تاثیر آب و هوای امارات در صنعت ساختمان
تاثیر آب و هوای امارات در صنعت ساختمان
امارات متحده عربی کشوری بیابانی و گرم است، اگر دوستدار گرما و هوای آفتابی هستید امارات مقصد مناسبی برای شماست. بهواسطهی اینکه همیشه دمای بالای هوا در این کشور قابل پیشبینی است، هتلها، مراکز خرید و رستورانها دارای تجهیزات کنترل دما هستند.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
- نمای ساختمان امارات
- اجرای دکوراسیون داخلی امارات
- طراحی و اجرای کابینت امارات
- نمای ویلا امارات
- بازسازی ویلا امارات
- بازسازی آپارتمان امارات
- آینه کاری در امارات
- ساخت ویلا امارات
- خدمات دکوراسیون داخلی امارات
- بازسازی خانه امارات
- خدمات طراحی داخلی امارات
تاثیر آب و هوای امارات در صنعت ساختمان
در این رابطه باید بدانیم که در روابط متقابل بین پروژههای ساختمانی و هوا یا آب و هوا دو جنبه کلی وجود دارد.
- اثرات آب و هوا بر روی طرح و شکل ساختمان و استقرار آن.
- اثرات مستقیم آب و هوا بر روی فعالیت های ساختمانی.
در رابطه با این موارد و برنامهریزی مربوط به آن موارد زیر باید مد نظر قرار گیرند:
- مکان یابی مناسب و مطلوب.
- نظم و ترتیب بناها نسبت به یکدیگر و در رابطه با تأثیرپذیری از عناصر اقلیمی.
- مقاومت مصالح به کار گرفته شده در برابر عناصر و عوامل آب و هوایی.
- پلان ،شکل و طراحی ساختمان نسبت به شرایط آب وهوایی.
- ضرایب راحتی و آسایش مبتنی بر یک معماری همساز با اقلیم.
مکانیابی پروژه در امارات
در این رابطه دو عنصر دما و باد بیشترین نقش را بر عهده دارند. بنابراین بهمنظور آمایش شهری و بالاخص ساختوسازهای جدید لازم است که بخشهای خوشآبوهواتر و دارای شرایط حرارتی مطلوبتر به مناطق مسکونی، آموزشی، اداری، خدماتی و تفرجگاهی اختصاص یابند و ابنیهای مانند انبارها، صنایع آلودهساز و امثال آن به نقاط دارای هوای نامساعدتر هدایت شوند. هرچند که برای برخی از کالاها باید شرایط حرارتی و رطوبتی مناسبی در نظر گرفت.
نظم و ترتیب و جهتگیری بنا در امارات
مورفولوژی و یا ساخت و بافت شهر همانگونه که متأثر از سایر پارامترهای طبیعی است، از شرایط آب و هوایی نیز تأثیرپذیر است. مثلاً یک رودخانه و یا یک دریاچه به غیر از موارد دیگر در امتداد سواحل خود یک میکروکلیمای خاص و گاه فرحبخش به وجود میآورند که همین میتواند یکی از دلایل ساخت طولی و یا نواری شهرها در این نواحی باشد و یا اینکه شهرهای مشرف بر کوهستانها بهدلیل وجود هوای سالم و مطبوع کوه خود را به روی دامنهها بالا میکشند و چنین گسترشی ضمن اینکه در ساخت شهر اثر میگذارد، نوعی طبقهبندی اجتماعی بهوجود میآورد که خود در بافت شهر مؤثر واقع میشود. بدین معنی که حاشیه رفاه در بخشهای مرتفع و دامنهای بافتی درشت و گسترده و غیرمتراکم (مساکن ویلایی و بزرگ با معابر کمتر) را بهوجود میآورد، در حالی که در قسمتهای کمارتفاعتر و دارای آب و هوای نامناسبتر بافت شهر ریز و متراکم و فشرده (مساکن کوچک و چندطبقه با معابر و کوچههای بسیار) است. بهنظر میرسد در میان عناصر جوی دو عنصر تابش خورشید و باد بیش از بقیه در ساخت و بالاخص بافت شهر تأثیر میگذارند. علیرغم تغییرات فصلی و محلی زاویه تابش آفتاب و در نتیجه طول زمان و شدت تابش خورشید در نظر گرفتن این پارامتر و محاسبه آن در شهرسازی، برنامهریزی شهری و طرحریزی شبکه گذرهای شهری.
