طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی
21
بهمن

طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

صفر تا صد طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

طراحی داخلی مرکز درمانی از موارد مهم در طراحی داخلی‌‌ می‌باشد چرا که ارتباط مستقیمی با سلامت و بهداشت روانی و جسمی افراد دارد. برای طراحی و دکوراسیون این مکان‌ها، بخش‌‌های گوناگونی وجود دارند که باید مورد توجه قرار بگیرند. در این مقاله از سایت دکوطرح برخی از این بخش‌‌ها مورد بررسی قرار‌‌ می‌گیرند.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه‌‌ می‌شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

نقش سالن انتظار در طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

سالن انتظار یکی از مهم‌ترین بخش‌‌ها در فضاهای درمانی و مربوط به مراجعه کنندگان و بیماران است. بهتر است این مکان دارای فضای نشستن به تعداد کافی باشد. نور پردازی مناسب و درعین حال زیبایی داشته باشد. این قسمت باید در مرکز واقع شود و به این ترتیب دسترسی مناسبی به تمامی مطب‌‌ها وجود داشته باشد.

سالن انتظار باید امکان رفت و آمد را برای معلولین ایجاد کند و فضا وسیع باشد تا در شرایط ازدحام جمعیت، شرایط نامطلوبی را برای مراجعه کنندگان ایجاد نکند. پذیرش یکی از مهم‌ترین قسمت‌‌های کلینیک‌‌ها و درمانگاه است. این قسمت باید بتواند بیماران و مراجعه کنندگان را کنترل کند. با استانداردهای لازم در موقعیت مناسبی در طبقه همکف قرار داشته باشد.

 

دکوراسیون داخلی اتاق معاینه

دکوراسیون داخلی درمانگاه برای اتاق‌‌های معاینه و مطب‌‌ها الگوی یکسانی را ارائه‌‌ می‌دهد. ابتدا باید این فضاها به گونه‌‌‌ای طراحی شوند که تجهیزات درمانی در آن به خوبی قرار گیرند. دوم اینکه هر مطب باید به قسمت‌‌های مربوط به خودش نزدیک باشد. به عنوان مثال مطب‌‌های مربوط به قلب باید به اتاق‌‌های تست ورزش و یا نوار قلب نزدیک باشند تا دسترسی بیمار را تسهیل کنند.

 

ویژگی‌‌های طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

محوطه فضاهای درمانی علاوه بر فضای سبز، کافه برای استراحت بیماران، نیمکت و فضاهایی برای همراهان بیمار باید حتماً دارای پارکینگ باشد. این گونه از حجم ترافیک کاسته‌‌ می‌شود. فضای دسترسی، ورودی و خروجی ویژه آمبولانس داشته باشد تا در صورت ازدحام بیماران مشکلی برای قسمت اورژانس و حرکت آمبولانس‌‌ها پیش نیاید.

 

نورپردازی در طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

علاوه بر تأثیر رنگ سطوح، نورپردازی در طراحی داخلی نیز‌‌ می‌تواند به همان اندازه در روحیات افراد تأثیرگذار باشد. نور خیلی زیاد و متمایل به طیف آبی استرس را افزایش‌‌ می‌دهد. در حالی که نور کم و متمایل به طیف زرد باعث خستگی‌‌ می‌شود. از این رو در طراحی داخلی درمانگاه یا بیمارستان باید به شدت نور نیز توجه داشت. استفاده از چراغ‌‌های ترکیبی با رنگ روشن و گرم‌‌ می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی | شرکت معماری دکوطرح 09122460089

معمولاً در طراحی داخلی بیمارستان‌‌ها علاوه بر استفاده از رنگ‌‌های بسیار روشن، از نورهای روشن و با شدت زیاد استفاده‌‌ می‌کنند. این باعث‌‌ می‌شود فضای بیمارستان‌‌ها آرامش کمتری داشته باشند. مطالعات نشان‌‌ می‌دهند که هر چه نور مصنوعی محیط به نور طبیعی خورشید نزدیک‌تر باشد تأثیر بهتری نیز به همراه خواهد داشت.

