سنگ ساختمانی و سنگ نما
13
اسفند

سنگ ساختمانی و سنگ نما

سنگ ساختمانی و سنگ نما

معمولا افراد برای خرید سنگ نما تنها توصیه‌ی دیگران را مد نظر قرار می‌دهند و در نهایت به مرور زمان احساس نارضایتی پیدا می‌کنند و از خرید خود پشیمان می‌شوند. بهتر است کارفرما پیش از خرید سنگ نما شناختی نسبت به انواع بهترین سنگ ساختمانی بدارد و معایب و مزایای آن‌ها را بصورت کامل مورد بررسی قرار دهد و با آگاهی تمام  می‌تواند سنگی را خریداری نماید که سالیان سال بر نمای ساختمان استوار مانده و زیبایی خود را حفظ نماید.

سنگ مورد استفاده در نمای بیرونی ساختمان باید دوام و استحکام بالایی بدارد، زیرا  سنگ نما هر روز در معرض تابش نور خورشید قرار دارد و عواملی همچون باد و باران، برف و بوران، آلودگی‌های ناشی از گرد و غبار و آلودگی هوا به سنگ نما آسیب وارد می‌کند، به همین دلیل باید از سنگ‌های مقاوم  برای نما استفاده کرد.

اگر طراح ساختمان برای طراحی نمای بنا متریال سنگ را پیشنهاد داد بهتر است از سنگ گرانیت، تراورتن و یا سنداستون استفاده شود زیرا علاوه بر مقاومت بالا از زیبایی منحصر به فردی نیز برخوردار هستند.

 

سنگ ساختمانی و سنگ نما

سنگ ساختمانی تروارتن نسبت به دو سنگ ساختمانی استون و گرانیت ارزان‌تر است و هم‌چنین مقاومت بالاتری نیز دارد. علاوه بر این سیمان به خوبی به سنگ تراورتن می‌چسبد، در نتیجه امکان جداشدگی آن از سطح را تا حدود زیادی کاهش می‌دهد.

 

ویژگی سنگ ساختمانی گرانیت در نماهای ساختمان

سنگ گرانیت نوعی سنگ آذرین است که رنگ‌های متنوعی در بازار دارد. بافت این سنگ درشت است و بافت آن به راحتی با چشم قابل مشاهده است. خاصیت دیگر آن این است که آلودگی را جذب نمی‌کند و هم‌چنین سختی بسیار بالایی دارد. از گرانیت علاوه بر استفاده در نمای خارجی می‌توان در محیط‌های مرطوب داخلی از جمله حمام و سرویس بهداشتی استفاده کرد زیرا تخلخل گرانیت پایین است و آب را جذب نمی‌کند.

 

ویژگی سنگ ساختمانی تراورتن در نماهای ساختمان

سنگ ساختمانی تراورتن نوعی سنگ رسوبی است و بافت آن به شکل لایه لایه است. این سنگ نیز مانند سنگ گرانیت خاصیت چسبندگی بالایی دارد و بیشتر دارای رنگ‌هایی از جمله آبی، سیاه و خاکستری است. بافت سنگ تراورتن به شکل ریزدانه است و به دلیل این ساختار لایه‌ای شکل به دو روش  vein cut و cross cut برش داده می‌شود. سنداستون نیز سنگ رسوبی است که از کانی‌های مختلف و ماسه  تشکیل شده است.

این سنگ از کانی‌های سیلیس اکسید آهن، دولومیت و کربنات کلسیم ساخته شده است. سنداستون یا ماسه سنگ نیز از مقاومت بالایی برخوردار است بخصوص در مقابل هوازدگی. جذب آب در سنداستون پایین است. به دلیل چسبندگی پایین این سنگ با ملات هنگام استفاده از آن برای سنگ نمای ساختمان از گیره اسکوپ سنگ استفاده می‌کنند. رنگ سنداستون قهوه‌ای مایل به خاکستری و زرد است.

 

از ویژگی‌های سنگ ساختمانی مورد استفاده در نمای ساختمان

اولین ویژگی که برای انتخاب سنگ نما باید به آن توجه کرد ویژگی‌های اقلیمی و آب و هوای منطقه است که بسیار با اهمیت است و باید به آن توجه کرد تا به مرور زمان با مشکلاتی مواجه نشد. در مناطق سردسیر باید ازسنگ‌هایی استفاده شود که تخلخل کمی دارند زیرا برف و یخبندانی که در این مناطق وجود دارد سبب متلاشی شدن سنگ می‌شود. هم‌چنین در مناطقی که مدام طوفان‌های شن رخ می‌دهد سنگ‌ها در معرض سایش قرار می‌گیرند و عمر آن‌ها کوتاه می‌شود.

