معماری در دوران انقلاب صنعتی
04
بهمن

معماری در دوران انقلاب صنعتی

معماری در دوران انقلاب صنعتی

اگر بگوییم رنسانس موجب تحولات گسترده در عرصه هنر و فرهنگ، جنبش اصلاح دینی در عرصه ی مذهب، انقلاب فرانسه در عرصه سیاسی و اجتماعی گردیدند، بدون تردید انقلاب صنعتی در عرصه صنعت موجب تحولات بسیار در نوع زندگی افراد شد. افزایش ناگهانی تولید در این دوران موجب گسترده شدن روابط و موضوعات مختلف شد. از میان چهار نقطه آغاز تحولات دوران معاصر، بدون تردید تاثیر مستقیم انقلاب صنعتی بر معماری بیشتر از دیگر جریان های موثر بر معماری در سال های اخیر به شمار می رود. توجه به صنعت در ساختمان سازی، دکوراسیون منزل و اجرای دکوراسیون داخلی مسکونی و گسترش آن در عرصه های تولید و ساخت به اندازه ای بود که اگر بگوییم معماری دچار تغییر و تحولات اساسی شد، کاملا درست گفته ایم. موضوع انقلاب صنعتی نه تنها خود در حوزه ی ساخت و تولید در معماری تاثیر گذاشت بلکه پیامد خود نگاه جدیدی را در حوزه ی زندگی شهری به همراه داشت که موجب تحولات زیادی در بخش شهر سازی نیز شد.

 

پیشنهاد نویسنده: معماری در دوه رنسانس

 

معماری و شهر سازی چالش های دوران انقلاب صنعتی

در قرن ششم میلادی تا سال ۱۸۰۰ میلادی یعنی در طول ۱۲ قرن جمعیت اروپا هرگز از ۱۸۰ میلیون نفر تجاوز نکرده بود. اما از سال ۱۸۰۰ میلادی تا شروع جنگ جهانی اول که حدوداً سال ۱۹۱۴ است یعنی در مدتی کمی بیشتر از یک قرن جمعیت اروپا از ۱۸۰ میلیون به ۴۶۰ میلیون نفر رسیده و سه برابر می‌ شود. افزایش جمعیت به جای آن که همچون گذشته در گروه‌های محلی پراکنده شود در مجموعه‌ای عظیم که در خدمت صنعت قرار دارند یعنی شهرها تمرکز یافت.
انقلاب صنعتی حاصل پیوند بین کار و سرمایه بود. در واقع زیاد شدن حجم پس انداز ها و آمادگی به کار گرفتن آن ها در صنعت این امکان را پدید آورد که انگلستان از ثمرات نوآوری بهره‌ مند شود.
تامس اشتن ساوتکلف، نقش بانک ها و مکانیزم هایی مانند وام دادن را در آن بررسی می‌ کند و می‌ نویسد: سهم و نقش عمده بانک ها در انقلاب صنعتی آن بود که از مناطقی که به سرمایه و پول چندانی نیاز نبود، مبالغی را در کوتاه مدت جمع آوری می کردند و به نقاطی که سرمایه مورد نیاز بود می‌ فرستادند. در سده هجدهم میلادی به جای فرد یا دولت، باشگاه‌ها وسایل نیل به هدف اجتماعی بودند.
بیشتر شرکت های صنعتی نه یک نفر بلکه به گروهی از شرکا تعلق داشت. اعضای یک شرکت اغلب با اعضای شرکت‌ های دیگر تماس داشتند. به این ترتیب اتحادیه‌ ها و انجمن‌ ها شکل می‌ گرفتند. این اتحادیه ها به ویژه در صنایع فلز به اوج خود رسیدند. در برابر مصرف کنندگان نیز اتحادیه‌ های خود را برپا کرده بودند. به عنوان مثال قانون ضد اتحادیه و تجمع مصوب سال ۱۸۰۰ سخت گیری هایی را نسبت به کارگران و فرمانروایان اعمال می‌ کرد، به همین سبب به وجود آمده‌ اند.
دوران گسترش شهرنشینی و دوران توده‌ ها فرا رسید. در چنین وضعی پیدایش عملی کاربردی، علم سازماندهی توده‌ ها بر روی زمین به نام شهر سازی گریز نا پذیر است. سال‌ های ۱۷۵۰ میلادی تا ۱۸۵۰ میلادی جریان تولید کارخانه‌ ای و ماشین های مربوط آن، چنان عرصه های مختلف زندگی را تغییر داد که شاید فرا تر از ظرف یک قرن احساس می‌ شد.
در این سال ها خواست مبرم برای اختراعات تبدیل به یک عطش جمعی در کشور های در حال صنعتی شدن گردیده بود. شروع اصلی این جریان را به اختراع ماشین بخار جیمز وات در سال ۱۷۶۵ میلادی می دانند.

