ده توصیه برای تمرین اسکیس
21
مهر

ده توصیه برای تمرین اسکیس

ده توصیه برای تمرین اسکیس

اسکیس یکی از روش های طراحی با دست در معماری می باشد که با استفاده از آن می توان طرح های سریع و منحصر به فردی را با استفاده از دست طراحی کرد. اسکیس فرصت مناسبی را برای ایجاد طرح های خلاقانه و ابتکاری برای ما فراهم می آورد که توسط آن می توان ایده ها و طرح های مورد نظر را به آسانی و با سرعت زیاد طراحی نمود.

اسکیس را می توان نوعی طراحی اولیه با استفاده از دست معرفی نمود که آن را می توان در ارائه طرح های اولیه در معماری به کار برد. اسکیس در واقع بیانگر نحوه تفکر طراح در رابطه با طرح های معماری می باشد که سبب ایجاد طراحی های منحصر به فرد و ناب در معماری می گردد. ایده های معماری باید سریع و با استفاده از ایده ها و تفکرات ناب ذهنی طراحی شوند.

افرادی که با رشته معماری و عمران سروکار داشته باشند می دانند که برای ارائه طرح های مورد نظر برای سازه های مختلف می توان از روش های مختلفی استفاده کرد همچون شیت بندی در معماری به روش دستی یا شیت بندی با فتوشاپ و یا با استفاده از روش های دیگری همچون استفاده از نرم افزار اتوکد و نرم افزار رویت. در این میان استفاده از اسکیس نیز می تواند در میان یکی از روش های اولیه در طراحی پلان و طرح سازه های مختلف باشد. به طور کلی در پاسخ به اسکیس (Sketch) چیست ؟ می توان گفت که :

  • اسکیس عبارت است از طراحی تند و با سرعت دست که بیانگر یک حجم و یک منظره باشد.
  • اسکیس انجماد و خلق طرح و ایده ای است که در حال عبور از ذهن است.
  • اسکیس عبارت است از طراحی تند و سریع و در عین حال ساده.
  • اسکیس ابزاری برای بیان ایده ها و طرح های مورد نظر افراد است.
  • اسکیس بازگو کننده ایده ها و طرح های مورد نظر افراد است که به صورت طرح اسکیس در معماری به وجود می آید.
  • اسکیس عبارت است از طراحی ساده دست که با مداد و قلم و ابزار رنگ آمیزی انجام می شود.
  • اسکیس عبارت است از طرح اولیه ای که اصول کار و مفاهیم و مقصود های اصلی را بیان کند.

اسکیس نه تنها در معماری بلکه در هنگام خلق هر اثر هنری دیگری نیز کاربرد دارد و اسکیس و سایر کار های اولیه برای ایجاد سازه ها و طرح های مورد نظر از اقدامات و مفاهیم اولیه در معماری هستند که هر شخصی باید آن را فرا بگیرد و با استفاده از ذهن و ایده های خود به طراحی طرح های فوق العاده و زیبا بپردازد تا طرح او بعد از گذراندن مراحل و رسیدن به مرحله نهایی همچون سه بعدی کردن با استفاده از نرم افزار تری دی مکس (۳DMAX) و سایر اقدامات به ایجاد سازه ای مهندسی بیانجامد. مهم ترین عامل برای ایجاد اسکیس های فوق العاده، داشتن علاقه و تمرین دائم برای خلق اسکیس های زیبا است زیرا این دو عامل کمبود استعداد را در این زمینه جبران می کنند. تقلید و مشاهده طرح های دیگر و استفاده از تکنیک به کار رفته در طرح های قبلی می تواند در خلق اسکیس های جدید و طراحانه موثر باشد.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