به همین دلیل باید با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی سنگ نما مناسب را انتخاب کرد. در کل سنگی که برای سنگ نما ساختمان استفاده می‌شود باید دارای ویژگی‌های زیر شود:

  • کانی‌های موجود در سنگ باید مورد بررسی قرار بگیرند.
  • مقاومت خمشی و کششی خوبی بدارد.
  • صیقل و برش آن براحتی انجام شود.
  • قابلیت جذب آب مناسبی بدارد و به راحتی به ملات چسبیده شود.
  • در مقابل تابش مستقیم نور آفتاب مقاومت بدارد.
  • باران‌های اسیدی نتواند به آن آسیب وارد کنند.
  • ترک خوردگی و سایش در آن ایجاد نشوند.
  • تخلخل و فرج ندارند تا آب باران و برف به نتواند در بافت آن نفوذ کند.

 

علت شوره زدن سنگ نما

شوره زدن سنگ نما در اغلب متریال‌ها ایجاد می‌شود. احتمالا شما تصور می‌کنید که یکی از عمده‌ترین دلیل شوره زدن سنگ نما استفاده از متریال نا‌ مرغوب است و یا اینکه فقط آجر شوره می‌زند. این تصوری اشتباه است. این مطلب اطلاعاتی جدیدی در خصوص این مشکل به شما می‌دهد. هم‌چنین برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با مشاوران ما در شرکت دکوطرح  تماس بگیرید.

 

شوره زدن سنگ نما چه آسیبی می‌تواند به نما بزند؟

اولین مشکل شوره زدن سنگ نما این است که باعث می‌شود که نمای ساختمان زیبایی خود را از دست بدهد و ناخوشایند به نظر برسد. نمای ساختمان خارجی‌ترین بخش آن است که در معرض دید عموم قرار می‌گیرد و باید حتما به بهترین نحو ممکن به آن رسیدگی شود. شوره زدن نما به عوامل مختلفی بستگی دارد که موجب می‌شود تا مواد دارای سفیدک‌هایی بر روی سطح خود بشوند.

سنگ‌ها مانند آجر درگیر شوره و سفیدک می‌شوند. اما بدلیل تفاوت در نوع سنگ‌ها با یکدیگر فرق می‌کنند و  تمام سنگ‌ها به یک میزان دچار شوره نمی‌شوند. یکی از علت‌های شوره زدن سنگ نما می‌تواند وجود نمک در محلول آب شود. البته این میزان شوره‌زدگی بستگی به نوع سنگ نیز دارد. سنگ‌های تراورتن که آهکی هستند به دلیل ساختار خود بیشتر از بقیه سنگ‌ها در معرض ایجاد شوره قرار می‌گیرند. البته سنگی مانند گرانیت که قدرت جذب آب کمتری نسبت به تراورتن دارد به شوره کمتری دچار می‌شود. در نتیجه ظاهر سنگ حفظ  می‌شود و عمر آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

 

شوره زدگی سنگ چیست؟ (راه حل برطرف نموندن شوره زدگی )

از عمده‌ترین دلایل استفاده از سنگ‌ها طبیعی بودن و مقاومت بالا در برابر عوامل طبیعی و فراوانی آن در طبیعت است. علاوه بر این به خاطر سهولت دسترسی و نگهداری آسان‌تر آن طرفداران زیادی را در صنعت ساختمان دارند. استفاده نمودن از سنگ‌ها و مصالح مرغوب در ساختمان‌ها سبب افزایش دوام و زیبایی ساختمان می‌شود و بر شکوه و قدمت آن نیز می‌افزاید.

 

شوره سنگ چیست؟

به رسوب نمک و املاح معدنی محلول در آب  که از تبخیر آب بر روی سطح سنگ نما بنا باقی می‌ماند شوره گفته می‌شود. این پدیده معمولا در هنگام ساخت نما ظاهر می‌شود. عامل اصلی شوره زدن در سنگ نمک است که برای  ساخت انواع آجرها از نمک استفاده می‌شود البته مقداری نمک در ملات سیمانی که برای چیدمان آجرها بر روی هم نیز استفاده می‌شوند وجود دارد.

برای ایجاد شوره بر روی نماهای معدنی دلایل متعددی وجود دارد از جمله:

  • نمک‌های محلول موجود در دیواره.
  • مقداری رطوبت در نمک‌ها موجود است که نمک را به محلول‌های نمکی تبدیل می‌کنند.
  • کاپیلارهایی وجود دارند محلول‌های نمکی را به سمت سطح دیواره حرکت می‌دهد و موجب تبخیر نمک‌های محلول می‌شود.

راه حل‌هایی برای جلوگیری از شوره زدن نمای ساختمان وجود دارد، از جمله:

  • مقدار سولفات موجود در ملات را پایین آورده، استفاده از شن‌های شسته شده که ماده سولفات ندارند و استفاده کردن از آب تصفیه شده و شیرین که مواد قلیایی سولفاته ندارند.
  • از سیمان و ملات خیس استفاده نشود.
  • سایبان بر روی سنگ‌ها نصب شود.

