مقایسه سازه بتنی و فلزی در زلزله
12
مرداد

مقایسه سازه بتنی و فلزی در زلزله

تاثیر زلزله بر ساختمان تاثیر زلزله بر ساختمان مقایسه سازه بتنی و فلزی در برابر زلزله

زلزله از انواع حوادث طبیعی است که با پیشرف چشم‌گیر بشر، تاکنون راه حل اساسی برای آن پیدا نشده است و هنوز انسان نتوانسته وقوع دقیق آن را پیش‌بینی کند و سالانه منجر به بروز خسارات مالی و جانی زیادی برای انسان می‌شود.

برخی سازنده‌ها به دلیل ساخت سریع و فروش و بازگشت اصل پول و یا نداشتن اطلاعات کافی و یا سود بیشتر ساختمان‌هایی ساخته‌اند که در برابر این حادثه طبیعی مقاوم نیستند و در هنگام زلزله تخریب شده‌اند و تلفات مالی و جانی زیادی بر جای گذاشته‌اند اما امروزه توجه زیادی به مقاوم‌سازی ساختمان مخصوصا در مناطق زلزله خیز می‌شود و ساختمان‌هایی از جنس فولاد یا بتن ساخته می‌شود که استحکام این سازه‌ها در برابر زلزله بالا است.

 

مقایسه سازه بتنی و فلزی در برابر زلزله

به عنوان مثال در ساختمان‌هایی با سازه فلزی برای ساخت تیرها و ستون‌ها از فولاد استفاده می‌کنند که این متریال از طول عمر بالا، مقاومت فشاری و مقاومت کششی ایده‌آل و بی‌نظیری برخوردار است نقش بسیار مهمی در مقاومت ساختمان در برابر زلزه را ایفا می‌کند.

ساختمان‌های بتنی همان‌طور که از اسم‌شان مشخص است از بتن آرمه ساخته می‌شوند و از مقاومت بسیار زیادی در برابر لرزش‌های ناشی از زلزله برخوردار هستند. نکته حایز اهمیت این است که هنگام ساخت ساختمان چه فلزی چه بتن باید موارد مهمی را مد نظر داشت تا ساختمان یا سازهای با مقاومت بالا در برابر لرزش‌های ناشی از زلزله را بتوان ساخت که ما سعی داریم در این نوشته به یک سری از این موارد بپردازیم.

در ساختمان‌هایی که تعداد طبقات آن از چهار طبقه بیشتر است باید با ساختمان مجاور فاصله مناسب را بدارد این فاصله باعث می‌شود تا خسارت ناشی از ساختمان مجاور کنترل شود و آن را به حداقل برساند. تا جایی که می‌توانیم باید ساختمانی با پلان مناسب طراحی کنیم و از پس رفتگی و جلو آمدگی در آن خودداری کنیم. تا جایی که می‌توانیم باید سنگینی ساختمان را در طبقات پایین‌تر مهار کنیم به عنوان مثال از قرار دادن منابع آب در طبقه‌های بالا یا پشت بام خودداری کنیم. حتماً تراکم خاک زمین قبل از اجرای فوندانسیون بررسی شود. بعد از خاک‌برداری محل ساخت حتما از مقاومت بستر خاک اطمینان پیدا کنید.

در صورتی که ساختمان شما بتنی است، حتما باید ریشه ستون‌های ساختمان قبل از بتن ریزی مطابق با نقشه طراح اجرا شود و بتنی که در این ناحیه استفاده می‌کنید باید متراکم است. حتما فاصله بین قالب‌ها و آرماتورها را رعایت کنید. اگر بعد از بتن‌ریزی ایرادی در کار پیدا شد به عنوان مثال آرماتورها قابل دیدن بود حتما آن را بر طرف کنید. بیش‌تر از آنچه که در نقشه مشخص شده به تقویت تیرها و پل‌ها نپردازید زیرا که نتیجه بر عکس می‌دهد. در هنگام خاک‌برداری به این نکته توجه کنید که تجهیزات و دستگاه‌ها به فوندانسیون ساختمان‌های مجاور برخورد نکنند. متریال‌هایی که برای نمای ساختمان استفاده می‌کنید به گونه‌ای اجرا شود که هنگام زلزله از آن جدا نشوند و از استحکام لازم برخوردار شوند.

اگر در سازه ساختمان‌های فلزی و بتنی بر اساس آیین نظام مهندسی، استاندارد ساخته شوند مقاومت لازم تا زلزله هفت ریشتری را دارند. لازم به ذکر است که عمر مفید ساختمان‌های بتنی پنجاه تا شصت سال است که با گذشت زمان مقاومت آن‌ها نیز کمتر می‌شود. در سازه‌های فلزی بر خلاف سازه‌های بتنی با افزایش عمر مقاومت آن‌ها نیز کم نمی‌شود اما در برابر حرارت از مقاومت کمتری نسبت به سازه‌های بتنی برخوردار هستند و علاوه بر این در ساختمان‌های فلزی به دلیل عملیات برش و جوش‌کاری از حساسیت بیشتری برخوردار است

یکی از برتری‌های ساختمان‌های فلزی نسبت به ساختمان‌های بتنی سرعت اجرای آن است زیرا در ساختمان‌های فلزی اجرای طبقات را می‌توان همزمان انجام داد. نکته مهم در هنگام اجرای ساختمان با اسکلت فلزی و بتنی این است که قسمت‌های مختلف سازه‌طوری به هم اتصال داشته است که در هنگام زلزله نیروی وارد شده به سازه و این اتصال‌ها به صورت پیوسته به زمین منتقل شوند که اگر این اتصال‌ها درست نشود ساختمان در هنگام وقوع زلزله از محلی که اتصال‌ها نادرست است جدا شده و باعث تخریب بنا می‌شود. از مهم‌ترین ویژگی‌های سازه شکل‌پذیری آن است که اجزا سازه و ساختمان را در بر می‌گیرد و به عبارتی طراحی اجزا سازه باید به گونه‌ای شود که مقاومت لازم در برابر نیروهای غیر قابل انتظار را بدارید که این اجزا در هنگام وارد آمدن نیروی ناشی از زلزله از هم جدا نمی‌شوند و دچار آسیب و تخریب نخواهند شد.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این نوشته برای ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.