وافل | شرکت معماری دکوطرح

همچنین از دیگر مواردی که برای زیر‌سازی سقف وافل در ساختمان‌های متعارف باید انجام داد، استفاده از جک فلزی با فواصل یکسان می‌باشد. فاصله جک‌ها از یکدیگر را می‌توانیم با روابط مهندسی مربوطه برای هر پروژه محاسبه کنیم. روی پایه‌های زیرین از المان‌هایی در دو لایه و در دو راستای متعامد به دلیل فراهم کردن نشمین قرارگیری قالب‌های وافل استفاده می‌گردد. این المان‌ها می‌توانند پروفیل لوله داربستی، قوطی فلزی و یا چهارتراش‌های چوبی نیز باشند.

 

چیدمان قالب‌های وافل

پس از اتمام مرحله‌ی اول یعنی زیرسازی سقف، باید قالب وافل دو طرفه یا یک طرفه را مطابق باجزئیات نقشه‌های اجرایی به ‌روی پروفیل‌های زیرین چیدمان نمود که این مرحله با توجه به مدولار بودن قالب‌های وافل به سرعت انجام می‌شود. در چیدمان قالب‌های وافل باید به فاصله اولین قالب در هر امتداد از بر ستون‌ها و دیوارهای برشی و تطابق با جهت و چینش قالب‌ها با نقشه اجرایی بسیار دقت نمود، به دلیل این‌ که در طراحی سقف وافل مناطقی از سقف در نواحی ستون‌ها و دیوارهای برشی به صورت دال توپر طراحی می‌گردد.

همه چیز درمورد سقف وافل | شرکت معماری دکوطرح

از نکات دیگری که باید بسیار به آن دقت کرد زیرا در بالا رفتن کیفیت تاثیر به سزایی دارد، ریسمانی و هم‌راستا بودن امتداد چینش قالب‌های وافل می‌باشد. همچنین از تکنیک‌هایی جهت فیکس‌کردن قالب‌های وافل به منظور جلوگیری از جابجایی و لغزش قالب‌های وافل استفاده می‌شود که این تکنیک‌ها شامل استفاده از گیره مخصوص، میلگرد U شکل، میخ‌کوبی، اتصال با سیم آرماتوربندی و یا فیکس‌کردن قاب‌های وافل انتهایی می‌باشند.

 

آرماتور بندی سقف وافل

از دیگر مزایای سقف وافل می‌توانیم به عدم نیاز به تیرچه آماده و امکان اجرای کامل آرماتوربندی سقف به صورت درجا اشاره کنیم. به این منظور که پس از اتمام چینش قالب‌های وافل آرماتور‌ بندی سقف مطابق جزئیات نقشه‌های اجرایی آغاز می‌شود. درابتدا‌ی این مرحله میلگردهای اصلی و تقویتی پایین تیرچه‌ها اجرا می‌گردد، پس از آن کلاهک‌های برشی در محل تکیه‌گاه سر ستون‌ها و دیوارهای برشی و همچنین تیرهای مدفون سقف در اطراف بازشو‌ها یا لبه دال‌ها اجرا می‌شوند.

سقف وافلدر این مرحله عرض و طول قرارگیری کلاهک برشی، تعداد خاموت‌ها، تعداد ساق خاموت‌ها و فواصل مرکز به مرکز خاموت‌های کلاهک برشی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. سپس میلگردهای شبکه اصلی و تقویتی فوقانی سقف اجرا می‌گردد. میلگردهای تحتانی و فوقانی تیرچه‌های تشکیل شده نیز به وسیله میلگرد سنجاقی به یکدیگر متصل می‌شوند. پس از اتمام مراحل قبل، سقف وافل آماده‌ی بتن‌ریزی می‌باشد. بتن‌ریزی در سقف وافل به‌صورت عملیاتی پیوسته و در یک جهت توسط نیرو‌های پیمانکار سقف وافل آغاز می‌شود. فضای بین تیرچه‌ها به راحتی با بتن پر می‌شوند به علت اینکه فضاهای بتن‌ریزی و تراکم پایین آرماتور در دسترس می‌باشند.

