مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان
مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان
ساختمان اسکلت فلزی جزء ساختمانهایی است که اجزای مهم و اصلی باربر آنها از فولاد ساختهشده؛ که این اجزا عبارتاند از: ستونها، خرپاها، بادبندها، تیرهای اصلی و فرعی و غیره که با شیوههای مناسب و با استفاده از پیچ یا پرچ و جوش به هم متصل میشوند تا بارهای زنده، مرده و نیروهای جانبی وارد بر ساختمان را از طریق ستونها به زمین و فونداسیون منتقل کند.
قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:
مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان
مراحل اولیه اجرایی سازه و ساختمان اسکلت فلزی
- ابتدا کارفرما موظف است که برای انجام کار مراحل قانونی و کسب مجوز مربوطه به سازمانها و دیگر مراجع مراجعه کند.
- شناخت خصوصیات زمین برای برآوردهای طراحی.
- آمادهسازی محوطه و استقرار عوامل اجرایی و شروع کار (تجهیز کارگاه).
- اجرای گودبرداری (خاکبرداری) در ساختمان
اهداف مهم و اساسی گودبرداری
گودبرداری در اصل یک فعالیت عمرانی است که باهدفهای متفاوتی انجام میشود نظیر:
- تخریب یک سازه فرسوده
- حفاظت از فونداسیونها در برابر یخبندان
- احداث کانالها
- مخازن زیرزمینی
- احداث پارکینگ
برای اجرای یک ساختمان ابتدا باید زمین ساختمانسازی دارای مقاومت کافی بوده باشد تا بتواند نیروی وزن ساختمان را تحمل و نشست نکند. ابتدا از طرف مهندسین اقدام به بررسی مقاومت فشاری زمین موردنظر نموده که برای این امر کمانه زنی انجام شود و از خاک طبقات مختلف زمین نمونهبرداری کرده و همچنین مشخص نمودن مقدار بار قابلتحمل و در ادامه نمونه را به آزمایشگاه فرستاده تا مورد آزمایش قرار بگیرد. پسازاینکه آزمایشگاه مقاومت فشاری خاک را مشخص کرد، مهندس محاسب طبق این مقاومت فشاری خاک محاسبه گودبرداری را انجام میدهد. واحد مقاومت فشاری کیلوگرم بر سانتی مترمربع است. گودبرداری باید بر اساس نقشه، مشخصات و دستور ناظر و در ابعاد و اندازهای که در نظر گرفتهشده، انجام شود. برای خاکبرداری ساختمان که از پر ریسکترین کارهای عملیات خاکی در مهندسی است، خاک را از سطح زمین برمیدارند تا به عمق موردنظر برسند. به این منظور دیوارههای گود باید توسط سازه نگهبان مهاربندی شود تا افراد و ساختمانهای اطراف از امنیت کافی برخوردار باشند.
برای به دست آوردن این عمق گودبرداری باید سطح را تراز کنیم با شلنگ تراز (شلنگی که داخل آن آب قرار دارد.) و خط تراز از روی آسفالت که سطح خیابان یا کوچه نسبت به ساختمان به دست بیاید. در ادامه محل گودبرداری را با شفتهآهک بر اساس دتایل اجرایی در نقشه پر میکنند. برای عمق گود با جمع شفتهآهک، بتن مگر، فونداسیون، کرسی به دست میآید.
پیاده کردن نقشه بر روی زمین
هدف از پیاده کردن نقشه عبارت است از انتقال نقشه ساختمان از روی کاغذ بر روی زمین با ابعاد اصلی آن بهگونهای که محل دقیق پیها، ستونها، ابعاد آنها روی زمین مشخصشده است؛ و در موقع پیاده کردن نقشه از نقشهی پیکنی استفاده میگردد. برای نقشهی ساختمانهای مهم، معمولاً از دوربین نقشهبرداری استفاده میشود و برای نقشهی ساختمانهای کوچک و معمولی از متر و ریسمان کار استفادهشده است. کارگران با حضور مهندس ناظر به پیاده کردن دقیق نقشه فونداسیون اقدام میکنند. بهنوعی که بهوسیلهی متر، ریسمان کار و گچ کاملاً ابعاد فونداسیون را مشخص و بر روی زمین پیاده میشود. در ساختمانهای با سازه اسکلت فلزی میتوان از نمونه سقفهای سبک که شکل آنها صاف، شیبدار، قوسی است، نام برد.
منظور از ساختمان با اسکلت فولادی چیست و چگونه اجرا میشود؟
اسکلت فلزی که به اسم اسکلت فولادی یا سازه فلزی هم شناخته میشود، به مجموعهای از اعضای باربر ساختهشده از نیمرخهای فولادی یا ورق (پروفیل) فلزی گفته میشود که به کمک اتصالات به یکدیگر وصل میشوند. ازآنجاکه روشهای تولید نیمرخ یا همان پروفیل فولادی تکاملیافته شده و آزمونوخطای بسیاری را پشت سر گذاشته است، این مقاطع در اغلب موارد رفتار مطلوب و مناسبی را از خود نشان میدهند.
موضوع پراهمیت در این سازهها، رفتار اتصالاتی است که برای ساخت اعضای مرکب از پروفیل و ورق در محل گرهها مورداستفاده قرار میگیرد. استفاده از سازه اسکلت فلزی در ساختمانها پیشینهای طولانی دارد. در ابتدا برای اجرای چنین سازههایی از چدن استفاده میشد اما پس از مدتی آهن کمکربن یا همان آهن چکشخوار جای چدن را گرفت. با استفاده از سازه اسکلت فلزی ساخت سازههایی با طرحها و شکلهای مختلف و متنوع امکانپذیر شد. چدن و آهن کمکربن هم بهمرور جای خود را به فولاد دادند. امروزه فولاد بیشترین کاربرد را در اسکلت فلزی ساختمانها دارد.
