اهمیت سیستم اعلام حریق در ساختمان
16
آذر

اهمیت سیستم اعلام حریق در ساختمان

اهمیت سیستم اعلام حریق در ساختمان

اهمیت وجود سیستم اعلام حریق

امروزه وجود سیستم های اعلام حریق در ساختمان ها برای حفاظت از جان انسان ها و اموال جز الزامات ضروری می باشد که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این سیستم ها با تشخیص سریع آتش سوزی کمک شایانی در کنترل حریق دارند و از آسیب های احتمالی جلوگیری می کنند.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

اهمیت سیستم اعلام حریق در ساختمان

سیستم اعلام حریق ساختمان

سیستم اعلام حریق شامل مجموعه ای از تجهیزات، دستگاه ها و وسایل الکترونیکی است که برای تشخیص حریق و آتش سوزی و هشدار دادن در مراحل اولیه استفاده می شود. و در صورت بروز هرگونه علایم آتش سوزی سیستم هشدار دهنده فعال میشود. اجرا و بهره برداری از سیستم اعلام حریق به منظور حفاظت از جان افراد و جلوگیری از زیان های مالی صورت می گیرد. سیستم اعلام و اطفای حریق از سیستم های امنیتی برای تجهیزات سازمان های صنعتی، اماکن مسکونی و ساختمان ها است.

 

انواع سیستم اعلام حریق

سیستم ها ی اعلام حریق به سه نوع زیر تقسیم می شوند :

  • سیستم ها ی متعارف: سیستم متعارف از قدیمی ترین انواع سیستم های اعلام حریق است که علی رغم تغییرات کیفی اندک، همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم چندین آشکارساز و شستی که یک منطقه از ساختمان را پوشش می دهند در قالب یک مدار بهم پیوسته و به تابلوی کنترل مرکزی متصل می شوند. بنابراین هر مدار نماینده یک منطقه است. و در صورت حریق این مناطف نشان دهنده محل تقریبی آتش سوزی است که با حضور فیزیکی در محل حریق می توان محل دقیق آتش سوزی را تشخیص داد.
  • سیستم های آدرس پذیر یا نمایشگر LCD: سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر یکی از انواع سیستم های اعلام حریق است که بعد از سیستم اعلام حریق متعارف وارد کار شدند. تمام تجهیزات مورد استفاده در آن دارای آدرس مشخصی هستند که با استفاده از تابلوی مرکزی توانایی شناسایی و تشخیص محل دقیق آن ها را دارد. به دلیل هوشمند بودن دقت و سرعت بالایی در کشف حریق دارند.و برای تشخیص دقیق محل حریق نیازی به حضور نیست چرا که تابلوی مرکزی آدرس دقیق را مشخص می کند.و همین امر موجب سرعت و دقت عمل بیشتر در مهار آتش سوزی می باشد.
  • سیستم های هوشمند: آشکار سازهایی که در سیستم های هوشمند بکار گرفته شده اند دارای میکروپروسسور هستند که بصورت دایمی در حال سنجش محیط هستند ودر صورت دریافت علایمی مثل دود یا گرما اطلاعات را به پنل مرکزی ارسال می کنند و پنل مرکزی با پردازش اطلاعات وضعیت موجود را اعلام می کند. و همچنین می توان برای همه سنسورها بصورت جداگانه مقدار حساسیت مشخصی راتعریف و تنظیم کرد. سیستم های هوشمند را میتوان بصورت نرم افزاری به دیگر سیستم های حفاظتی و امنیتی موجود در ساختمان متصل کرد.سیستم های هوشمند نسبت به سیستم های متعارف و آدرس پذیر سرعت تشخیص بسیار بالایی دارند که عمل کنترل حریق را بهبود می بخشد.

 

اهمیت سیستم‌های ایمنی و امنیتی در مجتمع‌های ساختمانی

صرف‌نظر از پیشگیری و مدیریت حوادث و سوانح احتمالی، تأمین امنیت شهروندان و کارکنان یک مجموعه‌ی چندمنظوره نیز از مهم‌ترین اولویت‌های مدیریتی به‌شمار می‌رود. هدف مراکز تجاری، فراهم‌آوردن فضایی برای بازدید، خرید و تفریح شهروندان است؛ در این راستا، همواره شمار بسیاری از افراد در فضاهای گوناگون مجتمع، از جمله فضاهای فروشگاهی، رستورانی، بازی و سرگرمی، نمایشگاهی، سینمایی، ورزشی، مغازه‌های برند و تک‌فروشی و … حضور دارند. تأمین امنیت این افراد در همه‌ی شرایط بر عهده‌ی مدیریت مجتمع است و سازمان آتش‌نشانی و دیگر نهادهای ذیربط نیز در این خصوص، آیین‌نامه‌های الزام‌آور مشخصی دارند.