ده توصیه برای تمرین اسکیس

نکات رسم اسکیس خوب و حرفه ای

  • مداد خود را با خم شدن مچ دست یا آرنج خود حرکت ندهید: مهم ترین نکته ای که در هنگام شروع طراحی اسکیس در معماری باید به آن توجه داشته باشید، این است که قلم یا مداد خود را با خم شدن مچ دست یا آرنج خود حرکت ندهید، بلکه بهتر است مچ دست و آرنج خود را در یک زاویه راحت قرار دهید و سپس نوک مداد خود را به آرامی حرکت دهید و اسکیس مورد نظر خود را به درستی طراحی نمایید.
  • از خطوط متنوع در اسکیس استفاده نمایید: برای ایجاد یک طرح جالب و پر جنب و جوش اسکیس، سعی کنید با استفاده از خطوط گوناگون از خطوط ضخیم تا نازک و از نور تا سایه های تاریک طراحی اسکیس را انجام دهید .ایجاد طرح های اسکیس در ابتدا یک تمرین چالش برانگیز محسوب می شود که با نگه داشتن مداد در زوایای گوناگون می توانید در ایجاد طراحی های اسکیس فوق العاده موفق باشید. در نظر داشته باشید که شما باید از وزن خط استفاده کنید تا بتوانید عمق را به طرح خود انتقال دهید. اگر می خواهید نقشه های پویا و منحصر به فرد ایجاد کنید، از خطوط متنوع در اسکیس استفاده نمایید. در این صورت می توانید اسکیس های طراحی شده توسط خطوط صاف و طرح های خسته کننده و بی روح را به طرح هایی بسیار جذاب تبدیل کنید.
  • طرح های اسکیس بدون لکه: در هنگام طراحی اسکیس نباید اجازه دهید لکه ها سبب خراب شدن طراحی شما گردند. هنگامی که در طرح خود از سایه ها استفاده می کنید، برای جلوگیری از تداخل سایر رنگ ها و یا ایجاد لکه بر روی طرح خود، بهتر است از یک کاغذ اضافی در زیر دست خود استفاده کنید.
  • اضافه کردن بافت به طرح های اسکیس: با استفاده از آبرنگ در طراحی های اسکیس می توانید لمس دانه های موجود در آبرنگ را به نقاشی خود اضافه نمایید. به این ترتیب بافت های مناسبی را بر روی کل طراحی خود ایجاد نمایید و در نهایت یک طرح اسکیس پرجنب وجوش و خلاقانه را طراحی کنید .طراحی های اسکیس دقیق و متقارن ممکن است خسته کننده به نظر برسد بنابراین بهتر است برخی تغییرات ساده را به طرح اسکیس خود اضافه نمایید، اما خطوط کلی را متقارن نگه دارید تا نقاشی خود را به یک نگاه جالب تبدیل کنید.
  • استفاده از عناصر مختلف در طراحی های اسکیس: یکی از راهکارهای موثر برای ایجاد اسکیس های بی نظیر در معماری، استفاده از عناصر مختلفی نظیر درختان و گیاهان در طراحی می باشد .به این ترتیب با ایجاد طرح های اصولی و دقیق می توان ایده های ذهنی خود را به گونه ای کاملا صحیح بر روی کاغذ طراحی نمود.
    به نقاشی های خود از یک زاویه معکوس نگاه کنید: طرح های اسکیس خود را روی یک کاغذ کپی ترسیم کنید تا بتوانید آن را از زاویه معکوس مشاهده کنید. این روش می تواند به شما هر خطایی را نشان دهد و با استفاده از آن می توانید طرح خود را بهبود بخشید.
  • کنترل اسکیس را به دست بگیرید: دست خود را در انتهای مداد قرار دهید تا کنترل و دقت بیشتری در طراحی اسکیس داشته باشید. به این ترتیب می توانید کنترل اسکیس را به دست بگیرید و طراحی های بسیار زیبا و بی نظیری را ایجاد نمایید.

 

۱۰ تمرین ضروری اسکیس برای معماران

این تمرین ها ترتیب خاصی ندارند و جامع هم نیستند اما هدفشان این است که یکی از خلاقانه ترین حوزه های معماری را به دانشجوهای معماری و سایر خواننده های علاقه مند معرفی کنند. حتی افراد باتجربه در این زمینه نیز ممکن است از این تمرین ها به جهت زنده شدن خاطره هایشان لذت ببرند. این تمرین ها همچنین به ما یادآوری می کنند که معماری، نشانه ی ظهور معمار به عنوان یک خالق است.

معماری شبیه به عکاسی است؛ اگر دوربینی حرفه ای و پیشرفته داشته باشید اما نتوانید عکس های خوبی از موضوع بگیرید، فایده ای ندارد. مجهز بودن به فناوری تولید اسکیس برای معماران لزوماً به این معنی نیست که نتیجه‎ ی نهایی متقاعدکننده خواهند بود.

افرادی که ایده های سایرین را دیده و درک کرده باشند راحت تر می توانند ایده های خود را بروز دهند و جزئیات بصری و فضایی زیادی را به کار بگیرند. فردی که برای بررسی محیط های از قبل ساخته شده از معماری استفاده می کند، تنوع بیشتری را می بینید و شاید احترام بیشتری برای آنها قائل باشد، نسبت به فردی که فقط می تواند فضاهای غیرموجود را به کمک رندرینگ سه بعدی تصور کند. معماری و هنر معماری غیر قابل جداسازی هستند – و افرادی که اسکیس خوبی دارند معمولاً می توانند معمارهای خوبی باشند.

