آشنایی با کار مهندس سازه
27
دی

آشنایی با کار مهندس سازه

مهندس سازه کیست و چه می کند؟

مهندس سازه که در طراحی سازه متخصص است در پروژه وظیفه دارد تا از بین روش های ساخت، نوع عملکرد ساختمان و موارد دیگر بهترین و بهینه ترین حالت را انتخاب کند و برای آن یک برنامه ریزی خلاقانه و موثر داشته باشد. مهندس سازه از اصول معماری سبز و معماری پایدار به خوبی آگاه است، انواع سازه را می شناسد، از مزایا و معایب روش های ساخت آگاه است و با چالش ها و مسائل حین ساخت سازه آشنایی کامل دارد.

طراح مهندس سازه مغزی سه بعدی و کاملا ماتریسی دارد که به خوبی می تواند حالت های مختلف را در نظر گرفته، تحلیل کرده و چاره اندیشی نماید. همچنین مهندس سازه به تمام مفاد قانونی و آیین نامه های ساخت و سازی و تمام اصول نظام مهندسی مسلط است. همچنین مهندس سازه باید به تمامی نرم افزارهای معماری و نقشه کشی نیز به خوبی مسلط باشد تا بتواند طرح های خود را پیاده نماید.

 

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

طراحی سازه و همه چیز درمورد آن

معرفی انواع سازه های ساختمانی

فرآیند طراحی و هماهنگی نوع سازه

 

 

اهداف طراحی سازه

چه سازه ی شما بتنی باشد و چه از اسکلت فولادی، ما در طراحی سازه به سه هدف می خواهیم برسیم، اهداف ما به ترتیب شامل ایمنی، عملکرد مطلوب سازه و دوام مناسب سازه هستند، در ادامه هر یک از این اهداف را به طور مفصل بررسی خواهیم کرد.

 

طراحی سازه بدون ایمن سازی معنا ندارد!

یکی از اساسی ترین و مهم ترین اهداف ما در طراحی سازه، امنیت و ایمنی آن سازه است. هر یک از اهداف را که بررسی کنیم در نهایت به ایمنی خواهیم رسید.

از عمر سازه تا توانایی مقابله ی آن با نیروهای کششی و قرار دادن تاسیسات ساختمان به بهینه ترین حالت ممکن، همه و همه برای ایمنی بیشتر ساختمان هستند. وقتی می گوییم که سازه باید ایمن باشید، در واقع می خواهیم بگوییم که:

  • سازه بیش از عمر متوسط سایر سازها دوام بیاورد.
  • سازه در برابر شرایط جوی متوسط هیچ آسیبی نبیند.
  • سازه در برابر فشارهای سنگینی مانند زلزله، سیل و طوفان های بسیار شدید فرو نریزد.

 

طراحی سازه برای عملکردی مطلوب تر

همیشه منظور از عملکرد مطلوب یک چیز یکسان نیست. ما وقتی از عملکرد مطلوب و خوب سازه ای صحبت می کنیم یعنی می خواهیم که سازه ی مورد نظر طبق گفته های طراحان و سازندگان و مهندسین ناظر و در سطح استاندارد تعیین شده ظاهر گردد و بدون دلیل دچار مشکل و فرسودگی نشود.

 

دوام سازه، اصل اساسی طراحی سازه

ما در دوام منظورمان این نیست که سازه هرگز فرسوده نشود و زمانی به بازسازی و نوسازی احتیاج پیدا نکند، بلکه می خواهیم بگوییم که سازه باید طبق استانداردها در مدت زمان تعیین شده ای عملکرد درستی از خود نشان دهد و کیفیت متریال خود را در طول عمر تعیین شده تا حد امکان حفظ کند. دوام سازه در نهایت به عملکرد خوب و ایمنی بهتر و بیشتر منجر خواهد شد.

 

انواع روش ها در طراحی سازه

دانستیم که برای ساخت سازه از دو اسکلت فولادی و فلزی یا بتنی می توانیم بهره بگیریم، اما طراحی سازه را به چه روش هایی می توان انجام داد؟ ما سه روش تعیین شده برای طراحی سازه داریم که عبارت اند از روش حدی یا ال اس دی، روش تنش مجاز یا ای اس دی و در نهایت روش ضرایب بار و مقاومت یا ال آر اف دی، در ادامه این سه روش طراحی سازه را با هم بررسی خواهیم کرد.

 

طراحی سازه به روش حدی (LSD)

در روش طراحی سازه به شیوه ی حدی ما سازه را به گونه ای طراحی می کنیم که به هیچ کدام از حالت های حدی تعیین شده نرسند. حالا منظور از حالت حدی چیست؟ حالت حدی در واقع سقف تعیین شده برای سازه است، مثلا می گوییم این سازه تا این حد از وزش باد به خوبی ایمنی خود را حفظ می کند. در صورتی که شرایط از این حالات حدی فراتر رود ما دیگر انتظاری از انجام شدن وظایف به صورت کامل توسط سازه را نخواهیم داشت.

 

طراحی سازه به روش تنش مجاز (ASD)

وقتی به روش تنش مجاز یک سازه طراحی می شود، در واقع بارها و فشارهای روی ساختمان به صورت جداگانه و یا ترکیب شده با هم منظور نمی شوند، دقیقا به همین دلیل است که معمولا این روش در طراحی سازه ها استفاده نمی شود چرا که نسبت به روش اول و سوم طراحی سازه، دقت پایین تر و ضریب خطای بسیار بالاتری دارد. به جای این روش، ما روش سوم را توصیه می کنیم که احتمال خطای بسیار کمتری دارد و تمامی عوامل احتمالی را در کنار هم در نظر می گیرد.

 

روش ضرایب بار و مقاومت (LRFD)

روش ضرایب بار و مقاومت یک روش دقیق تر مخصوصا نسبت به روش تنش مجاز است که احتمال وقوع چندین نوع از بارها را با هم و در کنار هم در نظر می گیرد. این روش عوامل احتمالی را همزمان منظور می کند و به همین دلیل ضریب خطای کمتری نیز دارد.

 

طراحی سازه را به چه کسی بسپاریم؟

دو راه عمده برای طراحی سازه ی ساختمان شما وجود دارد، یا شما می توانید طراحی و ساخت هر بخش را به یک فرد متخصص بسپارید (یک فرد آشنا به تاسیسات الکترونیکی، یک فرد مسلط به تاسیسات مکانیکی، یک معمار زبده، طراح سازه، نقشه کش حرفه ای و…) یا این که برای انسجام و کیفیت بالاتر به یک شرکت معماری و طراحی سازه ی حرفه ای رجوع کنید.

در صورتی که تیم و مهندسین تمام رشته های نظام مهندسی ساختمان با هم هماهنگ باشند احتمال خطا و ناهماهنگی تقریبا صفر بوده و کار با انسجام و کیفیت بسیار بهتری تقدیم شما خواهد شد. هر چند در پروژه های شخصی تر افراد ترجیح می دهند که کار را به افراد متخصص به صورت جدا جدا بسپارند، اما پروژه های تجاری و اداری و سازه های بزرگ تر معمولا با شرکت های بزرگ معماری و ساختمانی قرارداد امضا می کنند.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]