در این رابطه باید بدانیم که گذرهای شهری گرمسیری (شهرهای واحهای و یا عرضی پایین) بهویژه در فصل تابستان به سایبان بیشتری نیاز دارند، لذا در طراحی این شبکه باید تلاش نمود تا جهتگیری گذرها بهگونهای باشد که کمتر در معرض تابش آفتاب قرار گیرند. بنابر این توصیه میشود که در چنین شهرهایی جهت معابر و گذرهای شهری حتیالامکان شرقی – غربی است. بالعکس در شهرهای سردسیر در صورتی که شرایط توپوگرافیک و غیره اجازه بدهند بهتر است که خیابانها و کوچهها و معابر شمالی – جنوبی است تا شهروندان بتوانند هم از نور و تابش خورشید بیشتر بهره بگیرند و هم اینکه شدت و مدت یخبندان معابر کمتر و در نتیجه آمد و شد بهتر گردد.
نکته دیگر آنکه بافت فشرده و متراکم در مراکز شهری، محلات فقیرنشین و کمدرآمد و یا در مناطق دارای ابرآلودگی زیاد به مقدار قابلتوجهی از نورگیری فضاهای ساختهشده میکاهد. از اینرو در بافت شهری اینگونه مناطق رعایت فاصله مناسب بین ساختمانها بهمنظور بهرهگیری بیشتر از نور و تابش خورشید امری ضروری است و لذا باید بافت شهری را گستردهتر نمود. در اکثر شهرهای شوروی سابق و بلوک شرق برای این منظور رشد عمودی بناها را زیاد نموده و در عوض فاصله افقی و فضایی آنها را افزایش دادهاند.
باد نیز یکی از پارامترهای جوی است که میتواند در رابطه با بافت شهر مورد توجه قرار گیرد. جهتگیری معابر و بافت شهر بالاخص در سمت توسعه شهر یا مناطق قابلتوسعه باید بهگونهای باشد که با بادهای مزاحم مقابله کند و از بادهای مناسب بهره بگیرد. برای این منظور شدت و جهت انواع باد و بالاخص باد غالب باید بررسی و شناسایی شود و سپس بر اساس آن طراحی نمود. در رابطه با باد غالب و مزاحم (باد مسلح به ماسه) باید گذرها طوری طراحی شوند که این باد بهراحتی بتواند از داخل شهر عبور کند. اثر باران نیز در بافت شهرهای دامنهای نباید از نظر برنامهریزان دور بماند؛ چرا که کوچهها و خیابانهای تقریباً عمود بر شیب و یا اریب از شدت روانآب و سیل حاصل از بارندگی میکاهند و بالعکس معابر واقع در جهت شیب بر شدت آن میافزاید.
مقاومت مصالح به کار رفته در امارات
میدانیم که محیط و طبیعت معمولاً مواد و مصالح مورد نیاز و سازگار با اقلیم را در اختیار انسان قرار میدهد، اما متأسفانه در عصر حاضر بنا به دلایلی بیشتر از مصالح غیر بومی و وارداتی استفاده میشود که کمتر با اقلیم ناحیه هماهنگی دارد و لذا دردسرهای زیادی به بار میآید. بهعنوان مثال در مناطق کویری و بیابانی رس بسیار زیاد است و خشت یا آجر حاصل از آن که در معماری شهرهای کویری مانند یزد مورد استفاده قرار میگیرد ضمن عایق بودن در مقابل تغییرات حرارتی، از نظم و استحکام نیز گاه با تیرآهن رقابت میکند، و یا در مناطق جنگلی مثل شمال ایران جنس مصالح بهکاررفته در بناها باید بهگونهای باشد که در برابر رطوبت و خوردگی حاصل از آن (یعنی عمل هوازدگی شیمیایی و پوسیدگی) مقاومت بیشتری دارند و به این ترتیب بهکاربردن مصالح فلزی در این مناطق چندان مناسب نیست و سنگهای ساختمانی مثل آهک و تراورتن و غیره نیز برای روکار و نمای ساختمان مطلوب نخواهد بود زیرا باران در انحلال و خوردگی آنها نقش بهسزایی دارد. از اینرو در چنین مناطقی بهکارگیری مصالح چوبی، سفالی و امثال آن مستحکمتر و مقرون بهصرفهتر خواهد بود.
