عیار بتن چیست؟
عیار بتن چیست؟
منظور از عیار بتن مقدار سیمان مصرفی بر حسب کیلوگرم در واحد حجم بتن است که واحد حجم بتن در ایران متر مکعب است. عیار بتن با مقاومت نهایی آن رابطهی مستقیم دارد. ولی با توجه به فرایند ساخت بتن و واکنش هیدراتاسیون در آن با افزایش بی نهایت سیمان به مقاومت بتن در بی نهایت دست نخواهیم یافت. با توجه به روابط تجربی میتوان مقدار سیمان مصرفی برای رسیدن به مقاومت مشخص را تعیین کرد علاوه بر این رایج است که بتن را بر حسب عیار سیمان مصرفی نامگذاری میکنند. بر اساس نوع کار و مقاومت فشاری مورد نیاز جدول عیار بتن انتخاب میشود. به عنوان مثال برای بتن مگر که یک بتن نظافتی به منظور آماده سازی بستر خاکبرداری شده برای آرماتوربندی و صفحه گذاری اجرا میگردد عیار بتن کم و برابر 150Kg/m۳ است و برای ملات آجر کاری و بنایی عدد آن ۲۵۰ و برای بتن معمولی این عدد ۳۵۰ است. این عدد برای بلوکهای بتن سبک (گازی) بسیار کمتر از بلوکهای سیمانی است، و ۲۵ کیلوگرم سیمان در هر متر مکعب بنایی با آن به کار میرود. برای دوغاب پشت کار نمای سنگی و کاشی کاری ۴۳۰ کیلوگرم سیمان استفاده میشود.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
عیار بتن چیست؟
عیار سیمان مصرفی در بتن
عیار سیمان اصطلاحی است که اغلب در ساخت بتن استفاده میشود. همانطوری که در مقدمه اشاره شد، مقدار سیمان برحسب کیلوگرم در هر متر مکعب مخلوط، عیار سیمان گفته میشود. اولین مشخصه فنی یک بتن مقاومت فشاری آن است. عیار سیمان بتن با مقاومت فشاری آن رابطه مستقیم دارد. ولی با توجه به فرایند ساخت بتن و واکنش هیدراتاسیون در آن، به نظر میرسد این رابطه یک حد بالایی داشته باشد. به عبارت دیگر با افزایش بی نهایت سیمان، به مقاومت بی نهایت دست نخواهیم یافت! با توجه به روابط تجربی میتوان مقدار تقریبی سیمان مورد نیاز بتن برای دست یافتن به یک مقاومت مشخص را تعیین کرد. این رابطه در آیین نامه بتن ایران آمده است.
عیار سیمان مصرفی در عملیات بنایی
آجرچینی، بلوک چینی، بنایی با سنگ و… از جمله عملیاتهایی هستند که در اجرای آنها، سیمان به وفور استفاده میشود. اولین نکته در محاسبه عیار سیمان مصرفی در این قبیل کارها، اطلاع از حجم ملات مصرفی در آنها است. به طور معمول در عملیات بنایی به استثتای بنایی با بلوک سفالی، ۳۰ درصد حجم بنایی به عنوان حجم ملات در نظر گرفته میشود. این مقدار برای بنایی با سفال ۱۵ درصد است. برای ساخت هر متر مکعب بلوک سیمانی یا هر متر مکعب بنایی با این بلوکها، ۱۷۵ کیلوگرم سیمان نیاز است. سیمان مورد نیاز برای بنایی با بلوکهای بتن سبک (گازی) بسیار کمتر از بلوکهای سیمانی است، و ۲۵ کیلوگرم سیمان در هر مترمکعب بنایی با آن به کار میرود. نکته دوم در محاسبه سیمان برای ملاتهای بنایی، اطلاع از طرح اختلاط و نوع ملات است. ملاتهای بنایی به دو دسته ماسه سیمان و باتارد، تقسیم بندی میشوند. هر یک از این ملاتها نیز با توجه به طرح اختلاطشان به چند دسته تقسیم میشوند.
عیار سیمان مصرفی در کف سازی، نماسازی، کاشیکاری و موزائیک
معمولا برای کف سازی از مخلوط پوکه (معدنی یا صنعتی) و سیمان استفاده میشود. در هر متر مکعب از این مخلوط، ۱۵۰ کیلوگرم سیمان به کار میرود. برای ساخت هر متر مکعب فوم بتن برای کف سازی نیز، میزان ۲۲۵ کیلوگرم سیمان مصرف خواهد شد. نمای سنگی و کاشیکاری تقریباً مشابه به هم بوده و از دوغاب سیمان در اجرای آن استفاده میشود. در صورتی که پشت کار برجستگیها و فرو رفتگیهای نامتعارفی نداشته باشد، ۳ سانتی متر ضخامت برای آن در نظر گرفته میشود. در هر متر مکعب از این دوغاب ۴۳۰ کیلوگرم سیمان استفاده میشود. معمولاً برای سهولت در اجرا، از دوغاب با نسبت آب به سیمان بسیار زیاد استفاده میشود، در نتیجه برای جذب آب اضافی و افزایش سرعت کار، علاوه بر سیمان مصرفی در دوغاب، پس از هر بار دوغاب ریزی مقداری سیمان نیز به پشت کار ریخته میشود. این کار میزان مصرف سیمان را افزایش میدهد و به دلیل کاهش چسبندگی (پشت کار و سنگ یا کاشی) غیر مجاز است.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۱ دیدگاه