 

تمرین اول: نقطه و خط

نقطه ها، خط ها و صفحه ها ابزارهای ابراز بیان معمار هستند و با یکدیگر ترکیب شده اند تا فضای سه بعدی معماری را بسازند. در این تمرین فقط از خطوط و نقاط اول برای ساخت شکل های هندسی و بعد، مناظر و مکان ها استفاده می شود. برای ساختن شکل کلی، تعیین فواصل و مشخص کردن عمق فضایی، از فشرده سازی و تغییر مسیر استفاده شده است.

 

تمرین دوم: تناسب و نظم

تمام پروژه های ساختمانی با این تمرین ساده شروع می شوند: بکش، اندازه بگیر، فکر کن. پیدا کردن روابط هارمونیک بین بخش های مختلف ساختمان و کل بنا کمک می کنند تا عناصر طراحی به نظم مشخصی برسند. اصول اولیه ی تناسب بستگی به پیدا کردن روابط بین اندازه ها دارد و این تناسب ها از زمان یونان باستان تقریبا دست نخورده باقی مانده است.

نسبت طلایی، نظریه های رنسانس و تناسب مدولار (Modular) لوکوربوزیه همگی بر اساس تناسب هایی بدن انسان هستند و خطی را توصیف می کنند که به بخش های مختلف تقسیم شده؛ طوری که نسبت بخش های کوچک تر به بزرگ تر، مانند نسبت بخش های بزرگ تر به کل است. این قانون ها و روابط معمارها را قادر می سازند که ارتباط هایی معنادار و هارمونیک را ایجاد کنند و به علاوه، بخش مهمی از الهام های خلاقانه هستند. این تمرین معماری با تحلیل روابط ابعادی بین شکل های هندسی، تمرینی برای چشم محسوب می شود و همچنین، مقدمه ای از معماری در ارتباط با عناصر، ساخت و ترکیب بندی را ارائه می دهد.

 

تمرین سوم: هندسه و فضا

تمام انواع شکل ها به شناسایی روابط اندازه گیری شده بستگی دارد. این تمرین نیز بر اساس شکل های هندسی ساده بنا شده است: مثلث، مربع، دایره، مکعب و کره که برش خورده و به شکل های تازه ظهور پیدا می کنند. تنوع بی نهایت در معماری ناشی از ترکیب شکل های دوبعدی و سه بعدی و همچنین نمود پیدا کردن شکل های دوبعدی در فضای سه بعدی نشات می گیرد.

 

تمرین چهارم: پرسپکتیو و فضا

کشیدن طرح با دست می تواند برای یاد گرفتن و تمرینِ بهتر دیدن مورد استفاده قرار گیرد اما نیاز است تا دانش پایه ای در زمینه ی روش های ساخت پرسپکتیو و تاریخچه ی آن ها نیز وجود داشته باشد. در قرون وسطی، به فضا همچنان به عنوان یک صفحه نگاه می شد اما کشف نقطه ی گریز (vanishing point) در دوران رنسانس تغییراتی اساسی در هنرهای زیبا ایجاد کرد. این نوع پرسپکتیو همچنان یکی از مدیوم های مهم ارتباطی برای معماران امروزی است فارغ از اینکه آیا با دست طرح را می کشند یا با رایانه. هدف این تمرین این است که اصول پرسپکتیو و ساخت فضا در طراحی دستی آموخته شود.

هر نقطه ای دارای موقعیتی قابل اندازه گیری در فضا است و تمرین این است که دو یا چند شیء ساده را در خلاف جهت یکدیگر یا در یک سمت کشیده شوند. تنها به تعداد محدودی خط نیاز است تا بتوان نمودی سه بعدی را ایجاد کرد.
این تمرین، جنبه های هنری و فنی معماری را با استفاده از یک رویکرد لذت بخش هنری آموزش می دهد؛ رویکردی که از اصول ساده ی ساخت مانند نقطه ی نظر و نقطه ی گریز استفاده می کند. این تمرین همچنین شامل شناسایی، جذب و تحلیل ابعاد و تناسب ها نیز می شود زیرا معماری در نهایت صرفا مربوط به دانش نیست بلکه منوط به الهامی است که از دیدگاه شخصی بدست آمده است.