سیستم اعلام حریق (FAS)، با آگاه‌سازی مسئولان مربوطه پیش از فراگیرشدن آتش‌سوزی و اتصال خودکار به سیستم اطفای حریق (FES)، فرصت متفرق‌ کردن جمعیت و مهار آتش‌ سوزی را فراهم می‌کند. همچنین، سیستم‌های پیشرفته‌ی نظارت تصویری (Access Control)، نظارت بر کلیه‌ی فضاها و کنترل هوشمندانه‌ی دسترسی فیزیکی به فضاهای خاص را برای کارکنان حراست و مسئولان مرکز امکان‌پذیر می‌کنند. همگام با اینها، سامانه‌های تشخیص نفوذ (IDS) و مرکز عملیات امنیت (SOC)، ضمن مدیریت عملیات امنیتی در مجتمع از هرگونه حمله‌ی سایبری به سیستم‌های یکپارچه‌ی مجتمع جلوگیری می‌کنند.

 

سیستم اعلام حریق (FAS)

آتش‌سوزی از جمله حوادث غیرمترقبه‌ای است که در صورت بروز در یک ساختمان بزرگ یا مجتمع چندمنظوره، با توجه به تراکم جمعیت ممکن است تلفات جانی و خسارات مالی شدیدی به همراه داشته باشد. از این رو، تجهیز چنین سازه‌هایی به یک سامانه‌ی اعلام حریق خودکار و نیز قابلیت اتصال آن به یک سیستم اطفای حریق خودکار، از مهم‌ترین الزامات ایمنی به‌شمار می‌رود. یک سیستم اعلام حریق در واقع، مجموعه‌ای از تجهیزات است که برای آشکارسازی علائم حریق و هشداردادن از طریق تجهیزات شنیداری و دیداری در زمانی که دود، آتش، مونوکسیدکربن یا دیگر علائم حریق به‌وجود می‌آید، به‌کار می‌رود.

 

اجزای تشکیل‌دهنده‌ی سیستم‌های اعلام حریق

  • سامانه‌ی مرکزی اعلام حریق: وظیفه‌ی پردازش مرکزی و پایش و کنترل سیستم را بر عهده دارد. پروتکل ارتباطی سیستم که میان تمام دستگاه‌ها برقرار است، بر دو نوع سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر و سیستم اعلام حریق متعارف تقسیم‌بندی می‌شود. یکی دیگر از وظایف این سیستم‌ها، انتخاب نوع خروجی (آژیرخطر عمومی، آژیرخطر در جاهای خاص، تماس با مرکز آتش‌نشانی و سایر خروجی‌ها) است.
  • تجهیزات تشخیص حریق: دتکتورها یا آشکارسازهای اعلام حریق (بسته به اینکه به کدام مشخصه‌ی آتش حساس باشند) در گروه‌های آشکارسازهای دود، آشکارسازهای حرارت، آشکارسازهای منواکسیدکربن، آشکارسازهای شعله و آشکارسازهای ترکیبی طبقه‌بندی می‌شوند.
  • تجهیزات اعلام حریق: مجموعه‌ای از تجهیزات دیداری و شنیداری است که در زمان احساس خطر، هشدارهای لازم را ارسال می‌کند. انواع گوناگون آژیر ساده، آژیر فلاشر، آژیر سخنگو و انواع زنگ‌ها و بلندگوهای اعلام خطر برای محیط‌های داخل و بیرون ساختمان، از دسته‌بندی‌های این تجهیزات است. همچنین در این سامانه‌ها، معمولاً یک نمایشگر به‌نام Mimic Panel در قسمت‌های پرتردد یا نگهبانی‌ها که به‌صورت ۲۴ساعته حضور دارند، نصب می‌شود.
  • همچنین خروجی‌ سامانه‌های اعلام حریق، بسته به محل رخداد یا نوع آتش ایجادشده، می‌تواند شامل راهکارهای گوناگونی باشد: تماس خودکار با سازمان آتش‌نشانی محلی، روشن‌کردن تابلوهای خروج اضطراری، فعال‌سازی سامانه‌ی اطفای حریق خودکار (اسپرینکلرها، سیستم‌های هایدرنت و…)، قفل‌کردن یا از حالت قفل خارج‌کردن درب‌های محل‌های گوناگون (مانند در خروجی‌های اضطراری) و… که همگی می‌توانند بنا بر برنامه‌ریزی‌های هوشمند سیستم انجام شوند.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]