 

عناصر طبیعی در طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

یکی از مواردی که علاوه بر زیبایی به فراهم آوردن محیطی شاداب و روح بخش کمک‌‌ می‌کند، استفاده از عناصری طبیعی مانند گیاهان، در طراحی داخلی است. استفاده از گیاهان در دکوراسیون علاوه بر کمک به تأمین اکسیژن فضا، محیط دلپذیر‌تری نیز به وجود‌‌ می‌آورند و اضطراب بیماران را کاهش‌‌ می‌دهند. با این حال استفاده از گیاهان در طراحی داخلی بیمارستان‌‌ها به دلیل آلودگی‌‌هایی که ممکن است به همراه داشته باشد، تا مدت‌‌ها مورد بی توجهی قرار‌‌ می‌گرفت.

طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی | شرکت معماری دکوطرح 09122460089

در هر حال اگر امکان استفاده از این عناصر به دلیل محدودیت‌‌های محیطی وجود ندارد،‌‌ می‌توان گیاهان مصنوعی را به کار برد. پیشنهاد دیگر، استفاده از تابلوهایی با مناظر طبیعی در محیط درمانگاه است.

طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی | شرکت معماری دکوطرح 09122460089

همچنین در طراحی سقف درمانگاه و به خصوص سقف اتاق‌‌های عمل،‌‌ می‌توان از تصاویر آسمان آبی استفاده کرد که تأثیر شگرفی بر روحیه بیماران دارد. پله فرار برای هر مجموعه‌‌‌ای الزم و ضروری است. این پلّه‌‌ها باید دارای خروجی باشد و این خروجی باید در یکی از طبقات قرار گیرد. آن طبقه باید ازدحام کمتری داشته باشد و در عین حال فضایی وسیع و باز داشته باشد.

 

داروخانه در طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

یکی از ضروریات در طراحی داخلی بیمارستان و درمانگاه، قسمت داروخانه است. داروخانه به عنوان عنصری تأثیر گذار باید در طبقه همکف با دسترسی راحت نسبت به سایر قسمت‌‌ها قرار بگیرد. چندین پذیرش و نیروی کار متعدد داشته باشد تا بتواند پاسخگوی حجم انبوه مراجعه کنندگان در مواقع ضروری باشد.

 

رنگ در طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

در طراحی داخلی رنگ سطوح و وسایل، متناسب با فضا و کارکرد انتخاب‌‌ می‌شود. اما در طراحی داخلی درمانگاه‌‌ها دو اولویت متضاد وجود دارد. یکی این که‌‌ می‌بایست از رنگ‌‌هایی که استرس را کاهش‌‌ می‌دهند استفاده شود. دوم این که رنگ‌‌ها باید به نحوی انتخاب شوند که کوچکترین آلودگی‌‌های محیطی را آشکار کنند تا بتوان به سرعت آنها را برطرف کرد. اولویت دوم اقتضا‌‌ می‌کند که از رنگ‌‌های روشن و به ویژه سفید بیشتر استفاده کنیم ولی این رنگ‌‌ها سرد هستند و کمکی به کاهش استرس بیماران‌‌ نمی‌کنند.

طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی

تا مدت‌‌ها طراحان، بهداشتی بودن محیط‌‌های درمانی را بر استرس زا نبودن آنها ترجیح‌‌ می‌دادند. از این رو بیمارستان‌‌ها غالباً با رنگ‌‌های سفید و روشن طراحی‌‌ می‌شدند. اما امروزه و به ویژه با مشخص شدن تأثیر رنگ در دکوراسیون داخلی و نقش آن بر روحیات افراد، از رنگ‌‌های ملایم‌تر دیگری نیز در طراحی داخلی درمانگاه‌‌ها و بیمارستان‌‌ها استفاده‌‌ می‌شود.

 

 

برای مشاوره‌‌‌‌ی رایگان‌‌ می‌توانید با شماره‌‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]