معماری داخلی کشور یونان
معماری داخلی کشور یونان
آنچه که به عنوان میراثی از معماری کلاسیک یونان در دوره امپراتوری رم به تکامل رسید و به عنوان یک سبک جهانی در سراسر دنیا مطرح شد؛ در انواع مختلف سبکهای شکل گرفته پس از دوره رنسانس اروپا و سبکهای نئوکلاسیک در دوران معاصر نیز به کار گرفته میشود. بررسی سبک یونانی به عنوان یک سبک تأثیرگذار در حوزه جهانی که ریشهها و بنیانهای برخی از سبکهای مهم جهانی را تشیکل داده است، لازم و ضروری است. یونانیان به طبیعت احترام میگذاشتند؛ آنها تغییر فصول را جشن میگرفتند و این تغییر را از طریق جشنها و مراسم با زندگی خود در میآمیختند.
دریا، امواج، دلفینها، اختاپوسها و صدفهای حلزونی، منبع الهام هنرمندان در تزیینات قصرهای آنها شدند. طرحهای مارپیچی و برخی گلهای وحشی الهام بخش طرح سرستونهای این سبک معماری بودهاند. آب نیز در حوضها، استخرها و یا در ترکیب با انواع مجسمهها و فوارهها، به خصوص در فضاهای گردهمایی حضور داشت. نقش طبیعت به شکل نمادها و قائل شدن روح برای برخی از عناصر طبیعت، نشان از نقش پر اهمیت طبیعت، در تفکر و جهان بینی یونانیها دارد. آنها برای عناصر مختلف طبیعت از جمله جنگلها، زمین، آسمان، آب، ماه، رنگین کمان، آتش، دریا، رودها، برکه و… به خدایان و نیمه خدایانی اعتقاد داشتند که در قالب مردان و زنان جوان تجسم میافتند. در اغلب خانههای یونانی، دالان ورودی به محوطه روباز حیاط منتهی میشد و گرداگرد حیاط، ایوانی مسقف رو به فضای سبز و حوض قرار داشت. ستونها، حیاط را زینت میدادند و کف حیاط با موزائیک پوشیده میشد.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
معماری داخلی کشور یونان
طراحی خانه های یونانی
جهت گیری خانهها و قرارگیری حوزههای فضایی به دور حیاط مرکزی با توجه به اقلیم منطقه و استفاده بهینه از گرمایش خورشید و کاهش بادهای غالب زمستانی صورت میگرفت. جهت گیری بازشوهای نمای اصلی در حیاط رو به نور مطلوب جنوب، موجب افزایش حداکثر بهره گیری از نور خورشید در زمستان و ممانعت از ورود بادهای شدید زمستان از شمال میشدند. سقفهای ستون دار نیز موجب کاهش شدت نور شدید تابستان میشدند و نقش سایبان را ایفا میکردند. حوزههای فضایی و نحوهی پخش عناصر فضایی معماری خانه یونانی، به گونهای بود که حیاط مرکزی، مهمترین نقش را در پخش و گسترش فضایی، نحوهی نورگیری و تهویه فضاهای داخلی ایفا میکرد.
تعداد بازشوها در نمای خارجی اندک بود و بیشترین نورگیری از حیاط، میسر میشد. فضاهای مختلفی از جمله نشیمن، اتاق مهمان یا ناهارخوری، انبارها، آشپزخانه به دور این هستهی مرکزی شکل میگرفتند. برای رفتن از اتاقی به اتاق دیگر باید از حیاط عبور میکردند. اهل خانه در این محل کار میکردند و بیشتر عمر خود را در آن میگذراندند. در بعضی از خانهها که به شکل دو طبقه ساخته میشدند، اتاقهای خواب در طبقه بالاتر قرار میگرفتند و به نقش سلسله مراتب فضایی از فضای عمومی تا خصوصی توجه میشد. در خانههای اشرافی یونانی، بخشهایی به عنوان زنانه و مردانه برای مهمانان زن و مرد اختصاص داده میشد.
مردم آتن بیشتر عمر خود را در هوای آزاد به سر میبردند و به آرایش خانه چندان توجهی نداشتند و تزیینات خانهها بسیار کم بود؛ ولی در اواخر قرن پنجم میلادی، در خانههای اشراف تالارهای بزرگ ستون دار، دیوارهای مرمرین یا مرمر نما، نقش و نگارهای دیواری، موزائیک کاری، نقاشیها و تصاویر خیال انگیز بر سقفها را میتوان یافت.
