زیبا شناسی در معماری
12
شهریور

زیبا شناسی در معماری

زیبا شناسی در معماری

مهندسی زیبایی شناسی ساختمان و معماری دو مقوله ای هستند که در یک مسیر گام بر می دارند و از یکدیگر پیروی می کنند. یکی در وضعیت کاملا مطلوب به سر می برد، اما دیگری وضعیت چندان مطلوبی ندارد. مهندس، با الهام از قانون اقتصاد و کمک محاسبات ریاضی، ما را با قوانین عمومی و جهانی آشنا می کند. در نتیجه، او به هماهنگی دست پیدا می کند. معمار با چیدمان اشکال، طراحی خلق می کند که مخلوق اصلی روان اوست. او با اشکال و طرح ها، مخاطب را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و احساسات مخاطبان را بر می انگیزد. معمار با ارتباطی که بین فضا و مخاطب ایجاد می کند، پژواکی عمیق درون ما بیدار می کند. او جنبش های قلب و ادراک مخاطب را تعیین می کند، در این صورت است که می توانیم حس زیبایی را تجربه کنیم.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

زیبا شناسی در معماری

مفهوم زیبا شناختی در معماری

یک نقاش می تواند تابلو هایش را در خانه یا در آتلیه اش نقاشی کند. آزادی ائ در این زمینه که چه چیز می خواهد بکشد، حدکثر به اندازه بوم محدود می شود. بعد از اتمام طرح، تابلو نقاشی برای فروش آماده است، درست مثل هر کالای دیگری، خریدار کسی است که از آنچه کشیده شده لذت ببرد و با قیمت آن هم موافق باشد. اما در معماری اینچنین نیست، عوامل بساری مانند قابلیت استفاده، ساختار، مقاومت مصالح مسائل مالی و بالاخره ضوابط ساختمانی این آزادی را محدود می کند. در معماری بر عکسنقاشی، زیبایی تنها عاملی که باید مورد توجه قرار بگیرد نیست. اما در اینکه زیبایی شناختی در معماری نقشی اصلی دارد نمی توان شک کرد. تمامی عوامل موثر بایستی یک به یک مورد توجه قرار گیرد و نتیجه حاصل شده به ناچار یک برآیند است.

زیبایی جاذبه ای الهی است که ارتباط بین آن و انسان می باشد. زیباشناسی در اصل لغتی یونانی به معنی ادراک و تفاهم است. از دوران پست مدرن زیبایی اهمیت خاصی پیدا کرده است که هدف آن نوآوری و جنبه محیطی است. میزان زیبایی احساس لذتی در ادراک کننده استکه بر اثر تمایل به تکرر تجربه ی فردی در عالم مشاهده ی درونی حاصل می شود، این تمایل نیز بر اثرکسب تجربه در هر زمینه ،در انسان تکوین می یابد. زیبایی که به عنوان یکی از معیارهای پذیرفته شده برای ارزش سنجی کالبدی در معماری مطرح می گردد و عوامل موثر بر آن تناسبات، فرم، مدولار بوده و دارای تعاریفی است که اصول زیبایی شناسی معماری را تشکیل می دهد.

 

زیبایی چیست؟

عوامل روانی و اجتماعی بر ادراک ما اثرات مهمی به جا می گذارند. بدین ترتیب این عوامل از این مسیر در احساس ما از زیبایی موثرند. اینکه خواهیم دید که ادراک زیبایی تحت تاثیر عوامل موثر دیگری نیز قرار دارد. احساس زیبایی و نوآوری در ارتباط با یکدیگرند و از طرف دیگر نوآوری در ارتباط مستقیم با غیر قابل پیش بینی بودن است. نتیجه این ارتباط این است که بعد از اولین برداشت از یک اثر تازگی آن کمتر می شود و در نتیجه اثر زیبایی شناسی نیز نقصان می یابد.

 

محیط و مکان و زیبایی

بین هر موجود زنده و پیرامون او روابطی وجود دارد که مادرزادی شکل نگرفته اند. این روابط بیشتر اکتسابی هستند به این معنی که انسان بایستی در ارتباط با محیط خود مفهوم اشیاء را یاد بگیرد.

این شناخت به ما قدرت کنترل محیط خود را می دهد حتی بدون آن که در هر لحظه همه چیز مستقیما در معرض ادراک ما باشند. معماری نه تنها در واقعیت متصل به محیط است بلکه در دنیای خاطرات ما نیز چنین است. هر اثر معماری دارای محیط ویژه مربوط به خود است به بیانی ساده تر پیرامون این محیط ویژه را می توان بستر ساختمان نامید. ارتباط بین معماری و بستر آن ارتباطی نقش گرفته از یک تاثیر پذیری متقابل است. می توان گفت که این بستر و معماری آن در تماس دو جانبه و همیشگی هستند و همواره باهم در ارتباط اند.

محیط بر تجربه ادراک یک ساختمان اثری چشمگیر دارد. ادراک بیننده از دو ساختمان کاملا مشابه در دو محیط متفاوت تغییر می کند. پس نتیجه گرفته می شود که تجربه درک یک ساختمان را نمی توان منحصرا در ارتباط با نفس ساختمان، بلکه بایستی محیط را نیز جزیی از آن به حساب آورد.

 

فضا و زیبایی

فضا چیزی نیست که تعریف دقیق و مشخصی داشته باشد ولی با این حال قابل اندازه گیری است ارسطو فضا را با ظرف قیاس می کند و آن را جایی خالی می داند که بایستی پیرامون آن بسته باشد تا بتواند وجود داشته باشد و در نتیجه همواره برای آن نهایتی وجود دارد.

 

فرم و زیبایی

زیباشناسی فرم یا صورت تظاهر حسی و واضح یک شی است و این بیانی است که خود ار در معرض قضاوت قرار می دهد. فرم باید به گونه ای انتخاب شود که با محتوا و ایده طرح تطابق داشته باشد. بر این اساس شکل پردازی صوری با توجه به فرم وابسته عوامل گوناگون است. به عنوان مثال فرم یک گشودگی در یک دیوار بایستی تابع جنس و ساخت دیوار نیز باشد: گشودگی در یک دیوار آجری احتیاج به قوس دارد.

 

هماهنگی و زیبایی

یکی از ارکان اصلی زیباشناسی معماری هماهنگی است و حوزه عمل آن به هیچ وجه محدود به ابعاد فضا نمی شود. هماهنگی در ادراک بصری جدای از تعادل بصری نیست. سیستمهای ادراک فیزیکی و روانشناختی همگی تمایل دارند تا به وضعی برسند که در آن میزان تنش به حداقل ممکن رسیده باشد.

 

علائم و زیبایی

در وحله اول بعد ظاهری دایره می تواند قسمتی از یک نقش باشد و در مثال جزئی است از یک رشته تزئینی و فاقد هر نوع محتوای سمانتیک. هر فرم دارای تحرکی خاص آن فرم است. دایره فرمی است فاقد جهت. خطوط ساختار دایره به صورت شعاعی از مرکز دایره به طرف محیط آن و بالعکس از محیط به مرکز هستند این صفات به دایره قدرت بیانی می دهند که آثار آن را در استفاده از آن در معماری می توان دید این اولین جنبه بررسی معنایی فرم دایره می باشد استفاده از این فرم در معماری دارای اعتبار جهانی است. این معنی شامل صفاتی است که بدونن شناخت قبلی یا دانشی خاص نیز قابل درک است در اینجا نوع فرم است که تابع محتوای معنایی شده است و این به این معنی است که فرم دایره عرضه کننده و بیانگر این معنویت است.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]