انواع روف گاردن در معماری
14
خرداد

انواع روف گاردن در معماری

انواع روف گاردن در معماری

بام سبز، باغ بام یا روف گاردن به عبارتی یک باغ خانگی است که می‌توان در آن از انواع خاصی از پوشش گیاهی استفاده کرد و ساخت انواع روف گاردن به عملیاتی گفته می‌شود که در جهت محوطه سازی و ایجاد فضای سبز بر روی سقف خانه‌ها صورت می‌گیرد.

انواع روف گاردن دارای کارکردهای مختلفی از جمله تولید مواد غذایی ، کنترل دما از طریق جذب گرما، مزایای هیدرولوژیکی و همچنین بهبود معماری فضاهای مسکونی و اداری است.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

انواع روف گاردن در معماری

مزایای روف گاردن

از مزایای روف گاردن می‌توان به ایجاد تعادل در دما اشاره کرد زیرا همانطور که می‌دانیم یکی از علل اصلی ایجاد گرما در شهرها جذب تابش خورشید از طریق جاده‌ها، ساختمان‌ها و جذب گرما به وسیله مصالح موجود در آن‌ها به داخل ساختمان است. به همین دلیل هم سایه‌ای که انواع روف گاردن ایجاد می‌کند باعث می‌شود تا دمای محیط بیشتر از ۵ درجه افزایش نیابد.

برنامه‌ریزی برای ساخت انواع روف گاردن در ساختمان‌های کمک می‌کند تا دمای کلی محیط کمتر شده و به دنبال آن در مصرف انرژی صرفه جویی شود. در این مطلب به قوانینی که شهرداری‌ها در ارتباط با ساخت انواع روف گاردن وضع کرده‌اند می‌پردازیم سپس به هزینه‌های اجرای این طرح و مشخصاتی که باید داشته باشد اشاره می‌کنیم.

 

برای ساخت روف گاردن چه قوانینی وضع شده است؟

ساخت انواع روف گاردن همواره مورد حمایت و توجه شهرداری‌ها بوده و با توجه به شهر و منطقه خاصی که در آن هدف ساخت روف گاردن قرار می‌گیرد گزینه‌های تشویقی زیادی را در نظر گرفته است. از جمله این مشوق‌ها می‌توان به اخذ عوارض کمتر، افزایش تراکم ساخت و مشوق‌های مالیاتی اشاره کرد. علاوه بر این سازه‌هایی که سطح بسیاری را برای ساخت‌وساز در نظر می‌گیرند می‌توانند برای جبران کمبود فضای سبزی که برای محوطه‌سازی اطراف ساختمان در نظر گرفته‌اند با اجرای انواع روف گاردن آن را جبران کنند.

 

اهمیت روف گاردن

یکی از مزایای روف گاردن ایجاد تعادل در دما است زیرا همانطور که می‌دانیم یکی از علل اصلی ایجاد گرما در شهرها جذب تابش خورشید از طریق جاده‌ها، ساختمان‌ها و جذب گرما به وسیله مصالح موجود در آن‌ها به داخل ساختمان است به همین دلیل هم سایه‌ای که انواع روف گاردن ایجاد می‌کندباعث می‌شود دمای محیط بیشتر از ۵ درجه افزایش نیابد.

همانطور که گفتیم علاوه بر آرامش و ایجاد هوای پاک در پشت بام خانه‌ها، ایجاد یک پوشش سبز، زیبایی بیشتری به فضای شهری و فضای ساختمانی می‌دهد.

در کنار این موضوع آلودگی صوتی ناشی از رفت و آمد خودروها توسط این پوشش سبز کمتر احساس می‌شود. البته ساخت انواع روف گاردن دارای قوانین و ضوابطی است که در ادامه به قوانین ساخت روف گاردن می‌پردازیم.

 

قوانین ساخت روف گاردن

پیش از هر چیز باید اشاره کنیم که برای ساختمان‌هایی که از قبل فرمان ساختمانی دریافت کرده‌اند، برگه دستور روف گاردن آماده شده که قابلیت الحاق به فرمان ساختمانی را دارد و روی پروانه ساختمانی صادر شده قبلی ثبت می‌شود. یکی از اولین قوانین وضع شده برای ساخت روف گاردن آن است که در صورت اجرای هر متر مربع فضای سبز گسترده، بر اساس ضوابط شهرداری‌ها، یک متر مربع به وسعت مجاز آن‌ها اضافه خواهد شد.

در صورت اجرای هر متر مربع فضای سبز نیمه فشرده، بر اساس ضوابط شهرداری، دو متر مربع به وسعت مجاز اضافه خواهد شد.