طاق در معماری داخلی یونان
طاقهای نیم دایره، یکی از اصلیترین ویژگیهای بناهای کلاسیک یونان هستند. این طاقها در تورفتگیهای طاقچههای شکل دیوار نیز به عنوان عناصری تزیینی به کار میروند و اغلب نمادهایی چون مجسمههای یونانی در این طاقها قرار میگیرند.
مصالح عمده در معماری داخلی یونانی
مصالح عمده بناهای سنتی یونان، آهک و مرمر سفید بودند و در دورههای معاصر، انواع سنگها در طراحی نماها و فضاهای داخلی استفاده شدهاند. اغلب این مصالح نوین، دارای رنگهایی با تونالیتههای طوسی، رنگهای خنثی و کم رنگ هستند. مصالحی که معمولا در سبک کلاسیک برای کف استفاده میشود، با الگوبرداری از معماری سنتی یونانی، مواد طبیعی چون سنگ و چوب هستند که در سطوح بزرگ و یک دست به چشم میخورند.
مجسمه سازی در معماری داخلی یونان
استفاده از مجسمه سازی، از اصلیترین ویژگیهای معماری یونانی است. یکی از مصالح بسیار خوبی که در یونان و کوههای منطقه یافت میشد، مرمر است که در دکوراسیون داخلی و مجسمه سازی استفاده میشود.
نقاشی های سقفی و موزائیک کاری
در استفاده، (فرِسکو) خانههای یونانی، از شیوه نقاشی میشد. از موزائیک در فضاهای مهمی مثل اتاق ناهارخوری، فضای ورودی (اتاق انتظار) و حوض حیاط استفاده میشد. فضاهایی که موزائیک کاری نمیشدند، معمولاً گچکاری و نقاشی میشدند. موزائیک کری نسبت به نقاشی به دلیل ماندگاری، ارجحیت بیشتری داشت. یونانیان از تکنیک موزائیک برای سنگ فرش به طور گستردهای استفاده میکردند و به گونهای نقش فرش را برای آنها ایفا میکرد. طرحهای آنها شامل تصاویری انتزاعی و اساطیری از موجودات قدسی، گیاهان و موتیفهای هندسی بودند. کاشی کاری در سقف، کف و دیوار استفاده میشده است.
حوض و استخر آب در معماری داخلی یونانی
در یونان باستان، از مکان حوضها برای محل گردهمایی، جلسات و حمام استفاده میشد. در فضاهای داخلی معاصر به شیوه کلاسیک نیز از این حوضها و استخرهای آب با کف سازیهای از موتیفهای یونانی مانند میاندر یا زنجیره یونانی استفاده میشود.
برخی از عناصر و مبلمان یونانی
- صندلی: در یونان باستان از نوعی صندلی که هم پایههای جلو و هم عقب، منحنی به سمت خارج دارند، معمولا در فضاهای داخلی خانه استفاده میشد و در دوران معاصر نیز در سبک کلاسیک یونان و سبکهای متأثر از کلاسیک یونان استفاده میشود.
- تخت پادشاهی: نوعی صندلی یا تخت باشکوه که برخلاف صندلی مورد استفاده در خانه، تزیینات داشت و نمادی از شکوه و درخشش صاحب تخت بود. برخی از این نوع تختها دارای پایههایی به شکل پای شیر هستند.
- چهارپایه: از جمله مبلمان فضای داخلی یونان، چهارپایههایی بودند که در دو نوع با پایهای تاشو (متحرک) و دیگری با پایههای ثابت استفاده میشدند.
- چهار میز: متداولترین میزها در یونان، به صورت سه پایه و کوچک بودند. در یونان باستان، این میزها را فقط در موقع غذاخوردن به داخل اتاق میآوردند و پس از آن دوباره به بیرون میبردند.
- تخت چندکاره: نوعی تخت با ویژگی چند عملکردی براین شستن، ناهارخوردن، گفت و گو، چرت زدن و خوابیدن است. در دوره یونان باستان، میزها به اندازهای کوتاه بودند که میتوانستند از این تختها نیز استفاده کنند.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۲ دیدگاه