مزایای اسکلت فلزی باعث شده از آن بهصورت گسترده در ساخت سولهها و ساختمانهای بزرگ استفاده کنند. این نوع اسکلت در شلوغترین و کمحجمترین مکانها هم قابلاجراست و به همین دلیل در شهرهای بزرگ با استقبال خوبی از طرف معماران و مهندسان سازه مواجه شده است. اسکلت فلزی کیفیت ساخت را بالابرده و پرتی مصالح را پایین میآورد.
بهترین روش اجرای ساختمان اسکلت فلزی چیست؟
بهترین روش اجرای ساختمان اسکلت فلزی پیچ و مهره است و کشورهای اروپایی جز در متراژ و وزن کم، اجازه استفاده از اتصالات جوشی را نمیدهند، زیرابه نسبت روش پیچ و مهره از مقاومت کمتری برخوردار است. در بخش فونداسیون جای قرارگیری ستونها مشخصشده است و بهمحض کار گذاشتن ستونها، تیرهای آهن نیز در جای خود تثبیتشده و اسکلت فلزی شکل میگیرد.
استحکام اسکلت فلزی در درجه اول به اجرای صحیح فونداسیون بستگی دارد، زیرا سنگینی اسکلت فلزی را تحمل کرده و با تقسیم فشار ناشی از اسکلت فلزی بر زمین مانع از نشست زمین و عواقب بعدازآن میشود. پس از محکم شدن نسبی بتن نسبت به باز کردن قالب اقدام خواهد شد و بعدازآن، عملیات قرار دادن صفحات بیس پلیت و تعیین آکس آنها برای جایگیری ستونها شروع خواهد شد.
بعد از مشخص کردن آکس ستونها و کارگذاری صفحه کف ستونها، اقدام به هواگیری صفحهستونها صورت میگیرد. این عملیات بهوسیله ریختن بتن در زیر صفحه است و در برخی موارد هم سوراخی در وسط صفحهستون قرار دارد و این عملیات اجرا میشود. با سفت کردن پیچهای روی بیس پلیت، هوای اضافی خارج میشود که براثر فشار از ناحیه ستونها دچار نشست نشود. بولت نقش عمدهای ندارد و تنها پایه را در محل خود ثابت نگه میدارد. هنگام نصب ستون بر روی صفحه تقسیم فشار این است که انتهای ستون سنگ خورده و صاف باشد تا تمام نقاط مقطع ستون بر روی صفحه بیس پلیت بنشیند و عمل انتقال نیرو بهخوبی انجام پذیرد.
آشنایی با انواع مختلف پیها در اجرا
بخش مهمی از سازه ساختمان مختص به پی یا فونداسیون است که برای تحمل بارهای ساختمان و منتقل کردن آن به زمینساخته میشود. این بخش از سازه اسکلت فلزی معمولاً در زیر سطح طبیعی و بر روی لایههای مقاوم زمین قرار میگیرد و همهی اجزای ساختمان مانند ستونها، دیوارها، سقفها بر روی آن استوار میشوند.
اجرای عملیات بتن مگر ساختمانسازی
بتن مگر یا پیشمرگ بهمنظور آمادهسازی بستر محل خاکبرداری و باعث میشود آب بتن فونداسیون به خاک نفوذ نکند و جلوگیری از حشرات که بعد از گودبرداری و شفتهریزی باید با بتن مگر به ضخامت ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر زیر پی بریزیم. نکته مهم که معمولاً در اجرا ضخامت بتن مگر را حداقل ۱۰ سانتیمتر در نظر میگیرند و سطح هموار را برای ادامه دیگر مراحل پروژه ایجاد می کنیم.
مگر ترکیبی از آب، شن، ماسه، سیمان و مگر بتنی با مقدار کمی سیمان در حدود ۱۵۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب بوده که هیچ نوع مقاومتی از آن نمیخواهیم. تنها هدف از ریختن آن جدا نمودن سطح زمین از سطح پی اصلی و ایجاد سطحی صاف و یکنواخت در زیر پی است. بتن مگر مقاومتی حدود ۱۵۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع دارد.
پلان فونداسیون و مراحل مهم در رسم
بعدازاینکه آکسبندی و ستون گذاری ساختمان توسط مهندسین سازه با توجه به نقشههای معماری کنترل شد، مهندسین ساختمان نیروهای وارده را رسیدگی و پس از آنالیز سازه ابعاد مشخصات هرکدام از اجزای سازهی ساختمانها مثل فونداسیون، شناژها، صفحهستونها (بیس پلیت)، ستونها، تیرهای اصلی و فرعی، خرپاها، اتصالات را متمایز و طراحی میکنند. سازهها را بهطور کروکی دستی همراه با اندازهها و مشخصات موردنیاز در اختیار گروه نقشهکشی قرار میگیرد تا نقشههای سازه ترسیم شوند. پلان پیسازی دقت کردن به مشخصات پلانهای طبقه همکف یا زیرزمین، محاسبات مهندسی سازه و وضع زمین ترسیم میشود. ابتدا کروکیها و طرح پلانها و بعد موقعیت ستونها، نوع دیوارهای بیرونی، ترازهای داخلی ساختمان و تراز ارتفاعی محوطه را بررسی میکنیم. نحوه زیرسازی پلهها و شیوه دیوارهای حائل بررسی گردد. باوجود هرگونه اشتباه در پلان زیرسازی باعث تغییرات ناخودآگاه در موقع اجرا، امنیت و کارایی ساختمان را کاهش میدهد.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه