معماری اسلامی
09
بهمن

۸ مورد از برترین های معماری اسلامی

میراث معماری جهان اسلام از همه نظر، غنی و حیرت انگیز است. فرهنگ و معماری اسلامی که شامل نمای خانه و نمای ساختمان آن می باشد، دارای تنوع زیادی است. ما در این مقاله لیستی از چند نمادین ترین مساجد ، کاخ ها ، مقبره ها و قلعه ها قرار داده ایم. با ما همراه باشید.

پیشنهاد نویسنده:‌ معماری اسلامی و تاریخچه ی آن

اسامی بنا های معماری اسلامی

۱. Taj Mahal

در سال ۱۶۳۱ ممتاز محل، همسر سوم و مورد علاقه شاه جهان امپراطور مغول (سلطنت ۵۸۸-۱۲۸۸) هنگام تولد چهاردهمین فرزند دو قلوی خود درگذشت. امپراطور ویران شده، تاج محل ، یک مجموعه آرامگاه عظیم در کرانه جنوبی رودخانه یامونا (جامنا) را درخواست داد که در نهایت بیش از ۲۰ سال طول کشید.

امروزه تاج محل مشهور ترین قطعه معماری اسلامی در جهان است، به استثنای احتمالاً گنبد سنگ در اورشلیم. این بنای تاریخی هم از نظر اندازه و قابل توجه بودن (قسمت انتهایی گنبد مقبره مرکزی ۷۳ متر بالاتر از سطح زمین است) و هم از نظر فرم زیبا که ترکیبی از عناصر طرح هندی، اسلامی و ایرانی است.

از دور ، بینندگان به سنگ مرمر سفید مقبره مرکزی که به نظر می رسد با نور روز تغییر رنگ می دهد، خیره می شوند. از نزدیک، این ساختمان با خط عربی و منبت کاری از سنگ های نیمه قیمتی بسیار تزئین شده است. در داخل آن سناوت (مقبره های دروغین) برای ممتاز محل و شاه جهان وجود دارد. مقبره های واقعی در یک محفظه در زیر طبقه همکف قرار دارند.

در اوایل دهه ۱۶۶۰، مسافران گزارش دادند که شاه جهان قصد داشته از سنگ گرانیت سیاه در ساحل مقابل یامونا مقبره ای مطابق با خودش بسازد. با این حال، دانشمندان مدرن، این را افسانه می دانند و معتقد هستند که هیچ پایه و اساسی ندارد.

۲. The Alhambra

الحمرا بر روی تپه ای مشرف به شهر گرانادا در اسپانیا، واقع شده است. کاخی که توسط شاهزادگان متعلق به سلسله مسلمان ناصری (در سال ۱۴۹۲-۱۳۸۳) در قرن ۱۴ ساخته شده است. اگرچه برخی از بخش های کاخ تخریب شده است، سه قسمت باقی مانده ه عبارت هستند از: یک قلعه (Alcazaba یا القصبه) در انتهای غربی تپه، یک اقامتگاه در شرق، و یک مجموعه از غرفه ها و باغ ها معروف به Generalife.

حیاط و اتاق های الحمرا با کاشی های رنگی، گچ بری های حک شده، چوب های کنده کاری شده و خوشنویسی تزئین شده اند. برخی از برجسته ترین ویژگی های تزئینی، طرح های هندسی استلاکتیت به صورت پیچیده حکاکی شده (الگویی تکرار شونده در معماری اسلامی به نام عربی مقرنس) است که تالارهای اطراف بارگاه شیر ها را زینت می دهد.

۳. Jameh Mosque, Esfahan

مسجد جامع اصفهان واقع در مرکز شهر اصفهان – شهری پر از گنجینه های معماری – است. مسجدی که از قرن ۸ در این مکان ایستاده است، اما قدیمی ترین عناصر سازه فعلی دو گنبد ساخته شده در زمان سلطنت سلجوقیان است که در قرن یازدهم بر مناطقی از ایران حکومت می کردند. در اوایل قرن دوازدهم این مسجد در اطراف حیاط مستطیل شکل که از هر طرف به هم پیوسته بود، ایوان بازسازی شد – نوعی سالن که از یک طرف به یک طاق بلند باز می شود. طرح چهار ایوان که برای اولین بار در اصفهان ظاهر شد ، بعداً برای مساجد ایران عادی شد.

 

پیشنهاد نویسنده: ‌تاریخچه معماری در ایران

۴. The Dome of the Rock

گنبد صخره در اورشلیم قدیمی ترین بنای تاریخی موجود و یکی از مشهور ترین بنا های تاریخی معماری اسلامی است. این طراحی و تزئینات در ۶۹۱–۶۹۲ ساخته شده است، حدود ۵۵ سال پس از تسخیر اعراب بر بیت المقدس و ریشه در سنت معماری بیزانس دارد اما ویژگی هایی را به نمایش می گذارد که بعد ها با یک سبک معماری کاملاً اسلامی همراه خواهد بود. این سازه شامل یک گنبد چوبی طلا کاری شده است که در بالای یک پایه هشت ضلعی نشسته است.