اما چرا انقلاب صنعتی در انگلستان شروع شد؟ درباره ی این موضوع دو دلیل وجود دارد:
۱. جنگ ها که انگلستان کمتر در آن ها آسیب دید.
۲. مستعمراتی که انگلستان برای تهیه مواد خام از جنگ های پیشین داشت.

بعد از جنگ های ۷ ساله اروپا که در میانه قرن ۱۸ میلادی به اتمام رسید کشورهای فرانسه، روسیه، اتریش و پروس به عنوان قدرت‌ های برتر جهان دیگر توان مقابله با انگلستان را نداشتند و بیشتر سر گرم باز سازی های پس از جنگ بودند. از این رو بود که انگلستان گوی سبقت را در صنعتی شدن از رقبای خود گرفت. از سوی دیگر رفرم های سیاسی در انگلستان جریان جامعه مدنی را در این کشور تسریع کرد. قانون هایی مانند قانون منع اجتماعات صنفی، آزادی اجتماعات و غیره و نظریه های افرادی مانند آدام اسمیت موجب شکل‌ گیری جریان های نوین در انگلستان شد.

در سوی دیگر پیشرفت های گوناگون در حوزه علوم مهندسی در سال‌های ۱۷۵۰ تا ۱۸۵۰ میلادی موجب پدیدار شدن موجی از موضوعات ساختمانی، از طراحی بنا گرفته تا طراحی پل ها و جاده ها تحت عنوان واحد ساختمان گردیده بود. از این رو چالش های هنری در مواجهه با پیشرفت‌ های فنی و تکنیکی از موضوعات مهم به شمار می رفت.

 

معماری و ساختمان در دوران انقلاب صنعتی

استفاده از نیروی بخار و اسکلت آهن را می توان از مهم ترین اتفاقات دوران ابتدایی صنعتی دانست. در بخش ساختمان تغییرات بسیاری در حوزه ی ساخت و تولید محصولات صورت گرفت که نتیجه آن امکان ساخت تسهیلات زیر بنایی مورد نیاز در بخش ساختمان را فراهم می‌.آورد. مهم ترین این نمونه ها امکان ساخت پل های آهنی در این دوران بود. ساختن پل‌ های آهنی توسط مهندسان ای مانند آبراهام داربی و تلفورد طلیعه ای نو را در حوزه ساختمان نوید می‌ داد. بنه ولو در کتاب تاریخ معماری مدرن، معماری در دوران انقلاب صنعتی را همراه با پیشرفت های عمده در تکنیک ساختمان می داند.

