اهمیت نورگیری در طراحی خانه
17
شهریور

اهمیت نورگیری در طراحی خانه

اهمیت نورگیری در طراحی خانه – نور و جایگاه آن در معماری

انتخاب یک نورگیر مناسب برای استفاده کامل از انرژی طبیعی نور یک گام مهم در معماری ساختمان است. یکی از مهمترین مزیت های استفاده از نور در معماری،صرفه جویی در مصرف انرژی فسیلی است. در ابنیه سنتی، به ویژه ابنیه مذهبی، نور و روشنایی، جز لاینفک و مفهومی معماری به شمار می رود. زاویه و نوع تابش نور، می تواند تأثیر به سزایی در روح فضا ایجاد نمایدو سبب تغییر چهره یک مکان میگردد.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

اهمیت نورگیری در طراحی خانه

نور نقش مهمی در طراحی ساختمان دارد. تفاوت قیمت خانه های نورگیر با خانه هایی که نور کافی ندارند، اهمیت این مسئله را بهتر نشان می دهد. طراحی نورگیر ساختمان علاوه بر تأمین نور کافی، حس و حال متفاوتی به یک فضا می بخشد. چه کسی از خانه ای پر از هوای تازه و نور طبیعی لذت نمی برد؟ ترکیب خلاقیت در طراحی و استفاده از نور طبیعی، یک فضای کوچک و نمور را به فضایی دلباز و آرامش بخش تبدیل می کند. اگر برای نصب نورگیر به دنبال یک سالن بزرگ می گردید، سخت در اشتباهید. طراحی نورگیر ساختمان به فضا وسعت بیشتری می دهد.

 

تاریخچه نورگیری

استفاده از عنصر شیشه، راهی ست تا با دعوت نور به فضای داخلی، میان ساختمان و محیط خارج از آن ارتباط برقرار شود. توجه معماران ایرانی به نورپردازی و ایجاد روشنایی در بنا، از دیر باز به وضوح در آثار آن‌ها مشاهده می شود. پیشینه تاریخی کاربرد نور در معماری ایران، به سده سوم هزاره چهارم پیش از میلاد عیسی مسیح برمی گردد.

 

تاریخچه نورگیری در ایران

در معماری سنتی ایران، استفاده از پنجره های مشبک طرح دار با شیشه های رنگی بسیار رواج داشته است. شیشه های رنگی ارسی ها، نورگیرها و روزنه ها از جمله عناصر معماری بنا بودند که به هدف نورپردازی به کار می رفتند. شش سیستم نورپردازی دیواری و سقفی به همراه بیست و شش نوع نورگیر در معماری ابنیه ایرانی وجود داشته است. این نورگیرها بسته به شرایطی چون محل استقرار و نوع کاربری فضا، دارای اصول و ضوابط اجرایی خاصی بودند.

 

نور و روشنایی در معماری مدرن

در معماری مدرن، نورطبیعی، بدون هیچ گونه تشریفات و مانعی از شیشه های ساده و بی رنگ عبور می کند و به داخل بنا روشنایی و گرما می بخشد. حتی گاها در معماری مدرن، محدودیت سازه ای پنجره ها حذف شده و دنیایی بی نهایت شفاف پدید می آید. حتی نور، به عنوان گزینه ای هیجان آفرین در معماری مورد استفاده قرار می گیرد. نور طبیعی به صورت مستقیم و با اختصاص سطح زیادی از دیوار و سقف به بازشوهای شیشه ای، به درون بنا دعوت می شود میزان تابش مورد نیاز برای هر ساختمان با توجه به نوع ساختمان و شرایط اقلیمی آن متفاوت است؛ چون اهمیت تابش آفتاب به نوع اقلیم منطقه و فصول مختلف سال بستگی دارد.

نحوه نورپردازی بنا در اقلیم های مختلف مثل گرم و خشک و حاشیه کویر و اقلیم گرم و مرطوب و سردسیر با هم متفاوت است. هر کدام در این مناطق بر حسب اقلیم خاص خود نحوه ی نورگیری و نورپردازی خاصی را می طلبد.

 

نور شمالی در معماری ساختمان

فضاهایی که در نیمکره شمالی هستد نور مستقیم دریافت نمی کنند. نور پراکنده بدون سایه ایجاد می شود که برای کار کردن و نقاشی کردن و تماشای تلویزیون در کارگاه هاو دفتر کار مناسب است. به منظور به دست آوردن حداکثر مقدار می توان از پنجره های بزرگ در جهت شمال استفاده کرد. اما به یاد داشته باشید نور مستقیم گاهی می تواند سلب آسایش نماید .

 

نور جنوبی در معماری ساختمان

حرکت دورانی ظاهری خورشید نسبت به زمین ایجاد می شود به همین دلیل اگرچه خورشید همیشه از شرق طلوع و در غرب غروب می کند. نور خورشید در نیمکره شمال با انحراف بیشتر و شدت گرم کنندگی کمتر در زمستان است و برعکس آن در تابستان می باشد. در طول ماه های سرد سال شدت گرمی نور برای این اتاق های جنوبی کمتر از اتاق های رو به شمال است. اگر مناطق نورگیری اتاق بزرگتر شود آنگاه نیاز به وجود محافظت از نور مستقیم خورشید در تابستان به وجود می آید.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]