بهطور کلی یک ساختمان میبایست برای مقابله و مقاومت در برابر نیروهای حاصل از عناصر و عوامل آب و هوایی نظیر افت و خیزهای درجه حرارت، تغییرات رطوبت، باران و بار سنگین برف و یخ و نیروی باد و فشار طراحی شود. درجه حرارت یکی از مهمترین عناصر آب و هوایی است که باید در احداث ساختمان مورد توجه قرار گیرد. بهویژه مصالح فلزی بر اثر درجه حرارت منبسط و منقبض میشوند و این مسأله باید برای جلوگیری از لغزش و یا تکان خوردن تبرهای حمال مورد توجه قرار گیرد و برای دوره گرم و یا انقباض و شکستگی در هوای سرد بهگونهای حمایت و تقویت شوند. کابلهای استیل (فلزی) در هوای گرم شکم میدهند و در هوای سرد سفت و آمادهکار میشوند. تیرهای فلزی عمودی و قائم واقع در سمت آفتابگیر ساختمان نسبت به طرف سایهگیر آن بیشتر منبسط میشوند و به این ترتیب متحمل خمیدگیهای روزانه شده که خود سبب ایجاد کششها و فشارهایی در ساختمان میگردد. البته استفاده از رنگها که بخش وسیعی از انسولاسیون خورشید را منعکس میسازند به کم کردن اینگونه مسائل و مشکلات کمک میکنند. امروزه رنگهای منعکسکننده و طرحهای ایمنی برای به حداقل رساندن خطر سرریز شدن یا ترکیدگی ناشی از انبساط محتویات تانکرهای ذخیره (مثلاً آب) تولید میشوند.
هنگامی که درجه حرارت به سرعت به زیر نقطه انجماد و یخبندان میرسد، بتن، سنگ و دیگر انواع مصالح ساختمانی (بهخصوص اگر مرطوب باشند) دستخوش خسارات زیادی قرار میگیرند. انبساط یخ در درزها و شکافها و یا در زمین مرطوب مجاور دیوارهای سنگکاری شده غیرمسلح و فاقد آبگذر (مجرای زهکشی) عموماً منجر به شکستگی و تخریب ساختمانها میشود.
بنابراین در شهرهای بهویژه گرم و بیابانی که دامنه گرما زیاد است، دیوارها، بامها و مصالح بهکاررفته در آنها در روز منبسط و بههنگام شب منقبض میگردند. در این قبیل موارد بهتر است که مصالح ساختمانی را با توجه به ضریب انبساطشان انتخاب نماییم و علاوه بر آن از اختلاط مصالح ساختمانی که ضریب انبساطشان با هم فرق دارد حتیالامکان اجتناب ورزیم.
بهار در امارات برای ساختمان سازی
بهار در امارات با کشورهای دیگر قابلمقایسه نیست. بعد از گذشت زمستان و فصل باران در امارات، بهاری خشک و گرم از راه میرسد. در مارس دما به ۲۸ درجه سانتیگراد میرسد و ممکن است در طول ماه ۲ تا ۳ بار بارش باران را شاهد شوید. با رسیدن ماه آوریل دمای هوا افزایش مییابد و در بهار دمای ۳۵ درجه را نیز تجربه میکنید.
تابستان در امارات برای ساختمان سازی
در تابستان دما رو به افزایش میرود و هوا گرمتر میشود. در تابستانهای امارات دمای ۴۲ درجه سانتیگراد و حتی بالاتر را تجربه میکنید و میتوان گفت یکی از دشوارترین فصلهای امارات بهلحاظ آب و هوا، تابستان است.
پاییز در امارات برای ساختمان سازی
پاییز در امارات تفاوت چندانی با تابستان ندارد و خیلی متوجه تغییر فصل نخواهید شد. اما در پاییز دما شروع به کاهش میکند بهطوریکه در اکتبر به ۳۶ درجه سانتیگراد میرسد. نهایتاً در نوامبر هوای خنک را در امارات حس خواهید کرد و دمای هوا حدود ۸ درجه سانتیگراد افت میکند.
زمستان در امارت برای ساختمانسازی
زمستان امارات هوای سردی ندارد اما بهنسبت دیگر فصلها خنکتر است. ماه دسامبر دما به ۲۶ درجه سانتیگراد میرسد و در ماههای ژانویه و فوریه به ۲۲ درجه نیز کاهش مییابد. بارشهای این فصل معمولاً یک یا دو بار در ماه است.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۰ دیدگاه