برداشت یا رولوه چیست؟
برداشت یا رولوه چیست؟
با توجه به این موضوع که بناها و بافتهای تاریخی نقش بسزایی در تعیین هویت یک ملت دارند. بنابراین شناخت و حفاظت این میراث، اهمیت ویژهای دارد. شناخت بنا در تمام ابعاد کالبدی و کاربردی را، برداشت مینمایند. در برداشت، یک جسم ۳ بعدی به تعدادی نقشه دوبعدی که شامل پلانها، نماها و مقاطع و جزئیات هستند، تبدیل میشود.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
برداشت یا رولوه چیست؟
دلایل نیاز به برداشت یا رولوه
- با این کار، میتوان بافتها و محلهای تاریخی را شناسایی نمود تا بتوان تصمیمات لازم را به طور منطقی درباره آنها اعمال کرد.
- با برداشت بناهای تاریخی میتوان، بناهایی را که که در بافتهای فرسوده هستند و دارای ارزش هنری بوده را شناسایی و جهت مرمت آنها اقدام کرد.
- با این کار میتوان، بناهای تاریخی را با جزئیات در معرض آموزش به دانشجویان و استفاده اساتید قرارداد.
- از طریق برداشت میتوان به نقشههای پلان، نما، برشها و پلان معکوس، جزئیات سازهای و تزئینات و حتی الحاقات و تغییرات در بناها پی برد.
- به وسیله برداشت وضع موجود یک بنا میتوان از آسیبها، تغییرات و عوارضی مانند نشست، رطوبت، سرسفتی و عوارض دیگر آنها آگاهی یافت.
ابزار برداشت یا رولوه
وسایل قابل استفاده در برداشت از یک بنای تاریخی، شامل دو دسته هستند:
- وسایل ابتدایی و ساده.
- وسایل پیچیده فنی و مخصوص برداشت.
دسته اول شامل متر، شاقول، خط کش، شلنگ تراز، شمشه و ریسمان و تراز است و دسته دوم شامل دوربین عکاسی، فیلبرداری، مترهای لیزری و دوربینهای نقشه برداری است. در اینجا باید خاطر نشان شد که در بیشتر مواقع در برداشتها از ابزارهای ساده و ابتدایی استفاده میگردد. قبل از شروع بحث برداشت از یک سایت یا بنای تاریخی باید اطلاعاتی را آموزش دید و آن عبارت است از:
- ترازیابی: تعیین کردن اختلاف ارتفاع دو نقطه را، ترازیابی مینامند که این کار با وسایل متعددی قابل انجام است.
- ترازیابی با شمشه و تراز بنایی: معمولا در این روش، با یک بار اندازه گیری، طول بیش از ۴ متر را نمیتوان ترازیابی کرد. در این روش ابتدا یک سر شمشه را در نقطه بالاتر شیب قرار داده و سپس تراز را روی شمشه قرار میدهند و سر دیگر شمشه را آنقدر بالا و پایین میکنند تا شمشه کاملا تراز شود، آنگاه فاصله عمودی سر دیگر شمشه را تا نقطه پایینتر اندازه گیری میکنند. عدد به دست آمده از این کار، اختلاف اختلاف نقطه ابتدا و انتها است. اگر طول مورد بررسی زیادتر از شمشه مورد استفاده بود، این کار را در دفعات مختلف به صورتی که در تصویر نمایش داده شده، انجام داده و اختلاف نقاط ابتدا و انتهای هر بار شمشه گذاری را با یکدیگر جمع کرده تا اختلاف نقطه ابتدایی تا انتهایی شمشهها، حاصل شود.
