معماری پایدار سازه
27
دی

معماری پایدار سازه

معماری پایدار سازه چیست؟

وقتی یک سازه تولید می کنیم از ساختن آن اهداف متنوعی می توانیم داشته باشیم، ولی یکی از بدیهی ترین خواسته های ما از یک سازه این است که بهینه و با طول عمر مناسبی باشد. پایداری ساختمان از به هم پیوستن عوامل زیادی اعم از عوامل درونی و بیرونی ساختمان حاصل می شود. ما در پایداری ساختمان می کوشیم تا ساختمانی با دوام بهتر و عمر بیشتری بسازیم که در راستای اهداف ما و اهداف زیست محیطی باشد. طبق نظر کارشناسان شرکت معماری و دکوراسیون داخلی دکوطرح، طراحی سازه برای هر ساختمانی از مسکونی تا اداری و تجاری به دو نوع اصلی طراحی عملکردی و طراحی سازه ای تقسیم می گردد.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

آشنایی با کار مهندس سازه

طراحی سازه و همه چیز درمورد آن

فرآیند طراحی و هماهنگی نوع سازه

 

 

دو روش طراحی معماری پایدار سازه

در طراحی سازه ما دو روش عمده داریم که بسته به ویژگی های سازه و بستر مورد نیاز ما، سلایق کارفرما، توقعاتی که از سازه داریم و همچنین بودجه و امکانات و چندین فاکتور مهم دیگر، از بین این دو انتخاب خواهیم کرد. در جلسات برنامه ریزی ما معمولا ابتدا درمورد این دو روش با طراحان و سازندگان و مهندسان بحث می کنیم و سپس طرح اولیه ی ساختمان را می کشیم. این دو روش طراحی سازه بتنی و طراحی سازه فلزی هستند که در ادامه با آن ها بیشتر آشنا خواهیم شد، ابتدا بیایید این دو روش را در فاکتورهای متنوعی بررسی کنیم.

 

مقاومت سازه در برابر نیروهای کششی

نیروهای کششی معمولا به عوامل و حوادث طبیعی ای از جمله زلزله، شرایط جوی خاص مانند طوفان ها و غیره گفته می شود که استحکام سازه در برابر آن ها و حداقلی شدن آسیب اهمیت خاصی دارد. در برابر نیروهای کششی باید گفت که سازه های فلزی با اسکلت فولادی مقاومت خاصی در برابر این نیروهای کششی دارند و یکپارچگی خود را حفظ می نمایند، در حالی که در شرایط مشابه یک سازه که به صورت بتنی طراحی شده در برابر این نیروهای کششی استحکام و پایداری کمتری از خود نشان خواهد داد. در مورد سازه هایی که روی گسل ساخته می شوند پاسخ روشن است، اگر شرایط دیگر بررسی شود در نهایت احتمال رای به طراحی سازه فلزی فولادی بالا می رود، البته که شرایط دیگر هم در این تصمیم گیری مهم است.

 

ضد حریق بودن و معماری پایدار سازه

در آتش سوزی ها ما باید به سراغ از بین بردن ماده ی سوختنی برویم، پس بیایید در این مورد هم به بررسی جنس سازه های فلزی و بتنی بپردازیم و ببینیم کدام یک در برابر آتش سوزی های گسترده دوام بیشتری دارند. برای شروع یک مثال تلخ از ساختمان پلاسکوی تهران داریم، ساختمان پلاسکوی تهران یک سازه ی فلزی بود. سازه های فلزی نسبت به سازه های بتنی در برابر حرارت بالا و آتش سوزی ها سریع تر مقاومت خود را از دست می دهند و فرو می ریزند.

سازه های بتنی شامل آرماتور، میلگرد، بتن و موارد دیگری هستند که باعث می شود در برابر آتش سوزی مقاومت بیشتری نسبت به یک سازه ی فلزی با اسکلت فولادی از خود نشان دهند. توجه کنید که ما در این جا از زمان و نسبیت صحبت می کنیم، در هر صورت حریق بسیار آسیب زا و خطرناک است و به هر دو سازه ممکن است آسیب های شدیدی وارد کند اما شما در یک سازه ی بتنی تا قبل از فروپاشی ساختمان فرصت بیشتری برای خاموش کردن آتش خواهید داشت.