از این منظر پیشرفت‌ های تکنیک ساختمان در چند حوزه بسیار تاثیر گذار است:

  1. پیشرفت های علم آموزشی: عمده این پیشرفت ها با اسیس مدارس مهندسی همراه بود. در سال ۱۷۴۷ میلادی “پرونه” مدرسه لی تکنیک را تاسیس کرد که در آن بنیان های مهندسی سیویل مدرن شکل گرفت. یشرفت در علم محاسبه، ایجاد سیستم متریک به عنوان سیستم همسان اندازه گیری نیز از این دسته است. از مهم ترین آثار در این دوران پل هایی است که مهندس تلفورد بنا کرد.
  2. تکامل سیستم های ساختمانی موروثی کهن: یکی دیگر از موضوعات مهم توسعه در نوع سیستم های ساختمانی و حرکت از سیستم های سنتی ساخت به سمت استفاده از روش های نوین بود تغییر در ساخت جاده ها توسط ماکادم از این نوع است.
  3. مصالح جدید: عصر جدید خواهان مصالح جدید است. آهن و شیشه زبان گویای مصالح دوران مدرن هستند. “جان نش” در طرح برایتون استفاده از آن را به عنوان زبان جدید مصالح دوران جدید نشان داد. در این سال ها امکان تولید جام شیشه با ابعاد بزرگ میسر شد. کریستال پالاس نقطه اوج استفاده از این دو مصالح مدرن است.
  4. پیشرفت های تکنیکی: عصر صنعتی امکان توسعه ی تکنیک های ساختمانی به ویژه در بخش زیر ساخت های شهری بود. یکی از موضوعات مهم که
  5. بیشتر در حوزه مباحث شهری مطرح بود، پرداختن به موضوعاتی مانند بهداشت در خانه بود. این امر به واسطه ی امکانات جدید در حوزه ساختمان میسر می گردید.
  6. مهندسی و نئو کلاسیسیزم: در این دوران یی از موضوعات مهم رابطه میان مهندسی و جریان های نئو کلاسیسیزم بود به طور کلی نگرش به دنیای باستان در این دوران به دو صورت ایدئولوژیک و تجربی صورت می گرفت بنابراین استفاده استفاده از فرم های کلاسیک به دلایل زیر اتفاق می افتاد:

– زیبایی ازلی: به این معنی که قوانین زیبایی غیر قابل تغییر است و اگر فرم یا شکلی در دوران گدشته حاوی موضوعات زیبایی شناسی بوده این ویژگی را به صورت ازلی خود به همراه خوهد داشت.

– طراحی هنر بنا: هنر نشان دهنده صفات پسندیده است و از آن جا که یادآوری فرم های با شکوه باستان از این نوع است، پس باید از آن ها بهره مند شد.

– مد روز: به عبارتی دیگر صرفا مد روز دلیل استفاده از فرم های کلاسیک است.

پیشنهاد نویسنده: سبک باغ سازی در انگلستان، معماری نوین و اندیشه های ابتدایی آن

 

جمع بندی

وجود ماشین باعث شده بود که چهره شهرها رفته رفته تغییر کند و خود را برای زندگی جدید ماشینی در شهر آماده کند. بنابراین بنیاد های تغییر در حوزه شهرسازی در دوران صنعتی به دلیل نوع زندگی جدید شکل پیدا می کرد؛ از طرف دیگر بحران های ناشی از زندگی در شهرهای صنعتی موجب توجه گروه‌ های مختلف شده بود. از نوشته‌ های چارلز دیکنز گرفته تا نظریه پردازان شهرساز مانند ابنزر هاوارد و پاتریک گدس همه و همه در پی یافتن راه حل های جدید برای خروج از بحران های زندگی شهری در جوامع صنعتی بودند. ایده های شهرسازی دوران مدرن پیامد تغییر در نوع زندگی افراد به ویژه به دلیل حضور صنعت و تکنولوژی می باشد. در سال‌ های آغازین قرن بیستم میلادی مجموعه گوناگونی از ایده ها از خلق سکونتگاه های جدید گرفته تا باز سازماندهی شهر های کهن توسط معماران و برنامه‌ ریزان ارائه شد.

 

پروژه های مرتبط با این مقاله که توسط شرکت دکوطرح طرح انجام شده است:

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۴ میانگین: ۵]