- ترازیابی با شلنگ تراز: شلنگ تراز بنایی، شلنگی شفاف است که از آب پرشده است. نکته مهم این روش آن است که شلنگ پر آب باید فاقد هر گونه حبابی در داخل خود باشد. از شلنگ تراز بیشتر برای نصب ازاره و کف ریزیها در بنایی استفاده میشود. کار با شلنگ تراز بنایی همانگونه که در تصویر مشخص است انجام میگردد، یعنی ابتدا شلنگ آب را روی نقطه A قرار داده و به صورت عمودی بالا و پایین میکنند تا فاصله AA‘ یک عدد روند شود، سپس فاصله آب را روی نقطه B تا B‘ اندازه گیری مینمایند. اختلاف AA‘ با BB‘ مقدار شیب محل مورد نظر است.
- اندازه گیری فاصلهها: در این مرحله پس از تعیین کردن اختلاف ارتفاع دو نقطه، فاصلهها را اندازه میگیریم.
- اندازه گیری با گردونه ثابت: در این روش با استفاده از فاصله یابهای دایرهای شکل، و تعداد دوری که بین دو نقطه زده میشود، میتوان فاصله را بدست آورد. دقت این روش ۸۰۰۰۰/۱ است.
- اندازه گیری با قدم زدن: قبل از اینکه فردی بتواند با قدم زدن فاصله بین دو نقطه را بدست آورد، باید ابتدا چند بار فاصله قدم زدن خود را در شرایط تقریبا یکسانی برداشته و میانگین آنها را بگیرد. به این ترتیب اندازه قدم شخص مشخص میشود. سپس بین دو نقطه، که معمولا در این روش فاصلههای زیاد مد نظر است، قدم زده و تعداد را در اندازه هر قدم ضرب کرده تا فاصله بین دو نقطه حاصل شود.
- اندازه گیری با متر پارچهای: از متر پارچهای در فاصلههای کوتاه استفاده میشود که دقتی تا ۱۰۰۰/۱ دارد. در این روش گرما و سرمای محیط روی اندازه گیریها بسیار تاثیر گذار است.
- اندازه گیری با متر فلزی: این روش اندازه گیری یکی از متداولترین روشها است. دقت متر فلزی معمولا ۵۰۰/۱ است. در اندازه گیری با متر فلزی باید به دو نکته اصلی توجه کرد؛ اولا در هنگام مترکشی،در متر فلزی هیچ قوس و تابی نباید وجود داشته باشد و ثانیا متر باید کاملا کشیده و صاف گرفته شود. در این صورت برخی مواقع دقت اندازه گیری تا ۱۵۰/۱ بالا میرود.
- اندازه گیری با متر لیزری: مترهای لیزری دستگاههایی هستند که به وسیله لیزر فاصله بین دو نقطه را اندازه گیری مینمایند. اندازه گیری در این روش به این صورت است که ابتدا دستگاه متر لیزری را در یکی از نقاط فاصله (ابتدا یا انتها) قرارداده و سپس به طرف نقطه دوم لیزر تابیده میشود و دستگاه به صورت دیجیتالی فاصله را ثبت مینماید، یعنی فاصله نقطه مبدا تا نقطه مقصد، دقت این دستگاه بالاتر از ۱ میلی متر است.
- اندازه گیری با فتوگرامتری: در این روش، از دو نقطه متفاوت دو عکس از یک بنا تهیه میشود و عکسهای گرفته شده توسط دستگاه خاصی بررسی شده و اطلاعات مورد نیاز ارائه میشود. در فتوگرامتری اصل و مبنای آن، دید انسان است. اصول هندسی این روش بر پایه اصول هندسی پرسپکتیو است. این روش دقیقترین روش برداشت و اندازه گیری از بناهای تاریخی است.
- اندازه گیری با برخی امکانات اینترنتی: در این روش، به طور مثال میتوان از امکانات موتور جستجوی گوگل استفاده کرده و اندازه ای را در مقیاس بزرگ مثل یک بافت تاریخی، محله یا شهری را انجام داد. البته باید تذکر داده شود که روشهای دیگری نیز در اندازه گیری وجود دارد که معمولا از دستگاههای پیچیدهای استفاده شده و در کشور ما کمتر متداول است.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۱ دیدگاه