در داخل، دو آمبولاتور اطراف یک تکه سنگ در معرض دایره قرار می گیرند. این سایت هم برای یهود و هم برای اسلام مقدس است. در سنت یهودی گفته می شود که مکانی است که ابراهیم آماده قربانی کردن پسرش اسحاق شد، و در سنت اسلامی محل صعود محمد به بهشت است. فضای داخلی با سنگ مرمر، موزاییک و پلاک های فلزی تزئین شده است.

۵. Great Mosque of Samarra

هنگامی که مسجد جامع سامرا (در عراق) توسط خلیفه عباسی المتواکیل (سلطنت ۸۴۷–۸۶۱ سلطنتی) حدود سال ۸۵۰ ساخته شد ، این مسجد احتمالاً بزرگترین مسجد جهان بود که مساحت آن تقریباً ۴۲ جریب بود. این مسجد از آجر پخته، با فضای داخلی تزئین شده با شیشه های آبی ساخته شده است. این سازه در زمان حمله مغول به رهبری هولاگو در سال ۱۲۵۸ تخریب شد، اما یکی از جذاب ترین ویژگی های آن، مناره ۱۷۰ فوت (۵۲ متر) بود که سالم ماند. مناره به شکل یک مخروط ساخته شده است، در یک سطح شیب دار مارپیچ پیچیده شده است که به بالای آن منتهی می شود. مشخص نیست که چرا سازندگان شکل مخروطی را انتخاب کرده اند. برخی از افراد متذکر شده اند که کمی شبیه زیگورات باستان است.

۶. The Citadel of Aleppo

یکی از برجسته ترین آثار معماری اسلامی در خاورمیانه قلعه های قرون وسطایی در شهر هایی مانند قاهره، دمشق و اربیل است. یکی از بهترین نمونه های باقی مانده از معماری اسلامی، ارگ ایستاده در بالای تپه ای در وسط شهر حلب سوریه است. باستان شناسان استحکاماتی را در این مکان پیدا کرده اند که قدمت آن به دوران روم و پیش از آن برمی گردد اما ساخت این ارگ در قرن دهم آغاز شد و شکل فعلی خود را در گسترش و بازسازی عظیم در دوره ایوب (حدود ۱۲۶۰ – ۱۱۷۱) بدست آورد.

در داخل دیوار های ارگ اقامتگاه ها، اتاق هایی برای ذخیره لوازم، چاه ها، مساجد و تاسیسات دفاعی وجود دارد – همه چیز برای جلوگیری از محاصره طولانی مدت. مهم ترین قسمت این مجموعه بلوک ورودی عظیم است که در حدود سال ۱۲۱۳ ساخته شده است. یک پل سنگی تکیه داده شده روی هفت قوس از طریق خندق (اکنون خشک شده) به دو دروازه برجسته – دروازه مارها و دروازه شیرها منتهی می شود.

برای ورود به ارگ ​، مهاجمان باید به هر دو دروازه نفوذ می کردند و از یک مسیر پر پیچ و خم استفاده می کردند در حالی که مدافعان مایعات در حال جوشیدن را روی آن ها می ریختند و تیر هایی را که از شکاف های پیکان متعدد از بالای آنها به پایین باریده می باریدند.

۷. Great Mosque of Córdoba

اولین قسمت های مسجد جامع کوردوبا اسپانیا، در محل یک کلیسای مسیحی توسط عبدالرحمن اول حاکم اموی در ۷۸۴–۷۸۶ ساخته شد. در طی یکی از بزرگنمایی ها ، محراب (طاقچه ای در مسجدی که در جهت مکه قرار دارد) که در پشت طاقی پیچیده قرار دارد، تزئین شده بود.

یکی دیگر از ویژگی های قابل توجه این مسجد، تالار hypostyle است که تقریباً از ۸۵۰ ستون ساخته شده از طاق های نعل اسب دو طبقه از سنگ فرفری، یاس و مرمر ساخته شده است. بیشتر ستون ها و پایتخت ها از ساختمان های قبلی بازیافت می شدند.

۸. Suleymaniye Mosque complex, Istanbul

برخی از برجسته ترین ویژگی های آسمان استانبول گنبد و مناره های سر به فلک کشیده مجموعه مسجد سلیمانیه است که بر روی سکویی مصنوعی مشرف به بسفر قرار دارد. این بنا توسط سلیمان سلطان باشکوه عثمانی بین سال های ۱۵۵۰ و ۱۵۵۷ در اوج قدرت امپراتوری عثمانی ساخته شده است، این بزرگ ترین و مسلما زیبا ترین مجموعه مساجد سلطنتی در استانبول است.

فضای داخلی مسجد یک اتاق تک مربع شکل است که با بیش از ۱۰۰ پنجره بزرگ که بسیاری از آن ها شیشه های رنگی هستند ، روشن شده است. تزئینات ساده است و توجه شما را از اندازه تحمیل کننده گنبد مرکزی که قطر آن ۹۰ فوت (۲۷.۵ متر) است ، منحرف نمی کند. در اطراف خود مسجد، یک بیمارستان ، چندین مدرسه مذهبی ، یک ردیف مغازه ، مقبره و حمام مرتب شده است.

