همه چیز دربارهی طراحی سازه
همه چیز دربارهی طراحی سازه
طراحی سازه یا مهندسی سازه یکی از شاخههای مهندسی عمران محسوب میشود که به طراحی و تحلیل سازههای ساختمانی، پلها، برجها، تونلها و حتی سکوهای نفتی میپردازد. طراحی سازه یک فرآیند برنامه ریزی شده است که باید مطابق با آیین نامههای ساختمانی انجام شود که در کنار آن نیازمند تجربه و دانش کافی مهندسی است. طراح سازه نیز مانند سایر طراحان نیازمند خلاقیت است تا سازهای طراحی کند که مقاومت لازم را داشته باشد؛ زیرا هدف اصلی ساخت سازهها تحمل بارها است و علاوه بر آن هزینه ساخت سازه را کاهش دهد و جذابیت بصری را به خصوص در طراحی سازههای خاص ایجاد کند.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
معرفی انواع سازههای ساختمانی
فرآیند طراحی و هماهنگی نوع سازه
همه چیز دربارهی طراحی سازه
طراحی سازه بتنی و فولادی
طراحی سازه بتنی یکی از شاخههای مهندسی است که باید در تعامل با مهندسین دیگر باشد. به عبارتی مهندس سازه باید به طور کامل معماری را درک کند و در صدد رفع تناقضها بین طراحی سازه و معماری باشد. در بسیاری از کارها در کشور تعامل بین سازه و معماری دیده نمیشود و از نقطه نظر اجرایی در نگاه اول مشکلی پیش نمیآید. از جمله پروژههایی که از اهمیت بالایی برخوردار هستند، پروژههای طراحی معماری سازهای هستند. برای طراحی این دسته از پروژهها، معمار باید در هنگام طراحی سازه را نیز در نظر بگیرد و طراحی سازه توام با طراحی معماری پیش برود.
به طور کلی و عام، سازه به مجموعهای از المانها گفته میشود که به نحوی به یکدیگر متصل میشوند تا بتوانند نیروهای ناشی از بارهای مرده و زنده را به شکل مناسبی به پی منتقل کنند. بارهای مرده اصطلاحا به بارهایی از ساختمان اطلاق میشود که ناشی از وزن خود مصالح، اسکلت، کف سازی و… هستند. بارهای زنده به بارهایی مانند بار باران، باد، برف و… که به طور ثابت به یک قسمت سازه وارد نمیشوند بار زنده میگویند. مصالحی که در کشورمان به صورت ویژه مورد استفاده قرار میگیرد فولاد و بتن است. در طراحی سازه و انتخاب نوع مصالح، علاوه بر ساختگاه و عوامل اجرایی، بحث هزینه و سرعت اجرا بسیار مهم است. در اسکلتهای فولادی با توجه به اینکه امکان اجرای چند سقف با یکدیگر وجود دارد، سرعت اجرای کار بسیار بیشتر از اسکلت بتنی است.
مراحل طراحی سازه
- طراحی سازه متشکل از ۳ مرحلهی اصلی است:
برنامه ریزی: این مرحله در طراحی سازه شامل بررسی فاکتورهایی است که الزامات و تجهیزات مورد نیاز و همچنین عوامل مؤثر بر طراحی را شامل میشود در این مرحله به طور دقیق ابعاد سازه، طرح اولیه و شکل نهایی پروژه مشخص میشود. در این مرحله برنامه ریزی قبل از طراحی سازه، مهندسان راهکارهای احتمالی، همچنین راهکارهای جایگزین پیشنهاد میدهند. این مسائل باتوجه به رفتار اصلی سازه معرفی میشود.
طراحی: دومین مرحله از سازه ارائه طرح اصلی و برنامه ریزی دقیق است. این مرحله به طور عام به صورت نقشه کشی فیزیکی و کار با نرمافزارهای طراحی پیگیری میشود.
ساخت: مرحلهی سوم در طراحی سازه مراحل ساخت و ساز است. در این مرحله تجهیزات، ماشین آلات، مواد اولیه و نیروکار فراهم میشود و مراحل اجرا پروژه آغاز میگردد. در تمام مراحل ساخت و اجرا پروژه مهندسین ناظر به طور دورهای و روزانه نظارت دارند. تحلیل و بررسی چالشها، مشکلات، رفتار سازه و ارئه راهکارها بر عهده تیم ناظر قرار میگردد.
نکات مهم طراحی سازه
- تجربه، تخصص و مهارتها در طراحی سازه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
- در همهی مراحل طراحی، ساخت و ساز انواع سازه، رعایت استانداردهای ساخت و ساز، مسائل زیست محیطی حائز اهمیت هستند. قسمت بزرگ و مهم از طراحی سازه از طریق نرمافزارهای مهندسی انجام میشود، بنابراین حضور یک تیم متخصص نرمافزار و برنامههای رایانهای در تیم مهندس لازم است.
- رکن اصلی طراحی سازه ابعاد و اندازههای ستون و محل قرارگیری آنها در زوایای مختلف است.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۲۰ دیدگاه