مصالح ساختمان
07
مرداد

مصالح ساختمان

مصالح ساختمان

مصالح ساختمانی؛ هرکدام از این مواد و مصالح ویژگی‌های خاص خود را دارند و هرکدام کاربرد خاص خودشان را دارند به همین جهت مهندسان فعال در حوزه ساخت و ساز باید به خوبی با این مصالح و متریال آشنا شوید تا بنایی مقاوم و طبق استاندارد مهندسی بسازند. بهترین مصالحی که از گذشته تاکنون در صنعت تعمیرات ساختمان مسکونی و تعمیرات خانه مورد استفاده قرار گرفته است و هم‌چنان جایگاه خود را در این صنعت حفظ کرده است بتن، آجر، سیمان، چوب و فلز بوده است.

 

مصالح ساختمان

این مصالح به دلیل مقاومت بالایی که‌ دارند و به لحاظ مقرون به صرفه بودن آن‌ها در پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاهش هزینه بازسازی خانه

امروزه مصالح ساختمانی جدیدی توسط صنعتگران تولید و به بازار عرضه می‌شوند که نسبت به مصالح قدیمی از مقاومت، کیفیت و مزایای بیشتری برخوردار هستند که با توجه به کارایی و میزان مقاومت خود در قسمت‌های مختلفی از ساختمان به کار می‌روند.

آنچه می‌خواهیم در این مطلب به آن بپردازیم انواع مصالح و متریال ساختمانی و کاربرد آن‌ها در صنعت ساختمان است. مصالح ساختمانی به لحاظ جنس به دو دسته مصالح مرکب و مصالح ساده تقسیم می‌شوند.

 

انواع مصالح ساختمانی

مصالح ساده

مانند: شن، آجر، بلوک و سیمان.

مصالح مرکب

مانند: ایزوگام، بتن، ملات سیمان.

هر کدام از مواد و مصالح به شیوه‌های خاص خود تولید می‌شوند بعضی از آن‌ها به صورت پیش ساخته در کارخانه‌ها یا کارگاه‌های مربوطه و برخی دیگر در ساختمان و یا فضای کارگاه به صورت در جا ساخته می‌شوند. یکی از ویژگی‌ها در مصالح ساختمانی از پیش ساخته این است که زمان اجرای پروژه و هزینه پروژه کاهش پیدا می‌کند و هم‌چنین باعث کاهش ضایعات ناشی در ساخت و ساز می‌شود و گامی موثر در حفظ محیط زیست است که دارای اهمیت ویژه‌ای در صنعت ساخت و ساز هستند، دال بتنی، دیوارهای بتنی از پیش ساخته، کاشی سرامیک، انوای بلوک.

 

مصالح ساختمانی و کاربرد آن‌ها

خاک رس

این خاک از ترکیب مواد عالی و معدنی است که در اثر تخریب سنگ‌ها و هوازدگی به وجود می‌آید و یکی از انواع خاک‌های چسبنده است که در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای دو دسته چسبنده و غیر چسبنده، دانه درشت و دانه ریز است که نوع این خاک رس بستگی به منطقه جغرافیایی، نوع سنگ اولیه و آب و هوا بستگی دارد.

از ویژگی مهم این خاک در مورد نمونه با کیفیت آن می‌توان برای کنترل دمای ساختمان استفاده نمود و به ایجاد پایداری گرما، سرما و کنترل دما در ساختمان کمک کرد. از خاک رس می‌توان در تولید مثالی چون اشی، سرامیک، ملات گچ و خاک، آجر سفال و… استفاده کرد و به علت سهولت در استفاده، کند گیر بودن آن و قیمت مناسب در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آجر

آجر نوعی متریال کاربرد و مهم در صنعت ساختمان است و از قدیمی‌ترین مصالح مورد استفاده در این صنعت است که در قدیم به صورت آجر خشتی که از پختن خشت به دست می‌آمد و به صورت دستی و ماشینی تولید می‌شد مورد استفاده قرار می‌گرفت که  این متریال با ارزش با توجه به مواد اولیه و کاربرد خود در کوره‌های مختلف شامل کوره تونلی، کوره تنوره‌ای، کوره هوفمن تولید می‌شد.