همه چیز درمورد سقف وافل | شرکت معماری دکوطرح

از نکاتی که باید به آن توجه کرد این است که بتن باید در طول اجرای عملیات با استفاده از ویبراتور متراکم شود و مهم‌تر از آن ویبراتور باید در داخل تیرچه‌ها به طور منظم و در فواصل مشخص به طوری فرو برده شود که دو قسمت لرزانیده شده با هم، همپوشانی داشته باشند. در سقف‌های بزرگ باید محل درز‌های اجرایی از قبل تعیین شده باشند و تا محل درزهای اجرایی بتن‌ریزی ادامه پیدا کند. در انتهای این مرحله عملیات پرداخت به منظور تراز‌ کردن سطح بتن انجام می‌گیرد و ضخامت بتن‌ریزی باید برابر با ضخامت سقف وافل در نقشه‌هایی اجرایی باشد.

سقف وافل

دمای مجاور سطح بتن، نوع سیمان مصرفی، دهانه و ضخامت سقف و نوع قالب بندی سقف و … عواملی هستند که به روی مدت زمان مورد نیاز جهت گیرش بتن و امکان قالب برداری تاثیر به سزایی دارند. به صورت کلی مدت زمان مورد نیاز برای قالب برداری برابر با مدت زمان رسیدن بتن به هفتاد درصد مقاومت مشخصه است، در این صورت می‌توانیم قالب‌های زیرین را برداریم ولی برداشتن پایه‌های اطمینان فقط در صورتی مجاز می‌باشد که علاوه بر مراعات تمامی محدودیت‌ها بتن به مقاومت بیست و هشت روزه مورد نظر رسیده باشد.

 

تجهیزات مورد نیاز پیاده سازی سقف وافل

برای سقف وافل از تجهیزات و ابزار رایجی که در اجرای اسکلت‌های بتنی سنتی می‌باشد، می‌توان استفاده کرد. همانطور که می‌دانید فروش قالب وافل و انتخاب نوع تجهیزات سقف وافل به عواملی چون مساحت سقف، دهانه سقف، وزن سقف، نوع سیستم سازه‌ای، ارتفاع طبقه و کیفیت مورد نیاز و… ارتباط دارد.

همه چیز درمورد سقف وافل | شرکت معماری دکوطرح

سهولت در انجام کار سقف وافل باعث شده است که افراد ماهر و با تجربه آرماتور‌بندی بتوانند با نظارت و آموزش مهندسین اجرایی و همچنین با استفاده از روش‌های جدید و به روز آرماتور‌بندی نسبت به اجرای سقف وافل و طراحی سقف وافل اقدام کنند. حجم کار، برنامه زمان‌بندی و…. عواملی می‌باشند که براساس آن تعداد نیروی انسانی جهت اجرای سقف تعیین می‌شوند. همچنین می‌توان تعداد نیروی مورد نیاز نیروی کار را مشابه با سیستم‌های سنتی سقف انجام داد.

 

مدت زمان اجرای سقف وافل

شرایط پروژه، نیروی کار، حجم ابزار تامین شده، برنامه اجرایی، شرایط تامین مصالح و… از عواملی هستند که تاثیر زیادی روی مدت زمان پروژه سقف می‌گذارند. از دیگر مزایای سقف وافل نسبت به سایر سقف‌های بتنی مدت زمان مشاوره سقف وافل و آماده سازی آن می‌باشد که می‌توان آن را در رتبه بالا قرار داد و به‌طور تقریبی می‌توان گفت برای ساختمان‌های متعارف در بازه ۷ تا ۱۴ روز زمان برای اجرای سقف وافل احتیاج است.

همه چیز درمورد سقف وافل | شرکت معماری دکوطرح

عملیات قالب‌برداری باید به صورت گام به گام و بدون اعمال هرگونه نیرو و ضربه به طوری صورت بگیرد که سقف تحت اثر بارهای ناگهانی قرار نگیرد. برای دهانه‌هایی با اندازه حدود هفت متر، برداشتن کل قالب، داربست و زدن پایه‌های اطمینان مشکلی ندارد ولی برای دهانه‌های بزرگتر از هفت متر تنظیم قالب و داربست باید به شکلی باشد که برداشتن قالب و زدن پایه اطمینان، حتما به صورت مرحله‌ای باشد. بهتراست پایه‌‌های اطمینان همیشه در دو طبقه متوالی وجود داشته باشند.

 

 

برای مشاوره ی رایگان‌‌‌‌‌‌ می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

 

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]