همه چیز درمورد چاه آسانسور
11
بهمن

همه چیز درمورد چاه آسانسور

چاه آسانسور چیست؟

فضای عمودی از پی ساختمان تا سقف موتورخانه که در پشت بام قرار دارد چاه آسانسور نامیده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود؛ در این فضای آسانسور و تجهیزات و قطعات آن شامل ریل حرکتی، وزنه تعادل و کابین آسانسور حرکت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌کنند. اطراف چاه آسانسور توسط دیوارهای اضطراری و درب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های طبقات محصور شده و به شکل عمودی و بدون خمیدگی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌باشد. در این چاه نباید تجهیزاتی مانند سیم کشی، شیر‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آب، گاز نصب شوند.

چاهک یا چاله آسانسور به بخش پایین چاه آسانسور در طبقه زیرین آسانسور گفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود. در چاهک آسانسور قطعات مختلفی مانند چاه ارت آسانسور، انواع ضربه گیرهای کابین و وزنه تعادل آسانسور، فلکه کشش، زنجیر جبران آسانسور ،پایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ریل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های راهنمای کابین، فلکه کششی سیم بکسل گاورنر آسانسور و چراغ روشنایی ته چاهک و نردبان در آن نصب‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌گردد.

 

پیش از مطالعه‌ی مقاله‌ی همه چیز درمورد چاه آسانسور، حتما این نوشته‌ها را بخوانید!

 

 

چگونگی طراحی چاه آسانسور

اجزای چاه آسانسور شامل چاهک، دیوارها، ستون‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اطراف چاه، کف موتور خانه است که باید محاسبه و طراحی آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها با توجه به عواملی مانند تمام نیروهای استاتیکی و دینامیکی ناشی از وزن، حرکت آسانسور و ارتعاش موتور آسانسور انجام شود. همچنین فاکتورهایی چون اثرات ناشی از ضربات وارده از حرکت و ترمز آسانسور و نیز برخورد آن با کف چاهک در هنگام طراحی چاهک آسانسور باید مورد توجه قرار گیرند.

همه چیز درمورد چاه آسانسور

چنانچه زیر چاهک آسانسور خالی یا به اصطلاح چاه معلق باشد و انواع دسترسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به زیر چاه براحتی انجام شود باید سازه کف چاهک به خوبی تقویت شود به طوری که کف چاهک از مقاومت مکانیکی حداقل ۵۰۰۰ نیوتن بر متر مربع برخوردار باشد. به عبارتی کف چاهک بتواند کمترین تنش فشاری به اندازه ۵۰۰۰ نیوتن را متحمل شود. بنابراین برای کف چاهک در آسانسورهای رایج باید آرماتورگذاری ثابت و مشخصی تعیین گردد.

 

ابعاد چاه آسانسور

برای اینکه از بروز مشکلات بعدی در ساخت آسانسور جلوگیری شود باید در ساخت و طراحی چاهک آسانسور قوانین و ابعاد استاندارد در نظر گرفته شود.

همه چیز درمورد چاه آسانسور | شرکت معماری دکوطرح

این قوانین و ضوابط به شرح زیر است:

