بازارکار معماران گیلان
بازارکار معماران گیلان – خصوصیات معماری بومی گیلان
رطوبت زیاد و گرمای هوا در تابستان، شرایط اقلیمی ویژهای را پدید آورده است که مشابه آن را شاید بتوان تنها در مناطقی از آمریکای مرکزی، بنگلادش، مالزی و یا اندونزی یافت. این وضعیت خاص آب و هوایی برای ساکنین دشواریهایی را پدید میآورد که در گذشته هیچگاه از نظر مورخین و جهانگردان دور نبوده است. تیپولوژی مسکن در این سرزمین، همگام با عوامل فرهنگی و اجتماعی هویت، معماری این خطه را شکل داده است. هویتی که علیرغم شباهتهای اقلیمی گیلان با سایر مناطق یاد شده در جهان منحصر به فرد بوده است.
فراهم نمودن شرایط آسایش در این منطقه پر باران و مرطوب، از جمله معضلاتی بوده که ساختمانهای سنتی توانسته پاسخگوی آن شود. متداولترین نوع ساختمان سنتی در این منطقه به نام گالی پوش خانه معروف است که بام آن با پوشش گالی (نوعی علف که در کنار مردابها میروید) است و دارای کرسی چینی چوبی در زیر ساختمان است. خانههایی که در این جلگه ساخته شدهاند، همچون درختان مرتفعی که آنها را احاطه میکنند، غالباً تابع یک طرح قایم چند طبقهای است. بهترین فضای خانه نیز درست زیر بام جای دارد. این برداشت اهالی از فضای خانگی مرتفع با طرح قالبی در ساختمانهای مسکونی مناطق مرکزی ایران به کار میرود، تباین دارد؛ زیرا در ایران مرکزی اتاقها به صورت افقی در اطراف حیاط مرکزی ساخته میشوند.
قبل از خواندن این نوشته توصیه میشود نوشتههای زیر را نیز مطالعه کنید:
بازارکار معماران گیلان
مهندسی معماری و مسکن سازی در گیلان
مسکنسازی در این منطقه به موازات اشغال تدریجی جنگل و به صورت پراکنده صورت گرفته است. در ایران مرکزی، تمرکز آبادیها میتوانست جوابگوی دفاع دسته جمعی در برابر حملات قبایل کوچنشین شود؛ لیکن چنین تهدیدی هرگز متوجه ساکنین حاشیه دریای خزر نبوده است. در عوض ضرورت ناشی از حفاظت برنجزارها از گزند حیوانات و نیز تعدد عملیات ضروری برای فعالیتهای حساس برنجکاری و دشواری تردد در راههای تنگ و باریک که غالبا به لجنزار تبدیل میشود، ضرورت استقرار خانههای روستایی را در جوار مزارع ایجاب مینماید.
اشکال ساده سقف شیبدار از به وجود آمدن کنجهای برفگیر جلوگیری کرده و مانع نفوذ آب حاصل از ذوب برف به داخل بنا میشود. بهعلاوه برای جلوگیری از نفوذ باران به داخل ساختمان توسط باد، معمولا سقف شیبدار تا نزدیکی کف زمین در یک یا دو جناح ساختمان که رو به باد قرار دارند ادامه مییابد و معمولا پنجرهای از این دو جناح باز نمیشود. فضای خالی بین بدنه اصلی بنا و امتداد سقف که “فاکون” گفته میشود؛ محل مناسبی برای انبار نمودن و یا پخت غذا است. گونه برخورد دیگر که بیشتر در خانههای شهری دیده میشود، استقرار بالکن دورتادور بنا است. این بالکن علاوه بر آنکه دسترسی اتاقها به یکدیگر را تامین مینماید، مانع از رسیدن باران به بدنه بنا میشود.