 

شوره زدن سنگ تراورتن به چه صورت است؟

بر خلاف باور عموم که سنگ تراورتن حاجی آباد و عباس آباد از شوره کمتری برخوردار هستند اینگونه نیست و تنها دلیل آن این است که این سنگ‌ها معمولا سفیدتر هستند به همین دلیل شوره‌ها کمتر خود را بر روی این سنگ‌ها نشان می‌دهد. ولی این باور که این سنگ‌ها اصلا شوره نمی‌زند درست نیست. تخلخل سنگ‌های تراورتن معمولا متوسط رو به بالا است که این امر سبب می‌شود مزیت این سنگ‌ها افزایش یابد و وزن ساختمان را تا حدودی پایین بیاورد و ملات بهتری را به خود بگیرد. بنابراین نمی‌توان به دلیل شوره سنگ تراورتن بدون تخلخل تهیه کرد، باید از شوره زدن سنگ جلوگیری کرد.

نمک‌هایی که باعث ایجاد شوره می‌شوند عبارت‌اند از:

  • نمک‌های محلول موجود در ملات و دوغاب.
  • شن و آب استفاده شده نیز ممکن است باعث ایجاد شوره شوند.

 

بهترین روش از بین بردن شوره سنگ نما

سائیدن متریال

اولین روش مناسب برای از بین بردن شوره سنگ نما سائیدن سنگ و متریال آن است، برای این کار می‌توان دستمالی زبرمانند از جنس گونی تهیه کرد و آن را به مدت چندین دقیقه بر روی سطح سنگ کشید، برای افزایش اثرگذاری و پاک کردن سریع‌تر شوره‌ها می‌توان از سمباده نیز استفاده کرد. سمباده‌ها درجات مختلفی دارند و با انتخاب درجه زبر می‌توان اقدام به پاکسازی متریال کرد. در هنگام عملیات ساییدن باید کاملا مراقب سنگ و آجر بود زیرا در صورت بالا بودن فشار دست بر روی سنگ خط و خش ایجاد می‌شود.

آب و برس

راه دومی که برای رفع شوره زدن سنگ نما بعد از ساییدن متریال وجود دارد این است که سطح سنگ به وسیله برس و آب به خوبی شسته شود. اما این روش تقریبا موقتی است و پس از خشک شدن سنگ دوباره شوره‌ها به سطح حرکت می‌کنند و شوره‌ها مجددا ظاهر می‌شوند.

جوهر نمک

روش دیگر استفاده از جوهر نمک است که سبب از بین رفتن شوره‌ها می‌شود اما در این روش باید به این نکته توجه شود که جوهر نمک را تا حدود زیادی رقیق کنید. زیرا غلظت بالا در این ماده می‌تواند سبب آسیب رساندن به متریال نما شود.

مواد نانو

استفاده از مواد نانو سبب می‌شود که سطح متریال آب گریز شود و دیگر رطوبتی به آن نفوذ نکند. با این روش می‌توان از شوره زدن سنگ نما جلوگیری کرد که این امر موجب می‌شود زیبایی و کیفیت نما افزایش یابد. البته استفاده از مواد نانو می‌تواند عمر نمای خانه را نیز افزایش دهد.

روش‌های که موجب پیشگیری از آسیب دیدگی نماهای آجری می‌شود عبارت است از:

  • نماهای آجری تا حدود زیادی نسبت به انواع نماها در معرض آسیب دیدن و شوره زدن است، برای کاهش میزان آسیب دیدگی می‌توان از راهکارهای زیر استفاده نمود.
  • برای کاهش آسیب دیدگی در نما باید بلافاصله پس از ریختن ملات آجرها را بر روی آن قرار داد زیرا اگر زمان زیادی از ریختن ملات بگذرد ملات خشک شده و خاصیت چسبندگی آن کاهش میابد و در آینده ساختمان با مشکلاتی مواجه می‌شود.
  • در صورت مشاهده مقدار کمی شوره بر روی نما حتما اقدام به بر طرف کردن آن نمایید زیرا شوره به دلیل خاصیت فرسایشی خیلی زود بر سطح نمای آجری پخش شده و موجب آسیب رساندن به کل نما می‌شود.
  • اگر ساختمان در شهرهای بزرگ و صنعتی قرار بدارد دوده و آلودگی موجب آسیب به ساختمان می‌شود که برای از بین بردن این آلودگی‌ها می‌توان از اسید‌های رقیق استفاده کرد.
  • گاهی اوقات ترکیدن لوله‌ها یا نشتی آن‌ها سبب بروز شوره در آجر می‌شود. که بهتر است پس از پاکسازی آجر از شوره‌ها مشکل اصلی رفع شود، زیرا تا هنگامی که مشکل حل نشود شوره‌ها به کار خود ادامه می‌دهند.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این نوشته برای ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۲ میانگین: ۵]