مفهوم سطح در معماری
21
شهریور

مفهوم سطح در معماری

مفهوم سطح در معماری

همه ما می‌دانیم که در دوران مدرسه با اشکال هندسی در درس ریاضی آشنا شده‌ایم و با آن‌ها سرو کله زده‌ایم. در دوران دانشگاه برای دانشجویان هنر نیز هنوز مفاهیم پایه یعنی اشکال هندسی را تدریس می‌کنند و از آن‌ها استفاده می‌کنند. می‌توان گفت آشنایی و استفاده از تکنیک نقطه و خط و صفحه یکی از اصلی‌ترین درس‌های اولیه برای رشته هنرهای تجسمی در هنر و معماری است. بعد از آشنا شدن با مفهوم تک تک موارد می‌توانیم مفهوم کلی آن‌ها که با هم ترکیب شده‌اند را بفهمیم و از آن در معماری استفاده کنیم. با درک صحیح سه مورد مانند نقطه و خط و صفحه می‌توانیم به مفهوم‌های بالاتری برسیم و آن‌ها را درک کنیم. همیشه در طراحی یک طرح سه بعدی قبل از آن که آن را اجرا کنیم در ذهن ما اتفاق می‌افتد و آن را تجسم می‌کنیم. با استفاده از نقطه و خط و صفحه یا سطح می‌توانیم حجم را به وجود بیاوریم مانند حجم یک مکعب مربع یا مکعب مستطیل.

در دکوراسیون منزل و اجرای دکوراسیون داخلی مسکونی و حتی فضاهای دیگر شما می‌توانید از این سه اصل اشکال استفاده کنید و فضای خود را زیباسازی کنید.

 

مفهوم سطح در معماری

نقطه در معماری

نقطه‌ای که ما آن را درک کرده‌ایم و در ذهنمان از آن استفاده می‌کنیم وضعیتی در فضا ایجاد می‌کند و نشان می‌دهد. نقطه‌ها طول و عرض و ارتفاع ندارند که بتوان به آن سایز و اندازه داد.

نقطه می‌تواند نشان دهنده دو سر یک خط شوند یا محل محلی برای تقاطع خطوطی در کنار و کنج یک مربع یا هر شکل دیگری بشود که به آن رأس نیز می‌گویند یا می‌توان گفت در انتهایی‌ترین بخش ممکن در اشکال مانند مکعب است. گرد بودن برای نقطه یکی از طبیعی‌ترین و معمولی‌ترین شکل نقطه می‌تواند شود.

می‌توان نقطه‌هایی با شکل‌های چهار گوشه و یا مثلثی پیدا کرد ولی این کار به ندرت در طبیعت اتفاق می‌افتد ولی غیرممکن نیست. در هرکجای فضا نقطه وجود بدارد چه طبیعی چه غیر طبیعی و مصنوعی ناخودآگاه چشم را به شدت زیاد به خود جلب می‌کند. چند نقطه می‌توانند با اتصال به هم این مفهوم را برسانند که نقطه‌ها می‌توانند چشم و حرکت آن را به خود جلب کنند و راهنمایی کنند. نقطه‌ها را می‌توان در معماری‌های عمودی مانند ستون‌ها و برج‌ها مشاهده کرد و آن‌ها را پیدا کرد.

 

خط در معماری

برای این که بتوانیم مفهوم خط در معماری را درک کنیم، باید کلمه خط را تعریف کنیم. خط به مسیری گفته می‌شود که یک نقطه از آغاز خود طی می‌کند خط می‌گویند. می‌توان گفت خط از تشکیل چنین نقطه است به این صورت که دو نقطه آن قدر به هم نزدیک شوند که دیگر نتوان آن‌ها را از هم جدا کرد و آن‌ها را به عنوان دو نقطه شناخت خط گویند.

در ذهن ما همانطور که میدانیم خط عرض و عمق ندارد و فقط میتوان گفت خط ما دارای طول و جهت است که این را برای ما قابل درک کرده است. خط می‌تواند مرزی برای جدا سازی یک صفحه برای ما است که بتوانیم با آن سطح را تقسیم کنیم. در معماری خط به معنای متفاوتی برای ما وجود دارد این گونه که خط در معماری دارای انرژی و تحرک بسیار زیادی است. در معماری خط می‌تواند حالت‌های مختلفی به خود بگیرد.

به عنوان مثال می‌توان به دست یک فرد اشاره کرد که می‌تواند دست‌هایش ظریف و لرزان شوند یا برعکس می‌توانند سنگین و درشت شوند. یا می‌توانند در نقشه‌های فنی و حرفه‌ای بدون ایراد و صاف بشود و مانند یک هنرمند شوند.

می‌توان گفت که خط در طبیعت به طور خالص به ندرت و به شدت کم یافت می‌شود اما این را هم می‌توان گفت که در اطراف ما می‌تواند وجود بدارد به عنوان مثال می‌توان لبه بام‌ها، آنتن‌ها و از این قبیل اشاره کرد.

از انواع خط‌ها می‌توان به خط‌هایی چون خط عمودی، خط افقی و خط مایل اشاره کرد:

سطح در معماری

اگر هر خطی در جهت تضاد خود حرکت کند باعث به وجود آمدن سطح می‌شود. همان‌طور که می‌دانید در ذهنیت ما سطح می‌تواند طول و عرض بدارد ولی نمی‌تواند عمقی بدارد. می‌توان گفت خط‌ها می‌توانند باعث شوند تا محدوده خارجی سطح را مشخص کنند. سطح‌ها در دنیایی که ما در آن زندگی می‌کنیم باعث به وجود آوردن بسیاری از چیزها می‌شود.

سطح‌ها می‌توانند شکل‌های بسیاری را به خود بگیرند برای مثال می‌توان باعث ایجاد شکل‌هایی چون مربع، مستطیل، دایره، مثلث و از این قبیل شکل‌ها شوند این اشکال برای ما همگی سطح هستند ولی ما با نام اشکال از آن‌ها استفاده می‌کنیم.

در معماری با سه سطح کار می‌کنیم که سطوح سقف، کف و دیوار است که به ترتیب می‌توان گفت از آن‌ها به عنوان سر پناه، تکیه گاه و جدا کننده بین فضا استفاده می‌شود.

 

حجم در معماری

در معماری از حجم می‌توان استفاده کرد که این به معنی حرکت سطوح می‌توانند حجم را به وجود بیاورند. اگر می‌خواهیم از حجم استفاده کنیم باید این حرکت را در جهت‌های مختلفی در امتداد اصلی سطوح شویم و از آن استفاده کنیم. همان‌طور که می‌دانیم حجم در ذهن ما داری طول، عرض و عمق است با این تفاوت که هیچ وزنی در حجم وجود ندارد و می‌توان گفت که این گونه برای خود تصور کرده‌ایم که حجم همان میزان فضایی هست که در آن قرار دارد و باعث شده این فضا آن حجم را اشغال کند.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با مطلب مفهوم سطح در معماری برای ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۶ میانگین: ۵]