طراحی باغ ژاپنی
26
دی

طراحی باغ ژاپنی

شاید برای خیلی از شما همراهان خوب دکوطرح نام باغ ژاپنی چندان آشنا نباشد، جالب است بدانید که یکی از زیباترین پارک های ظریف و تماشایی دنیا باغ ژاپنی است که اکنون در اکثر کشورها نمونه ای از آن را می سازند. باغ های ژاپنی باغ های سنتی هستند که بیش از دو هزار و پانصد سال قدمت داشته و جهت ایجاد منظر طبیعی بسیار زیبا، به مرور زمان حالتی انتزاعی پیدا کرده اند. در این باغ طبیعت و معماری در برابر هم قرار گرفته نگرفته اند بلکه در کنار یکدیگر و مکمل هم پیش رفته اند.

 

قبل از خواندن این مقاله توصیه می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

انواع باغ در معماری

طراحی باغ ایرانی و ویژگی های آن

 

 

طراحی باغ ژاپنی

در طراحی باغ ژاپنی به جای آن که از تعداد زیادی گل و گیاه استفاده شود سعی بر این است بین عوامل طبیعی که نقش سمبلیک دارند، ارتباط عاطفی برقرار شود و هر قسمتی از باغ نمایانگر گوشه هی از طبیعت باشد. موادی که در باغ‌های ژاپنی بیشتر مورد توجه هستند، اشکال مختلف سنگ‌ها و طرز قرار گرفتنشان، آب، گیاهان زینتی و ایجاد رابطه بین آن‌هاست. همانطور که در بالا اشاره شد در باغ های ژاپنی سنگ‌ها نقش عمده ای بر عهده دارند. در طبیعت باغ‌های ژاپنی، یک سنگ منظم و کاملاٌ صاف به کار نمی‌رود، بلکه اشکال نامنظم و سطوح مختلف سنگ‌ها است که زیبایی‌هایی را ایجاد می‌کند.

بطور کلی ژاپنی‌ها هر سنگی را که در باغ به کار می‌برند، معنای به خصوصی برایش در نظر می‌گیرند. شاید بنظر آن ها سنگ‌ها ابدی هستند و معنای سمبلیک خود را حفظ می‌کنند. هر سنگی در طراحی محوطه این نوع سبک به تنهایی رسالت و واقعیتی مجزا از دیگر حقایق هستی است و فلسفه تجرید خود به شکلی در هر کدام از سمبل‌ها بیانگر می‌باشد. بطور کلی در خاور دور مانند دیگر نقاط دنیا باغ‌ها از دو دیدگاه مورد توجه بوده‌اند یکی بصورت پارک ها و باغ‌های عمومی، دیگری باغچه های کوچک برای منازل.

 

مشخصات باغ های ژاپنی

  • هر گوشه از باغ نشانگر سمبلیک قسمتی از طبیعت است.
  • روش سنگ چینی مخصوص و بر اساس اعتقادات مذهبی و سمبلیک می باشد.
  •  عنصر اصلی این باغ سنگ است.
  • استفاده از سنگ های قلوه ای و چند ضلعی و نامنظم که شکل آن ها گاهی دارای معنا و مفهوم خاصی باشد.
  • جریان آب و جوی و پل های قوس دار ظریف در طراحی باغ ملل و باغ ژاپنی دیده می شود.
  • ابعاد اکثر گیاهان نسبت به باغ های دیگر کوچک تر است.
  • فواصل سنگ ها و باغچه ها و در ختان بر اساس معیارهای مذهبی و فرهنگی آن ها استوار است.

 