 

تمرین پنجم: ترکیب بندی و فضا

رسم طرح های معماری همواره شامل ترکیب بندی و تجزیه کردن فضای کشیده شده است. کشیدن طرح در فضا یعنی دیدی فضایی داشتن. هدف این تمرین این است که یک ترکیب بندی را قدم به قدم ایجاد کنیم؛ یعنی با استفاده از سلسله مراتبی از کلیات و جزئیات، مرکز و حاشیه، پشت و رو، بالا و پایین و تاریک و روشن، کشش هایی را به وجود بیاوریم. این موارد باعث به وجود آمدن روابط پیچیده ی فضایی می شوند و نیروهایی را که موجب شکل دادن به فضا می شوند، آشکار می سازند. در این تمرین، شکل هایی ساده و انتزاع هایی تدریجی ساخته و روی سطح تصویر ترکیب می شوند.

 

تمرین ششم: انسان و فضا

نظریه ی تناسب به Vitruvius و اولین روزهای نظریه ی معماری برمی گردد. در دوران رنسانس، نظریه های حوزه ی هنر روی مفهوم مقیاس انسانی تمرکز داشتند و موجب تداوم طراحی هارمونیک و متناسب شدند. همچنین، Vitruvius تناسب های بدن انسان را وارد سیستم تکتونیک ساختمان کرد و آن ها را در یک بافت تناسبی قرار داد. مطالعه روی بدن انسان به طور خاص از لئوناردو داوینچی آغاز شد که در عرصه ی مطالعه ی آناتومی بدن انسان پیشگام بود.

 

تمرین هفتم: نور و رنگ

نور و رنگ ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند و در فرآیند طراحی نقش مهمی را بازی می کنند. هدف از این تمرین این است که عناصر اولیه ی نظریه ی رنگ ها مورد شناسایی قرار گرفته و ترکیب رنگ های پایه ای فرا گرفته شوند. می توان با استفاده از رنگ های اصلی آبی، قرمز و زرد، تمامی رنگ های دیگر به غیر از مشکی را تولید کرد – اگر هر سه را مخلوط کنید به رنگ قهوه ای می رسید. همچنین، نظریه ی رنگ نظریه هارمونی نیز محسوب می شود که به تعامل رنگ ها و سایه روشن ها می پردازد. هدف این است که پدیده ی رنگ به عنوان یک کلیت و بر اساس نظریه های Johann Wolfgang von Goethe درک شود.

 

تمرین هشتم: طبیعت و طراحی

در این تمرین، طبیعت الهام بخش فرآیند طراحی می شود و شامل این است که یک گل را در مرحله ی آخر باز شدن کشیده و از هندسه ی آن به عنوان پایه برای پلان طبقات استفاده شود. هدف این است که سازه های معماری را با استفاده از شکل های طبیعی طراحی کرد، بنابراین از خود طبیعت الهام گرفته می شود.

 

تمرین نهم: اسکیس های دو دقیقه ای

یادگیری معماری کردن یعنی یادگیریِ خوب دیدن. هدف این تمرین این است که با تعیین کردن یک بازه ی زمانی، سرعت عمل را تقویت کند؛ تولید یک اسکیس اولیه ما را مجبور می کند تا تصمیم بگیریم که چه مقدار اطلاعات تصویری را می ‎خواهیم انتقال دهیم. هدف این است که با افزایش اعتماد نسبت به معماری خود از همان لحظه ی شروع، بتوانیم چیزی که در ذهن داریم را به طور شفاف و صریح بروز دهیم.

 

تمرین دهم: معماری با دست

یک معماری پلین ایر (plein-air) صرفاً تصویری از طبیعت زیر آسمان بی ابر نیست. با استفاده از اشیا و شکل هایی که در طبیعت موجود است و تمرین خط و ترکیب بندی، فضای زیادی را برای الهام گرفتن فراهم می کند. در این تمرین، یک موضوع ساده با استفاده از روش های مختلف به تصویر کشیده می شود و انتخاب مدیوم و رنگ، نقش مهمی را در این زمینه ایفا می کند.

مقصود این است که تفکر تصویری، تفاوت های طراحی و معماری به عنوان یک فرآیند مورد تشویق قرار گیرند. معماری با دست زایده ی چیزی است که از دیدن آن درک می کنیم، اسکیس زدن کمک می کند تا مانند یک طراح فکر کنیم.

معمارها با استفاده از اسکیس، ایده های خود را امتحان می کنند، تغییر می دهند یا چیزی به آن ها می افزایند. بسیاری از دانشجوها متوجه نیستند که چه سرمایه ای در درون آن ها خوابیده است و معماری با دست راز طراحی را برملا می کند.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۲ میانگین: ۵]