یکی دیگر از قوانین ساخت روف گاردن آن است که در صورت اجرای هر متر مربع فضای سبز فشرده، بر اساس ضوابط شهرداری، سه متر مربع به وسعت مجاز اضافه خواهد شد. در برنامه‌های آینده شهرداری تهران نیز لزوم اختصاص دادن بخشی از فضای زمین‌ها به فضای سبز و فضای بام  تصویب شده و در آینده اجرایی خواهد شد.

یکی دیگر از قوانین ساخت روف گاردن این است که به جهت افزایش انگیزه برای ساخت بام سبز، متقاضیان می‌توانند نسبت به کسر فضای باز ساختمانی، به ازای هر واحد، پنج متر به شرط اجرای سه برابر فضای سبز در بام ساختمان، اقدام کنند.

در زمره قوانین ساخت روف گاردن این موضوع نیز لحاظ شده که به منظور افزایش انگیزه ساخت انواع روف گاردن یا بام سبز در افراد و کارفرمایان، شهرداری‌ها تعیین کرده‌اند تا متقاضیان طراحی و اجرای روف گاردن می‌توانند در ازای ساخت هر واحد، ۵ متر از فضای باز ساختمان را کم کنند (این یکی از قوانین ساخت روف گاردن است که به شرط اجرای ۳ برابر فضای سبز در پشت بام ساختمان اجرایی می‌شود).

علاوه بر این در برنامه آینده شهرداری‌ها، اختصاص دادن قسمتی از فضای زمین‌ها به فضای سبز و فضای بام‌ها اجباری بوده و این مورد در حال حاضر به تصویب رسیده است و در آینده‌ای نزدیک اجرایی می‌شود.

 

نکات مهم یک روف گاردن خوب

  • ساخت و اجرای انواع روف گاردن به عملیاتی گفته می‌شود که در جهت محوطه‌سازی و ایجاد فضای سبز روی سقف خانه‌ها صورت می‌گیرد.
  • از مزایای روف گاردن می‌توان به ایجاد تعادل در دما اشاره کرد زیرا همانطور که می‌دانیم یکی از علل اصلی ایجاد گرما در شهرها جذب تابش خورشید از طریق جاده‌ها، ساختمان‌ها و جذب گرما به وسیله مصالح موجود در آن‌ها به داخل ساختمان است.
  • شهرداری‌ها به منظور تشویق به طراحی و اجرای انواع روف گاردن اقدام به طرح‌های تشویقی همچون اخذ عوارض کمتر، افزایش تراکم ساخت و مشوق‌های مالیاتی نموده اند.
  • ساخت روف گاردن قوانین خاص خود را دارد که این قوانین ساخت روف گاردن در مناطق و شهرهای مختلف متفاوت است.
  • سازه‌هایی که سطح بسیاری را برای ساخت و ساز در نظر می‌گیرند می‌توانند برای جبران کمبود فضای سبزی که برای محوطه‌سازی اطراف ساختمان در نظر گرفته‌اند با اجرای انواع روف گاردن آن را جبران کنند.
  • شهرداری‌ها با هدف افزایش انگیزه ساخت انواع روف گاردن یا بام سبز در افراد و کارفرمایان، تعیین کرده‌اند تا متقاضیان طراحی و اجرای روف گاردن می‌توانند در ازای ساخت هر واحد، ۵ متر از فضای باز ساختمان را کم کنند.
  • هزینه ساخت روف گاردن شامل آیتم‌های متعددی است که در حالت کلی برای ساخت هر متر مربع روف گاردن از ۱۸۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان به صورت تقریبی هزینه ساخت روف گاردن محاسبه می‌شود که هزینه طراحی آن نیز به صورت مجزا محاسبه می‌گردد.
  • از مهم‌ترین مشخصات روف گاردن نوع فضای سبزی است که در آن استفاده می‌شود که باید بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه‌ای که در آن قرار گرفته اقدام شود.
  • ساخت روف گاردن همراه با رطوبت زیادی است و همین موضوع هم در صورت زیر سازی نامناسب ممکن است آسیب زیادی را به ساختمان وارد کند به همین دلیل هم باید این مرحله از مراحل ساخت روف گاردن با دقت بیشتری انجام بگیرد.
  • اجرای آلاچیق، باربیکیو، آبنما، میز و صندلی ، گلدان، سایبان، شومینه، درختچه و غیره از جمله تجهیزات جانبی هستند که می‌توان برای زیباسازی بیشتر بام سبز از آن‌ها استفاده کرد.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]