انواع آجر
  • آجر معمولی: از جمله آجرهای معمولی می‌توان به آجر سفید، آجر قزاقی، آجر فشاری اشاره کرد که در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • آجر سفالی: این آجر در مقابل آجر معمولی سبک‌تر و شکننده‌تر است به دو دسته سقفی و دیواری شناخته می‌شود و به دلیل اینکه با ملات بیشتر ترکیب شود و محکم‌تر شود آن‌ها را به صورت سوراخ‌دار تولید و به بازار عرضه می‌کنند.
  • آجر جوش: این آجر سخت و مقاوم از جمله آجرهایی است که در برابر ضربه، لب پریدگی، مواد شیمیایی، تغییر شرایط آب و هوایی بسیار مقاوم است که در صنعت ساختمان کاربرد ویژه‌ای دارد.
  • آجر نسوز: این متریال همانگونه که از اسمش مشخص است مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارد و به همین دلیل در جاهایی که میزان درجه حرارت بالاست مورد استفاده قرار می‌گیرد و ماده اصلی که این آجر با آن تولید می‌شود خاک رس ذوب نشدنی است و فاقد مواد قلیایی و آهکی است که در رنگ‌های مختلف تولید و در بازار عرضه می‌شود.
  • آجر سنگ فرش: این آجر معمولا برای کف‌سازی و مخصوصا در  سنگ فرش‌های شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد که از مقاومت بالایی در برابر فرسایش و سایش برخوردار است.
گچ

گچ پودری سفید و نرم است که از سنگ گچ تولید می‌شود و هیچ ماده افزودنی در تولید آن استفاده نمی‌شود و این متریال به تنهایی دارای گیرایش بسیار سریع است که به درصد آب آن بستگی داد.

انواع گچ
  • گچ سفیدکاری: همان‌طور که از اسمش مشخص است برای سفیدکاری و پوشش سطحی از آن استفاده می‌شود که دارای قیمت مناسب است
  • گچ میکرونیزه: از فراورده‌های گچ معمولی است که بیشتر برای گچ‌کاری، کشته‌کشی مانند گچ‌بری سفیدکاری و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • گچ عاج:‌ این نوع گچ دارای دانه بندی بسیار ریز است و زمان گیرایش نسبتا طولانی است و بیشتر در ساخت پنل‌های گچی از آن استفاده می‌شود.
  • گچ گیپتون: این گچ دارای چسبندگی نسبتا بالایی است و برای گچ‌کاری روی سطوحی از قبیل بتن سطوح فومی از آن استفاده می‌شود.
  • گچ سیوا: این متریال در برابر رطوبت از مقاومت بالایی برخوردار است و می‌توان گفت عایق بسیار خوبی برای حرارت و صوت است که از ترکیب گچ میکرونیزه با سایر افزودنی‌ها تولید می‌شود و برای زیر کاری بسیار مناسب است.
سیمان

یکی از پرمصرف‌ترین مصالح در صنعت ساختمان است که از ترکیب مواد آهکی تولید می‌شود.

این متریال به صورت پودر است و بسیار نرم است که به صورت کیسه‌ای یا فله در اختیار مصرف کننده قرار می‌گیرد و از ترکیب این ماده پودری با آب ماده‌ای سخت به نام بتن تولید می‌شود که نقش مهمی در صنعت ساختمان بویژه در مقاوم سازی را ایفا می‌کند.

انواع سیمان
  • سیمان پرتلند: از مرغوب‌ترین نوع سیمان است که در ساختمان‌سازی کاربرد فراوان و ویژه‌ای دارید که از تیپ یک تا تیپ پنج تولید و به بازار عرضه می‌شود که هرکدام با توجه به اقلیم آب و هوا، کاربرد و قابلیت در پروژه‌های ساختمانی و عمرانی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سیمان رنگی: این نوع سیمان با افزودن مواد و عناصر رنگی به سیمان سفید تولید می‌شود، دارای مقاومت بالای است و سطحی صاف و یکدست ایجاد می‌کند و به همین لحاظ و ویژگی بهترین گزینه برای نمای ساختمان است.
  • سیمان نسوز: این نوع سیمان از مقاومت بسیار در برابر حرارت بالا و شوک حرارتی برخوردار است و از ویژگی‌های دیگر این عنصر می‌توان به مقاومت آن در برابر سولفات‌ها، ساییدگی، ضربه، آب‌های اسیدی، مواد خورنده و… اشاره کرد.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این نوشته برای ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۳ میانگین: ۴.۷]