پرسپکتیو در معماری و دید اسکیس
18
مرداد

پرسپکتیو در معماری و دید اسکیس

پرسپکتیو در معماری و دید اسکیس

پرسپکتیو عبارت است از نمایش تصویر جسم بر روی صفحه ای بنام صفحه تصویر. پرسپکتیو به عنوان یکی از مهم ترین مباحث در اجرای طرح های معماری مورد بحث قرار می گیرد و می تواند به یک طرح جلوه و اهمیت خاصی بدهد پس می توان آن را یکی از بخش های اساسی یک طرح معماری دانست. پرسپکتیو به دید سه بعدی از احجام مختلف اطلاق می شود که با توجه به دیدهای مختلف، می تواند متفاوت باشد. این موضوع یکی از مهم ترین عناصری بود که در رنسانس باعث به وجود آمدن تفاوت در هنرهای مختلف مانند نقاشی، معماری و غیره شد. در هر پروژه معماری استفاده از پرسپکتیو بخش مهمی از مسئله و ارائه طرح است.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

پرسپکتیو در معماری و دید اسکیس

انواع پرسپکتیو

قبل از اینکه به بررسی موضوع انواع پرسپکتیو بپردازیم به بررسی خود موضوع پرسپکتیو می پردازیم، گفتیم که پرسپکتیو عبارت است از نمایش تصویر جسم بر روی صفحه ای بنام صفحه تصویر. قبل از اینکه به بررسی دقیق انواع پرسپکتیو در معماری بپردازیم به معرفی چندین گونه پرسپکتیو می پردازیم:

  • پرسپکتیو کاوالیر
  • پرسپکتیو موازی
  • پرسپکتیو ایزومتریک

در ادامه به بررسی دقیق تر انواعی از پرسپکتیو می پردازیم. انواع پرسپکتیو در معماری از نظر حالت قرار گرفتن اشیا در محیط با یکدیگر فرق دارند که نقطه ای که جهت شعاع دید را تعیین میکند نقطه گریز نام دارد.

 

اجزا و مفاهیم مهم اسکیس

  • نقطه گریز: این نقطه مکانی است روی خط افق و در بی نهایت که کلیه خطوط به موازات محوری به این نقطه یا این نقاط می رسند.
  • خط افق: این خط فرضی، خطی است که در آن زمین و آسمان از هم جدا می شوند. این خط در تراز بی نهایت قرار دارد.
  • خط عمود: این خط زاویه دید ناظر را با توجه به محل ایستادن مشخص می نماید.

 

پرسپکتیو یک نقطه ای

در این نوع پرسپکتیو تمامی اشیا موجود در طرح از نظر مشاهده کننده در یک خط و موازی هستند و این نوع از پرسپکتیو ساده و دارای سرعت ترسیم بالا و اندازه گیری راحت تر است. این نوع پرسپکتیو دید کاربری محدودی دارد و تمامی خطوط موازی به یک نقطه گریز میروند. در این نوع پرسپکتیو در صورت دنبال کردن خطوط می بینیم که در دور ترین نقطه به یکدیگر میرسند.

 

پرسپکتیو دو نقطه ای با ایجاد فضا

در این نوع از پرسپکتیو از عناصری همچون درختان برای ایجاد بار منفی استفاده می شود و قسمتی از بنا که به زمین متصل می شود دارای رنگ تیره تر است، در این نوع با استفاده از انعکاس بنا بر روی زمین می توان حس باران باریدن و بارش باران را القا کرد. نقاش فلورانسی در نیمه اول قرن پانزدهم پرسپکتیو در نقاشی را ابداع کرد.

  • اگر در تصاویر دو نقطه ای محورهای x و y با خط افق زاویه ۳۰ درجه بسازند این تصویر، ایزومتریک نامیده می شود.
  • اگر محورهای x و y نسبت به خط افق زوایای ۷ و ۴۲ درجه بگیرند، این تصویر، دی متریک است.
  • اگر محورهای x و y نسبت به خط افق زوایای ۴۵-۴۵ درجه بگیرند یا اگر زوایای ۳۰ و ۶۰ نسبت به افق بگیرند، این تصویر، پلان ابلیک یا موازی مایل است.

 

پرسپکتیو دو نقطه ای دید پرنده

در این نوع پرسپکتیو هیچگاه آسمان رسم نخواهد شد زیرا از دید پرنده و انسانی که در هواپیما است نگاه می شود پس از بالا به پایین نگاه می شود، در پشت بنا با فضای سبز ایجاد بعد می کنیم. بیشتر مسیر ها و بام خانه ها و … در این نوع نمود پیدا می کنند.

 

پرسپکتیو سه نقطه ای

نکته ای که در نظاره همه پرسپکتیو ها موجود است این است که نقاط گریز در صفحه باید بطور درست بدست آیند همچنین توجه داشته باشید که حجم مورد نظر پرسپکتیو از مخروط دید خارج نشود، زیرا موجب تغییر شکل حجم می گردد. در پرسپکتیو سه نقطه ای سه دسته خط وجود دارد که هرکدام از این خطوط به نقطه گریز خود می روند. این پرسپکتیو برای نشان دادن ارتفاعات عمودی به کار می رود و جسم یا سوژه باید در مخروط دید قرار داشته باشد. اغراق در این پرسپکتیو خودنمایی می کند.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]