پوششهای شیبدار در شکلهای گوناگون و مصالح مختلف، از ویژگیهای مهم نمای خانههای گیلانی است. در بعضی نقاط گیلان مانند اطراف لاهیجان، شیب این پوششها خیلی زیاد و در بعضی از نقاط مانند اطراف فومن این شیب کمتر است. رنگ قهوهای آن همراه با قرارگیری دستههای گالی و کولش، سطح زیبایی را شکل میدهد و خانه گیلانی را با محل خود مانوس میکند. متاسفانه با استفاده از مصالح جدید (مانند حلبی) این هماهنگی با طبیعت کاملا دستخوش تغییر شده است. (معماریان، ۱۳۷۲: ۲۰۵) در مناطق روستایی محیط سرسبز و پر از گیاه و درخت اجازه حصار بندی معین و مشخصی را به ساکنین نمیدهد. محدودههای گیاهی، درختان و انهار در مقایسه با دیوارهای بلند و بسته معماری کویری تضاد چشمگیری دارد و این ویژگی در زمینه مردمشناختی و روانشناختی منطقهای جایگاه ویژهای دارد.
فرصتهای شغلی مهندس معمار در گیلان
فرصتهای شغلی و نحوه شروع به کار به عنوان مهندس معمار در گیلان
معمولا بیشتر مهندسان معمار دارای مدرک کارشناسی میتوانند طراح فنی ساختمانها، ناظر اجرای طرح و سرپرست دفاتر مشاوره شوند. مهندسان معماری که مدارک عالی در مقطع تحصیلات تکمیلی دارند، به دلیل گذراندن دروس هنری معماری بیشتر، علاوهبر طراحی بناها میتوانند به طراحی و ساخت ماکت و طراحی معماری داخلی بپردازند یا به عنوان ناظر ساخت فعالیت کنند. مهندس معمار میتواند حتی کار و کسب درآمد خود را از زمان تحصیل شروع کرده و به عنوان نقشهکش و کمک طراح وارد بازار کار شود.
سازمان نظام مهندسی ساختمان معماران گیلانی
مهندس معمار برای اینکه بتواند کار نظارت بر ساختمان را انجام دهد، باید از سوی نظام مهندسی ساختمان پروانه اشتغال به کار دریافت کند. در واقع باید صلاحیت نظارت و طراحی او از سوی مراجع ذیصلاح تایید شود. بسیاری از مراجع مانند شهرداریها و مراکز صدور پروانه ساختمان، برای صدور پروانه ساخت یا مجوزهای دیگر، نقشههایی را میپذیرند که توسط مهندسان معمار دارای پروانه اشتغال تهیه شوند؛ همچنین برای کنترل و نظارت نیز باید از این افراد استفاده شود.
وضعیت کسب درآمد و تقاضای بازار برای مهندسین معمار زن و مرد
با توجه به وضعیت رو به رشد انواع ساخت و سازهای مسکونی، تجاری، فرهنگی و… و سودآور بودن این عرصه، به نظر میرسد بازار کار نسبتا مناسبی پیش روی مهندسان معماری قرار گیرد. لازم به ذکر است که در این شغل معمولا آقایان راحتتر میتوانند شغل خود را بیابند یا برای پروژههای ساختوساز قرارداد ببندند. البته موفقیت مهندس معماری در یافتن موقعیت شغلی مناسب بیشتر به میزان علاقه، مهارت، دانش و تجربه و کارنامه فعالیت او بستگی دارد. همچنین متوسط درآمد مهندس معمار نسبت به بسیاری از مشاغل در سطح قابل قبولی قرار دارد. به عنوان مثال مهندسان معمار که پروانه اشتغال به کار از سازمان نظام مهندسی دارند بابت هر تاییدیه نقشه مبلغ مناسبی دریافت میکنند. مهندس معماری که در بخش دولتی استخدام شود مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت میکند.
مهندسان معماری که در شرکتهای خصوصی فعالیت میکنند بسته به میزان مهارت، توانمندی، سابقه کار و نوع توافقی که با کارفرما کردهاند درآمدهای متفاوتی دارند. آنهایی که خود شرکت شخصی راهاندازی کردهاند، در کنار سختیهای زیاد کار اگر بتوانند به خوبی مشتری جذب کرده و پروژههای زیادی بگیرند درآمد بسیار خوبی خواهند داشت. در مجموع مهندس معمار هرچه خلاقتر، توانمندتر و کارنامه کاری بهتری خلق کند، به درآمدهای بالاتری دست مییابد.
برای مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای ۰۹۱۲۲۴۶۰۰۸۹ | ۰۹۱۲۱۴۷۱۸۴۷ به طور مستقیم تماس بگیرید.
نظرات خود را در ارتباط با این نوشته ما بنویسید.
با آرزوی بهترینها.
۱ دیدگاه