جرثقیل های ساختمانی و انواع آن
15
اسفند

جرثقیل های ساختمانی و انواع آن

جرثقیل های ساختمانی و انواع آن

انواع جرثقیل و کاربرد آن

جرثقیل یا جراثقال یکی از مهم ترین و پرکاربردترین انواع ماشین آلات در پروژه های بزرگ ساختمانی و عمرانی محسوب می شود. جرثقیل کلمه ای عربی بوده که معادل آن در زبان فارسی “گرانبر” می باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با انواع جرثقیل، کاربرد و مزایای هر کدام آشنا شوید.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

 

 

جرثقیل های ساختمانی و انواع آن

تاریخچه ساخت جرثقیل

اولین جرثقیل های تاریخ در حدود ۴۰۰۰ قبل در مصر باستان برای جابه جایی اجسام مورد استفاده قرار می گرفتند. این وسیله در گذشته با نام شادوف شناخته می شد. جرثقیل های اولیه چوبی بودند و از یک تکیه گاه افقی، دو تکیه گاه عمودی و یک بازوی گردان تشکیل شده بودند. نحوه کار آن‌ها به گونه ای بود که برای تعادل در یک طرف، وزنه تعادلی و در انتهای دیگر آن بازوی گردان قرار داشت که آب یا کالا را جا به جا می کرد.

 

اجزای اصلی جرثقیل ها

  • منبع قدرت دستگاه
  • دکل یا برج
  • پایه (ثابت یا متحرک)
  • بازو (ثابت و متحرک)
  • سیستم موتور
  • کابل بالابر
  • سیستم حائل جرثقیل
  • سیستم کابل معلق
  • سیستم وزنه تعادل
  • صفحه متحرک بازو و اتاقک اپراتور
  • اتاقک اپراتور

 

انواع جرثقیل ساختمانی

جرثقیل برجی (تاور کرین)

این نوع جرثقیل معمولاً در ساختمان‌های مرتفع مورد استفاده قرار می‌گیرد و به سه صورت بر روی زمین نصب می‌شود. این گونه جرثقیل ها با توسعه تکنولوژی و رویکرد شهرها برای ساخت سازه های بلند مرتبه رونق یافته و امروزه در سراسر نقاط جهان به خصوص در ساختمان آسمانخراشها به کار می رود. به خاطر شعاع عمل وسیع و ارتفاع بسیار زیاد این نوع جرثقیل ها بر روی بنای در حال ساختمان تکیه می کنند و با پیشرفت ارتفاع ساختمان بالا می روند. از تاور کرین برای کار در سطوح پر ازدحام استفاده می شود. برای ایجاد تعادل در این دستگاه از وزنه تعادل استفاده می شود. در تاور کرین، کشش به جای دکل یا ماشین، به وسیله برج به زمین منتقل می شود. از این وسیله معمولا در پروژه های برج سازی، سدسازی، سوله سازی، پل سازی و … استفاده می شود. از مهم ترین ویژگی های تاور کرین می توان به ارتفاع ثابت دکل در زمان انجام کار، توانایی گرداندن بار، قابلیت تنظیم شعاع کار و قابلیت بالا و پایین بردن بارها اشاره نمود. تاور کرین ها دو نوع دارند؛ یکی ثابت و دیگری متحرک. تاور کرین های ثابت به دو دسته تاور کرین های ثابت روی جک و تاور کرین های ثابت روی پایه تقسیم بندی می شوند.

 

جرثقیل‌های موبایل (ماشینی)

جرثقیل موبایل، جرثقیلی است که دارای بازویی است که می تواند حرکت کند و حرکت جرثقیل بدون مسیر مشخص، می باشد و باربرداری جرثقیل بر اساس مرکز ثقل و پایداری آن می باشد. جرثقیل‌های موبایل (ماشینی) بر روی زمین به دو صورت ثابت (نصب جک) و کارگاهی (متحرک با بار) عمل می‌کند.

 

جرثقیل‌های سقفی

جرثقیل‌ سقفی سازه ای است که به مرور زمان توسعه یافته و امروزه در انواع مختلفی عرضه و استفاده می شود و ابزاری است جهت جابجایی و حمل اجسام سنگین در صنعت استفاده می شود و شامل اجزای از تیرآهن، یک عدد قلاب و یک عدد کابل برای حمل که به تیرآهن وصل می شود. که از این قلاب برای بلند کردن اجسام استفاده می شود. و برای محیط های سرپوشیده مانند سالن ها، کارخانه ها و … استفاده می شود . این جرثقیل در سالن‌های صنعتی و تولیدی یا سایر خطوط (انبار، تعمیر و …) در ارتفاع بر روی خطوط باربر کناری قبل نصب هستند. عموماً به دو شکل جرثقیل سقفی تک پل و جفت پل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

جرثقیل دروازه‌ای

این نوع جرثقیل‌ها به دو صورت دروازه‌ای و نیم دروازه‌ای قابل استفاده هستند. جرثقیل دروازه‌ای جهت جابجایی بار در محیط‌ های باز و در داخل سالن‌ها کاربرد دارند. جرثقیل دروازه‌ای قابلیت نصب بالابرهای سیم بکسلی تک و دو پل در گروه‌های کاری مختلف را دارا می‌باشد.

 

جرثقیل بازویی

جرثقیل‌های بازویی به دو صورت بازویی (دیواری) یا ستونی بازویی قابل استفاده در صنایع هستند. موارد کاربرد آن عبارت است از: خطوط مونتاژ، انبارها، ایستگاه های ماشین آلات و ..

 

جرثقیل‌های آویز

این جرثقیل‌ها درسالن‌ها و مکان های با محدودیت ارتفاع و خطوط مونتاژ سری (خودروسازی و…) در ظرفیت تا ۵ تن قابل استفاده‌اند.

 

 

برای مشاوره‌ی رایگان می‌توانید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

با آرزوی بهترین‌ها.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]