 

تاثیر وزن سازه در معماری پایدار سازه

یک ساختمانی که طراحی سازه ی آن به صورت بتنی بوده تقریبا یک و هشت دهم الی دو برابر یک سازه با اسکلت فولادی وزن خواهد داشت. این مورد یکی از عوامل تعیین کننده در دریافت مجوزها و ملاحظات قانونی مربوطه است که توسط مهندسین و متخصصان برای کارفرما روشن خواهد شد. شما به نسبت شرایطی که دارید باید انتخاب کنید که از کدام سازه در طراحی ساختمان خود بهره ببرید، یک سازه ی بتنی یا ساختمانی با اسکلت فولادی؟

 

بودجه ی کارفرما درمعماری پایدار سازه

نمی توان اهمیت بودجه و هزینه ی نگهداری از یک سازه را انکار کرد، خصوصا اگر این سازه یک مجتمع تجاری بزرگ یا یک ساختمان یا برج مسکونی چند ده طبقه باشد. کارفرما باید بدانید که یک سازه ی فلزی در طول زمان نسبت به یک سازه ی بتنی زودتر دچار استهلاک و فرسودگی می شود. دلیل این موضوع هم متریال خاصی است که در هر دو سازه به کار رفته و ویژگی های متنوعی را پدید آورده است. هر چند که ما در طراحی سازه می کوشیم که تا حد امکان یک سازه را پایدار و مستحکم طراحی کنیم اما فرسایشی که گذر زمان ایجاد می کند کم و بیش یک چیز اجتناب ناپذیر است. به جای انکار آن خوب است که برای آن چاره اندیشی کرده و در همین ابتدای کار، روش مناسب را برای طراحی و ساخت سازه انتخاب نماییم.

 

میزان پرتی مصالح مصرفی در معماری پایدار سازه

از هر طراح و مهندسی که بپرسید، به شما خواهد گفت که ما در سازه های بتنی تا چه حد پرتی مصالح داریم، اما خوشبختانه در ساختمان هایی با اسکلت فلزی و فولادی ما چنین مشکلی نداریم و تقریبا هیچ دورریزی در طراحی سازه فلزی وجود ندارد.

 

آب و هوا و تاثیر آن در معماری پایدار سازه

بدون شک یکی از فاکتورهای بسیار مهم که می تواند عامل ایجاد نیروهای کششی مانند باد و طوفان های شدید باشد، شرایط جوی و آب و هوای منطقه ای است که سازه ی مورد نظر در آن طراحی می شود. سازه های فلزی در شرایط مختلف جوی سال از آفتاب های بسیار داغ تا سرمای زمستان و باد و باران و برف نسبتا مقاوم است اما سازه های بتنی نسبت به گرما و سرمای شدید حساس هستند.

 

هزینه ی تمام شده ی طراحی سازه فلزی و بتنی

در انواع ساختمان ها و سازه ها همیشه هزینه ی اجرای یک سازه ی بتنی از یک سازه ی فلزی با اسکلت فولادی کمتر است. همچنین در ساخت سازه هایی که اسکلت فولادی دارند شما باید تمام هزینه ها را به صورت یک جا پرداخت کنید اما در سازه های بتنی به دلیل پروسه ی خاص اجرای این نوع از سازه، شما در طول یک بازه ی یک الی چند ماهه هزینه های آرماتور و میلگرد و بتن و سایر موارد را خواهید پرداخت. همچنین گفته می شود که به دلیل دقت و ظرافت کار با یک اسکلت فولادی هزینه ی تمام شده ی اجرای سازه ی فلزی بیشتر از یک سازه ی بتنی است.

 

سرعت اجرای معماری پایدار سازه

در پاراگراف قبلی درمورد نوع اجرای سازه ی فلزی و بتنی صحبت کردیم و این نکته را عنوان کردیم که در سازه های فلزی کار به صورت یک جا انجام می شود اما پروسه ی طراحی و اجرای سازه ی بتنی بسیار طولانی تر است. در صورتی که سرعت کار برای شما مهم است خوب است که سازه ی فلزی با اسکلت فولادی را مد نظر داشته باشید و درمورد این گزینه با طراحان مشورت کنید.

 

پایداری و عمر سازه

سازه های فلزی نسبت به نوع بتنی خود در معرض استهلاک و فرسایش بیشتری در طول زمان هستند و عمر کمتری به نسبت دارند. هر چند که با استفاده از تجهیزات و مواد اولیه ی مناسب و کاربرد مناسب با کاربری ساختمان می توان این عمد را کمی افزایش داد اما در حالت کلی یک سازه ی بتنی به استهلاک کمتر معروف است.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]