  • دیواره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های چاهک آسانسور باید به گونه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای طراحی شوند که توان تحمل ۳۰۰ نیوتن در هر ۵ سانتیمتر مربع را داشته باشند.
  • برای اینکه غیر هم سطح بودن کف چاهک مانعی ایجاد نکند باید جان پناه چاهک شرایط خوبی داشته باشد.
  • نصب پلیت در چاهک بین ریل آسانسور راهنمای وزنه تعادل و ریل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های راهنمای کابین ضروری است.
  • به منظور نجات اضطراری در مواقع گیر افتادن تکنسین هنگام کار باید وسیله خبر دهنده نصب شود.
  • برای نصب سیستم ارت مناسب ترین محل در کف چاهک است.
  • فاصله ۱ متری بالای سقف کابین و کف چاهک باید دارای حداقل روشنایی ۵۰ لوکس باشد.
  • باید فاصله ۴۰ سانتیمتری ارتفاع پریز و چراغ داخل چاهک از کف آن رعایت شود.
  • چاهک آسانسور نباید نمناک و مرطوب باشد همچنین جنس قطعات آسانسور و قسمت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آهنی آن نیز باید از مواد ضد زنگ ساخته شوند
  • پوشاندن همه حفرات و روزنه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های چاهک آسانسور باید مدنظر قرار گیرد
  • نردبان یک وسیله کاربردی برای دسترسی راحت به ته چاه آسانسور است
  • برای ساخت دیواره چاهک آسانسور باید از مواد پلاستر ماسه و سیمان استفاده شود
  • در داخل چاهک آسانسور از استفاده مواد اشتعال زا خودداری کنید
  • برای درست کردن درب ورودی آسانسور باید عمق چاهک دو نیم متر باشد.
  • چاه آسانسور نیازی به کفشور ندارد زیرا به داخل قسمت چاهک آسانسور هیچ رطوبتی نباید نفوذ کند.
  • به منظور تعیین ابعاد آسانسور طبق ظرفیت و سرعت آسانسور باید مساحت مفید برای کابین آسانسور در نظر گرفته شود. برای مثال برای آسانسور یک نفره باید ظرفیت ۱۰۰ کیلوگرم و برای آسانسوری با ظرفیت دو وزن ۱۸۰ کیلوگرم در نظر گرفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود.
  • برای اینکه مسافران احساس راحتی داشته باشند باید برای آسانسور یک مساحت حداقلی منظور گردد. همچنین برای کابین یک مساحت محدود تعیین‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود تا از اضافه بار جلوگیری شود.
  • برای تعیین ابعاد چاه آسانسور باید ابعادی که برای کابین انتخاب شده را از هر طرف به اندازه ۲۰ سانتیمتر افزایش داد. به منظور تعیین ابعاد اجرایی چاهک آسانسور و ایجاد فضای کافی برای اجرای آرماتور‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های جانبی چاهک توسط نیروهای اجرایی باید به ابعاد چاه آسانسور ۱۰ سانتیمتر اضافه کرد. اما در پایان تقریبا ابعاد چاهک و چاه آسانسور یک اندازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شوند.

 

نکات اجرایی چاه آسانسور

نکات اجرایی که در مورد ابعاد آسانسور شامل عرض و عمق بهینه آسانسور است. گاهی اوقات علاوه بر حمل مسافر توسط آسانسور، یکسری وسایل خانگی سنگین که جابجایی آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها با پله سخت است با آسانسور به طبقات بالا برده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود. به طور معمول عرض یخچال‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر است و باید عرض چاهک آسانسور تقریبا دو برابر این اندازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها یعنی حداقل ۱۶۰ سانتیمتر و درب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آسانسور با عرض ۸۰ سانتیمتر باشد. دلیل تعیین این مقدار جبران و ایجاد عرض کافی در صورت بروز خطاهای انسانی در زمان گودبرداری و آماتور بندی است.

همه چیز درمورد چاه آسانسورآماتوربندی چاهک آسانسور به این دلیل انجام‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود که در قسمت چاه آسانسور تعمیرات و نصب قطعات صورت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌گیرد و بنابراین دارای حساسیت بالایی است و باید اصول طراحی و اجرایی به شکل دقیق صورت گیرد تا آسانسور دارای مقاومت و استحکام خوبی باشد.

 

جانمایی چاهک آسانسور چیست؟

بعد از تعیین ابعاد چاله آسانسور باید جانمایی آن به دقت انجام گیرد زیرا پیاده سازی درست چاه آسانسور بستگی به جانمایی و اجرای درست چاهک آسانسور در قسمت پایه دارد. در ساختمان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها محل درست قرارگیری آسانسور با در نظر گرفتن عواملی مانند سهولت دسترسی ، سهولت رفت . آمد مسافران و حرکت آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به سمت آسانسور مشخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود. به عبارت دیگر آسانسور باید در مرکز ساختمان واقع شود تا از نقاط مختلف ساختمان افراد به آن دسترسی داشته باشند و با حداقل جابجابی بتوانند از آسانسور استفاده کنند.

همه چیز درمورد چاه آسانسور | شرکت معماری دکوطرح

بیشترین فاصله بین ورودی ساختمان تا آسانسور به طور معمول ۴۰ متر است. اگر تعداد آسانسورها سه عدد یا کمتر است‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌توان همه آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را در یک چاه قرار داد. چنانچه تعداد آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها ۴ عدد باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌توان برای آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها دو چاه مجزا در نظر گرفت. در نهایت اگر تعداد آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها از ۴ دستگاه بیشتر است باید هر چهار آسانسور در یک چاه مشترک قرار گیرد.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان‌‌‌‌‌‌ می‌توانید با شماره‌‌‌‌‌‌‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]