معماری گوتیک
14
مرداد

معماری گوتیک

معماری گوتیک

این سبک در دوران رومانسیک شاهد پیشرف بسیار زیاد و اوج شکوفایی خود در اروپا بوده است و مهندسی سنگ و هنر سنگ تراشی از شاخص های مهم در این سبک می باشد.

اوج پیدایش و شکوفایی این سبک در کشور فرانسه می باشد.

ما در این سبک معماری شاهد بناها به صورت طاقی شکل هستیم که این بناها با سنگ و تراشه های سنگ تزیین شده است و به این روش آرکها را به وجود می آورند.

در این سبک معماری با استفاده از سنگ ، فضاهای خالی در ساختار بناها از بین رفت و این یکی از عواملی بود که معماری گوتیک به ظرافت ساختار معروف شد.

در دوران گوتیک با فرم بندی فولادی بناهای بلندتر ولی با ساختاری ظریف به وجود می آوردند.

از ویژگیهای ساختمانها و کلیساهای این دوران می توان به هلالهای نوک دار ، طاقهای نوک تیز ، نگهدارنده های بدون حائل و ستونها اشاره کرد.

 

نمای خانه و نمای ساختمان

 

معماری گوتیک

معماری گوتیک سبکی است مذهبی که همیشه در خدمت کلیسا بوده است و یکی از سبکهای تاریخی به شمار می آید.

هنر معماری این سبک در سالهای ۱۱۳۷ و ۱۱۴۴ میلادی در هنگام باز سازی کلیسای سن دنی در فرانسه په به عرصه معماری گذاشت و این سبک تا اواسط قرن شانزدهم میلادی در اروپا مورد استفاده قرار می گرفت.

سبک معماری گوتیک در میان دوره رمانسک و رنسانس شکل گرفت و تا قبل از سبک معماری مدرن به عنوان یک سبک منفی به کار می رفت به طوری که فیلاریته از این سبک به عنوان یک هنر فلاکت زده یاد می کند.

نوع ارتباط در این سبک معماری به صورت عمودی تعریف می شود، بدین جهت که تمام ابعاد و جنبه های زندگی و حیات برای خداوند و در جهت خداوند می باشد و الگوی این سبک معماری در دوران خود  به صورت فلش هایی به سمت بالا یعنی خداوند تعریف شده است و این سبک معماری با به وجود آمدن اومانیسم از میان برداشته شد به طوری که برخی دوره رنسانس را دشمن گوتیک تلقی می کنند.

یکی از ویژگیهای سبک معماری گوتیک قوس نوک تیز آن است  که قبل از معماری گوتیک این نوع قوس در قرون وسطی مورد استفاده قرار می گرفته است و این قوس های نیم دایره ای شکل به وسیله یک الگوی تزیینی ساده یکدیگر را می پوشانیدند و این نوکهای تیز به صورت تصادف در طراحی به وجود می آمدند.

به طور کلی از ویژگیهای سبک معماری گوتیک میتوان به پشت بند شمشیری، قوسهای دندانه دار یا جناغی ، طاق های نوک تیز اشاره کرد که معماران آن دوره به کمک و استفاده از این ویژگیها می توانستند ساختمانها و بناهای قویتر و محکمتری بسازند.

 

طاق نوک تیز

اختراع این طاق باعث شد خلاقیتهای در سبک گوتیک امکان پذیر شود .

استرس لاین : جهت و مسیری را می گویند که طاق فشاری که از بالا وارد می شود را پخش می کند.

استرس لاین طاق های رومی به شکل افقی می باشد و فشاری که از بالای این طاق ها وارد می شود به اطراف استرس لاین پخش می شود و این دلیلی بود که در سخت کلیساهای رمانسک از دیواری پهن با پنجره های کوچک بهره می بردند .

استرس لاین طاق های نوک تیز به صورت عمودی بودند که در این حالت تمام نیرو های وارد شونده از طاق را به سمت ستون های حامل هدایت می کردند و این تغییر فشار به سمت ستون های حامل باعث می شد دیگر احتیاجی به ساخت دیوارهای ضخیم و بزرگ نداشتند.

 

پیش بند معلق

همان شمع های شمشیری هستند که وزن دیوار های بلند را پخش می کنند و با انتقال فشار مستقیم از طاق ها به سمت پایین و پایه های بنا و ساختمان نقش مهمی در تحمل وزن کلی ساختمان و بنا را ایفا می کردند.

این شمع های شمشیری در اطراف بنا و ساختمان به گونه ای قرار می گرفتند که برای بیننده و ناظر حس حرکت و پرواز تداعی می شد و به منظور شکوه و جلوه دادن به ساختمان معمولا این شمع های شمشیری با حکاکی و جزئیات بیشتری انجام می شد.

 

قوس جناغی

در اولین کلیساها با سقف قوس دار از طاق رومی یا به عبارتی نیم دایره ای استفاده می شد که نتیجه آن این بود که طاق های گهواره ای بسیار سنگین می شدندو استرس لاین به سمت بیرون و دیوار های کلیسا فشار وارد می کرد.

قوس جناقی در حل این مشکل بسیار موثر واقع شد و با انتقال این وزن به ستونها باعث به وجود آمدن دیوار هایی باریک و بلند تر شد.

 

پیشنهاد نویسنده : شما می توانید همچنین در ارتباط با دوره های معماری گوتیک بیشتر مطالعه کنید.

 

پروژه های مرتبط با این مقاله که توسط شرکت دکوطرح طرح انجام شده است:

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۲ میانگین: ۵]