انواع باغ ژاپنی

  • باغ بونسای: باغ های بونسای از چین آغاز شده و توسط ژاپنی ها بومی شده و توسعه پیدا کرده است. در شکل دادن این نوع باغ ها عنصر زیباشناختی نقش محوری دارد. انتخاب شرایط محیطی مناسب از نظر رویشی و دید خیلی مهم می باشد. معنی بونسای در زبان ژاپنی « درخت گلدانی مینیاتور» است. در طراحی فضای سبز این نوع باغ ها در محیط خانه، قسمتی از حیاط که از درون خانه به راحتی قابل دیدن می باشد انتخاب می شود. با توجه به کوتوله بودن درختان و درختچه های بونسای، گلدان های آنها را یا بر روی یک میز چوبی قرار می دهند و یا آنها را بر روی یک تپه خاکی که اندازه و ارتفاع آن به نسبت وسعت حیاط خانه متغییر می باشد مستمر می کنند. اندازه و رنگ گلدان ها باید با اندازه و رنگ گیاه تناسب و همخوانی داشته باشد.
  • باغ هارمونی و تعادل: این سبک باغ سازی در ژاپن منشاء در تفکر نظم پذیر چین باستان دارد و سعی می شود بصورت نمادین و تکیه بر روش القاء، احساس تعادل و هارمونی در انسان در ارتباط با خود و طبیعیت ایجاد شود. کیفیت جریان حیات از نظر تنوع، رنگ و ساختار در محیط را به عنوان جریان انرژی محسوب می کند. باغ ها بصورت هشت وجهی و براساس جهت های جغرافیایی تقسیم بندی می شوند. در هر قسمت بر اساس رنگ و عنصر تعریف شده این سبک به عوامل طراحی که به این عنصر نزدیک هستند اختصاص داده می شود. قسمت شمال اختصاص به رنگ تیره و عنصر آب و قسمت جنوب رنگ قرمز و عنصر آتش اختصاص دارد. بنابراین با تکیه بر این بینش، در قسمت شمالی باغ، کاشت درختان، درختچه و گیاهان زینتی صورت گرفته و همچنین آب منظرها در این قطعه از باغ تأسیس می شوند. فضای جنوبی اختصاص به اجاق یا فضای تفریحی دارد. قسمت غرب اختصاص به عنصر فلز و رنگ سفید دارد، در این قسمت مبلمان اصلى باغ قرار داشته و به محل بازی بچه ها اختصاص داده شده است. قسمت شرق مربوط به رنگ آبی و عنصر چوب است که به معنای حیات، زندگی و سلامتی است، در این قسمت درختان میوه، سبزیجات و گیاهان دارویی کاشته می شوند. جدا از مفاهیم نمادین این تقسیم بندی ها، اختصاص نقاط مختلف پارک بصورت موضوعی عملاً مدیریت کلی فضا را آسان تر می کند و از تمرکز بیشتر مردم در یک نقطه جلوگیری می نماید.
  • باغ چای ژاپنی: چای به عنوان یک نوشیدنی از چین به ژاپن معرفی شده است. هدف از ایجاد باغ چای، ایجاد فضایی برای کاهش استرس و افزایش آرامش، تمرکز و تفکر است. این باغ به سه دسته تقسیم می شو که فضای بیرونی، فضای داخلی باغ و محل چایخانه است. باغ در یک محیط محصور قرار دارد و ورود از یک قسمت به قسمت دیگر از طریق عبور از یک دروازه خاص انجام می شود.
  • باغ صخره ای ژاپنی: عناصر اصلی این باغ ها، سنگ صخره ای با شن و تعدادی گونه گیاهی می باشد که در نمونه های دیگر طراحی باغ از جمله باغ فرانسوی و باغ ایتالیایی و… کمتر به چشم می خورد. سنگ نقش جزیره و شن حالت دریا را دارد. مکانیسم کار به این صورت است که در یک سطح مسطح تعدادی سنگ با شکل های نامنظم و اندازه های مختلف در نقاط مختلف زمین مستقر می شوند. با توجه به شرایط مطلوب ژاپن بعضاً اطراف سنگ را بصورت محدود خز می پوشاند. در بقیه زمین شن با یک روش خاص پهن و شن کش می شود، بطوریکه سنگ ها مثل جزیره در لابه لای فضای شن ریزه شده قرار می گیرند. عمل شن کشی بصورتی است که سطح آن حالت موج دار نشان می دهد که نماد امواج دریاست. با ورود باغ های ژاپنی به غرب در این سبک نیز تغییراتی ایجاد شد، به عنوان نمونه از این طرح در گوشه ای از یک منظر و در کنار سایر عناصر پیدا می شوند، درحالی که در ژاپن، باغ صخره ای در یک محیط محصور ایجاد می شود.

 

 

برای مشاوره ی رایگان می توانید با شماره های ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.

نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.

موفق باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]