این مجموعه توسط استاد معمار عثمانی سنان طراحی شده است، که ساختمان های وی برای استقرار سبک آشکار معماری عثمانی بسیار مهم بود و یکی از شاهکارهای وی محسوب می شود. سنان و سلیمان هم در این مجموعه دفن شده اند.

 

مهم‌ترین ویژگی‌های معماری اسلامی

معماری اسلامی یکی از غنی‌ترین و متنوع‌ترین مکاتب معماری جهان است که در طی قرن‌ها در سراسر جهان اسلام گسترش یافته است. این سبک معماری از عناصر و مفاهیم مختلفی از جمله آموزه‌های اسلامی، فرهنگ‌های محلی و فناوری‌های جدید تأثیر گرفته است. مهم‌ترین ویژگی‌های معماری اسلامی را در ادامه و برای جمع بندی این مقاله بررسی خواهیم کرد.

 

وحدت و یگانگی در معماری اسلامی

یکی از مهمترین ویژگی‌های معماری اسلامی، تأکید بر وحدت و یگانگی است. این امر در استفاده از فرم‌های هندسی ساده و تکرار شونده، مانند مربع، مستطیل، دایره و شش ضلعی، به خوبی مشهود است. این فرم‌ها در کنار یکدیگر، یک ترکیبی منسجم و هماهنگ را ایجاد می‌کنند که بیانگر وحدت و یگانگی جهان هستی است. به عنوان مثال، در مسجد قبه الصخره در بیت‌المقدس، گنبد مسجد بر روی یک هشت ضلعی قرار گرفته است. این هشت ضلعی از چهار مربع تشکیل شده است که در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. این ترکیب هندسی، بیانگر وحدت و یگانگی خداوند و چهار خلیفه اول است. در مسجد جامع اصفهان نیز، از فرم‌های هندسی ساده و تکرار شونده استفاده شده است. به عنوان مثال، در محراب مسجد، از هندسه شش ضلعی استفاده شده است. این شش ضلعی، نمادی از شش جهت اصلی عالم است که به وحدت و یگانگی جهان هستی اشاره دارد.

 

تقارن از مهم‌ترین ویژگی‌های معماری اسلامی

تقارن یکی دیگر از ویژگی‌های مهم معماری اسلامی است. تقارن در معماری اسلامی می‌تواند در مقیاس‌های مختلف، از یک طاق کوچک تا یک مسجد بزرگ، مشاهده شود. تقارن در کنار وحدت، به ایجاد یک احساس تعادل و آرامش در فضا کمک می‌کند.

 

تزئینات یکی دیگر از مهم‌ترین ویژگی‌های معماری اسلامی

تزئینات نقش مهمی در معماری اسلامی ایفا می‌کند. تزئینات در معماری اسلامی اغلب از عناصری مانند خطوط، اشکال هندسی، نقوش گیاهی و خوشنویسی تشکیل می‌شود. این تزئینات علاوه بر زیبایی، معنای مذهبی و نمادین نیز دارند.

 

نورپردازی از مهم‌ترین ویژگی‌های معماری اسلامی

نورپردازی یکی از عناصر مهم در معماری اسلامی است. در معماری اسلامی، نور اغلب به عنوان نمادی از خداوند و نور الهی تلقی می‌شود. به همین دلیل، در طراحی بناهای اسلامی، توجه ویژه‌ای به نورپردازی می‌شود. استفاده از گنبدها، نورگیرها و پنجره‌های رنگی، از جمله راه‌هایی هستند که در معماری اسلامی برای استفاده از نور به کار گرفته می‌شوند.

 

مصالح ساختمانی در معماری اسلامی

مصالح ساختمانی مختلفی در معماری اسلامی استفاده می‌شود. از جمله مصالح رایج در معماری اسلامی می‌توان به آجر، سنگ، گچ، کاشی و چوب اشاره کرد. هر یک از این مصالح ویژگی‌های خاص خود را دارند و در مناطق مختلف جهان اسلام، از مصالح مختلفی استفاده می‌شود.

 

مسئله کاربرد در معماری اسلامی

معماری اسلامی در طیف گسترده‌ای از بناها، از مساجد و مدارس گرفته تا کاخ‌ها و کاروانسراها، به کار رفته است. هر یک از این بناها دارای ویژگی‌های خاص خود هستند که با توجه به کاربری آن بنا طراحی شده‌اند.

 

جمع بندی

ساختمان ها و بنا های زیادی به شیوه ی معماری اسلامی ساخته شده اند، اما ما در این مقاله به تعداد محدودی از آن ها اشاره کردیم. از توجه شما متشکریم.

 

پیشنهاد نویسنده: ۱۰ مورد از بهترین ساختمان طراحی شده از معماران برتر

 

پروژه های مرتبط با این مقاله که توسط شرکت دکوطرح طرح انجام شده است:

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۵ میانگین: ۵]